Nije muka samo zbog Komana - može li Bajern u koštac s novokomponovanim noblesom s tako rigidnim pravilnikom?

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.12.21. | 08:07

Umesto novogodišnjih ferija problemi u raju...

Problemi u raju. Tako bismo na najbolji način mogli da opišemo trenutnu situaciju u Bajernu. Najmoćniji nemački klub i svakako jedan od najboljih timova Evrope naoko je lagano prošao kroz period koji su mnogi letos najavljivali kao krizni, a sve usled promene na klupi (Nagelsman umesto Flika), odnosno odlazaka dvojice veoma važnih igrača - Tijaga i Alabe - u razmaku od nepunih osam meseci. Klub iz Minhena rezultatski je sve to pregrmeo gotovo neokrnjen (prvi je u Bundesligi, ima devet bodova više od Dortmunda; grupu Lige šampiona prošao lagano, ostvarivši šest pobeda, a pristojno se i pojačao), pa opet, u Zebener štrase Božić ne dočekuju spokojni kako bi trebalo.

U želji da sačuvaju mir u svlačionici i ostanu dosledni svojoj filozofiji, te nameri da što manje zavise od bahatih menadžera, Bavarci su pre nekoliko godina uspostavili takozvane platne razrede koji počinju da im prave ozbiljne probleme.

Izabrane vesti

Zapravo, nije problem u njima (platnim razredima), već u nastojanju uprave kluba da ih dosledno i doslovno poštuje.

Zbog želje da nepisana pravila budu ispoštovana - znate već kako to Nemac radi - Bajern je morao da se odrekne Davida Alabe; zbog iste želje klub će - takve najave već polako stižu sa više strana - pre nego što je i ušao u trku za Erlinga Halanda od iste odustati i prepustiti čudesnog golgetera evropskoj konkurenciji; a sva je prilika da bi - opet zbog istih principa - Minhen mogao da napusti i Kingsli Koman.

O Komanu se piše i priča već mesecima unazad. Međutim Bajernove novogodišnje muke ne završavaju se tu.

S problem čak i većim od Komana novi glavnokomandujući Oliver Kan i njegovi saradnici ulaze u Novu godinu. Ime mu je Niklas Zile. Često osporavani štoper na leto postaje slobodan igrač. Pregovori oko novog ugovora daleko su od ozbiljne faze i nemački Skaj ocenjuje da je njegovo odlazak gotovo izvestan.
"Zile se oseća potcenjenim u klubu. Ubediti ga da produži ugovor biće teško, vrlo verovatno nemoguće
", stoji u tekstu pomenutog izvora.

Nekadašnji štoper Hofenhajma, plaćen 20.000.000 evra pre četiri i po godine, često je bio na udaru kritika, ali je isto tako odrađivao veliki posao i kod Flika i kod Nagelsmana. Njegova polivalentnost, mogućnost da pokrije i poziciju desnog beka, dosta je koristila Bajernu.

Doduše, ljude iz kluba više boli što će otići bez obeštećenja nego što odlazi...

Korentan Toliso sledeći je na spisku igrača koje samo čudo može da zadrži na Alijanc areni. Julijan Nagelsman ga je koristio u finišu prvog dela sezone samo zato što nije imao drugog izbora, pošto je ostao bez Kimiha, Gorecke i Zabicera. Francuz je mnogo vremena proveo van terena zbog povreda, ali i kad je igrao to nije bio nivo potreban Bajernu. Tolisou ugovor takođe ističe na leto. Želi da ide, tu dileme nema, baš kao što nema dileme da se radi o jednom od najvećih promašaja u novijoj istoriji kluba. Kada je dolazio iz Liona u leto 2017. bio je najveća kupovina Bavaraca - 41.500.000 evra. Nije opravdao ni deseti deo te sume. Uprava ima ideju da ga proda tokom januara, ali Toliso je spreman da istrpi klupu do kraja sezone kako bi se na leto lepo naplatio kao slobodan agent.

