Nije sujeta velikog Dona mala stvar

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.11.23. | 11:33

Izgleda da se klima u Valdebebasu ubrzano menja, akcije Kilijana Embapea naglo padaju, dok Halandove rastu

Džud Belingem se, nekako, dogodio Realu. Kao da je pao s neba. Niko od mladog Engleza nije očekivao ovakav start i uticaj čim je obukao 'najteži dres na svetu'. U redu, stoji da je plaćen silne milione (biće to s bonusima i do 130.000.000), ali ipak se na njega gledalo kao na ulaganje u budućnost.

Ono što je Florentinu Perezu potrebno kao hleb nasušni jeste svetski dokazani superstar čiji bi dolazak, uz svečano otvaranje renoviranog Bernabeua, označio početak nove, treće galaktičke ere.

Izabrane vesti

Sve do 'juče' malo je običnih ljudi, navijača, pa i stručnjaka, što su sumnjali da će to biti Kilijan Embape. Međutim izgleda da se klima u Valdebebasu ubrzano menja. Istina, Kilijan je bio odabran, on je bio taj kome je Perez bio rešen da stavi krunu na glavu i time ga verovatno učini budućim brojem jedan, da bi se onda dogodio nezamisliv preokret.

Uz veliki pritisak državnog vrha Francuske - kako se pisalo tada - Embape je odlučio da ostane u Parizu. Real tako nije ostao samo bez planiranog pojačanja (praktično je sve bilo dogovoreno), već je jednom od najvećih donova u istoriji fudbala opasno povređena sujeta. Do te mere da je jednom prilikom izjavio kako Real Madrid nikada više neće ponuditi i cent obeštećenja za francuskog reprezentativca.

Usledio je period zatišja, a onda su ponovo krenule spekulacije: Da li je Florentino oprostio Embapeu? Hoće li se Real vratiti u trku? Može li činjenica da Kilijan postaje slobodan igrač kroz sedam meseci da ga ponovo približi Šamartenu?

Naposletku: Da li je moguće da sujeta jednog gazde - pa makar se on zvao i Florentino Perez - može da ugrozi tako veliki posao?

Mnogi će posumnjati u to, pisaće se nedeljama kako je sve što je bilo otišlo u zaborav, kako se Embape sam javio i 'obećao da dolazi besplatno, da neće aktivirati dodatnu godinu u ugovoru sa Parizom', međutim kako je vreme odmicalo Real je na neki način počeo da se distancira od njega.

Sve to izazvalo je ozbiljnu sumnju u namere i planove Kraljevskog kluba. Ispostavilo se da ipak nije tako mala i beznačajna stvar izigrati poverenje Florentina Pereza...

"U svetlu informacija koje su nedavno objavili pojedini mediji, a u kojima se spekuliše o navodnim pregovorima između Kilijana Embapea i našeg kluba, Real Madrid želi da poruči kako su te informacije potpuno lažne i da nikakvih pregovora među nama nema. Embape je igrač Pari Sen Žermena", osvanulo je pre nekoliko dana na zvaničnom sajtu madridskog velikana.

Jedni će ovaj istup Madriđana prokomentarisati kao protokolarnu stvar, odnosno strategiju, kako bi PSŽ bio sprečen da uputi tužbu Fifi zbog pregovora sa njihovim igračem (to je dozvoljeno tek u poslednjih šest meseci ugovora), drugi, opet, da je u pitanju prvi korak što nagoveštava zvanično i definitivno odustajanje Reala od borbe za Kilijana Embapea.

Sledi logično pitanje: Šta je, iliti ko je opcija B?

A onda i logičan odgovor: Erling Haland! I tu se sva priča završava. Real Madrid nema treću opciju. Opšta je ocena i procena da nakon ere Kristijana Ronalda i Lionela Mesija dolazi ona u kojoj će vladati i nadmetati se Embape i Haland, pa je potpuno prirodno i normalno da jedan od njih dvojice završi u belom dresu.

"U Madrisu su svesni da će ih Embape koštati najmanje 35.000.000 evra po godini (70.000.000 na bruto nivou). I to nije toliki problem za budžet, koliki bi mogao da bude za svlačionicu, pošto bi u potpunosti srušio platnu skalu", piše madridski AS. "U timu trenutno nema igrača koji zarađuje više od 11.000.000 evra neto. Na vrhu piramide su David Alaba i Toni Kros. Prvi zarađuje 10.800.000, drugi 10.700.000".

Drugi ozbiljan problem predstavljalo bi mesto u timu. Vinisijus Žunior trenutno je treći najskuplji fudbaler na svetu, ima svoju težinu, dokazao se, od njega se tek očekuju velike stvari. Vini, kao što je poznato, dejstvuje po levoj strani, tu je najbolji i ne želi da menja poziciju. A dobro je poznato da je to omiljena pozicija i Kilijana Embapea. Čak i kada bi jedan od njih dvojice otišao desno, Real bi opet bio bez vrhunskog centarfora.

"U Realu trenutno ozbiljno i veoma pažljivo odmeravaju šta im je činiti. Više nisu sigurni da je Embape prava opcija. Čak postoji mišljenje, da iako bi došao besplatno, ne bi bio značajno jeftniji od Erlinga Halanda. Klub bi morao da se plati ogroman bonus za potpis, u suprotnom, tu je Liverpul. Jirgen Klop čega rasplet situacije i rado bi video Embapea u svojim redovima", piše dalje AS.

Erling Haland bio je u jednom času potpuno isključen iz priče o mogućem transferu u Real. Sada ta opcija polako ali sigurno, čini se, postaje opcija A. Engleski mediji su jedno vreme insistirali na tome da izlazna klauzula u ugovoru norveškog 'robota' ne postoji, međutim kolege iz Španije tvrde da to nije istina.

Indirektno, na neki način, to je potvrdio i agent napadača Mančester Sitija Rafaela Pimienta:

"Erling je uvek bio i biće gospodar svoje sudbine. Uvek će uraditi ono što je najbolje za njega i za njegov klub. Kada svi budu otvoreni da do transfera dođe - onda će doći. Erling nije tip koji će samo reći 'zbogom'. Poštovanje iznad svega. Ali i on zahteva da bude poštovan".

AS je još pre nekoliko dana otkrio kako u ugovoru Norvežanina sa Mančester Sitijem postoji 'specijalna klauzula' za Real Madrid, i to opadajuća. Na leto 2024. ona iznosi 200.000.000 evra, a već narednog 175.000.000.

Pretpostavka je i da bi Haland pristao na značajno manju godišnju platu od Embapea...


tagovi

Kilijan EmbapeErling