Korentan TolisoKorentan Toliso

Pominje se da bi ga Real Madrid rado uzeo za neku alternativnu opciju. Naravno tek kad ostane bez ugovora...

Koliko god bio nevažan šraf Tolisov odlazak napraviće rupu u rotaciji i Bajern će morati da troši na "zakrpu".

I dok se kao zamena za Zilea pominje Antonio Ridiger (ako ne produži ugovor s Čelsijem došao bi bez obeštećenja i praktično neutralisao štetu), trenutno nema nagoveštaja koga Bavarci planiraju za vezni red. Jedna od ideja jeste bio Florijan Nojhaus, ali Gladbah ga se neće lako odreći, pogotovo ako mu za male pare ode Denis Zakarija (interesovanje Dortmunda).

Kao neka vrsta ekskluzive nemačkog Skaja stiže nezadovoljstvo Benžamana Pavara?! Francuz ima još dve i po godine ugovora, međutim zabrinut je po dva osnova. Prvi je plata, po njemu, nesrazmerna aktuelnom statusu. A drugi što praktično od dolaska u Minhena ne igra na svojoj omiljenoj poziciji desnog štopera.

Nagelsmanov i Bajernov problem, dakle, nije mali: Pavar je trenutno jedini igrač TOP klase koji može da bude korišćen na mestu desnog beka, a njemu se to ne dopada?!

Koman, Zile, Toliso, Pavar. Četiri imena koja će, sva je prilika, puniti stranice nemačke i evropske štampe na prelazu iz stare u novu godinu.

Nemanja MotikaNemanja Motika

Tu je i peto, doduše, mnogo manje interesantno velikom tržištu, a više nama. Radi se o Nemanji Motiki, omladinskom reprezentativcu Srbije. Motika posle letnjih priprema nije dobijao šansu u prvom timu i želja mu je da ode u neku manju sredinu kako bi skupljao seniorske minute. Govori se kako su zainteresovani Verder, Hamburger i Augzburg. U Bajernu su trenutno, piše Skaj, podeljena mišljenja po pitanju sudbine mladog srpskog ofanzivca.

Pobeđivaće Bajern i u narednom periodu, osvajati trofeje - ko sme da se opkladi da neće opet uzeti i onaj najvažniji? - ali paraleno će ga pratiti problemi slične vrste. Klub iz Minhena odabrao je takav pravac. Zarad valjanog, tržišnog poslovanja u plusu, pokušava da što duže odoleva savremenim tendencijama preplaćivanja igrača. Zato ćemo na istu temu već na leto, verovatno na isti način, govoriti o Mileru, Gnabriju, Nojeru, Levandovskom. Svi oni polako ulaze u poslednju godinu ugovora.

Valjda su zato najzdraviji klub na svetu...

Ali može li se s tako rigidnim pravilima opstati međ' novokomponovanim fudbalskim noblesom?

Na kraju da se podsetimo kako izgleda "piramida primanja" u Bajernu....

U prvoj kategoriji je Robert Levandovski kao poseban slučaj i jedini igrač koji zarađuje nešto više od 20.000.000 evra bruto. Dakle sa sve porezima. Potom sledi "drugi razred", između 15.000.000 i 20.000.000 evra u kom su već duže Nojer, Miler, Sane i Ernandez, a odnedavno, nakon što su potpisali nove ugovore, još Gorecka i Kimih. Treću kategoriju (10.000.000 – 15.000.000) čine Koman, Gnabri, Upamekano, Dejvis i Zabicer. U četvrtoj (5.000.000 – 10.00.000) su Zile, Toliso, Pavar, Čupo Moting, Musijala, Roka i Sar, dok ispod 5.000.000 evra zarađuju Kuizans, Ričards, Ulrajh, Stanišić, Tangi Nianzu i još neki maldi igrači.


tagovi

Hasan SalihamidžićOliver KanBenžamin PavarKingsli KomanNiklas ZuleNemanja MotikaKorentan Toliso

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara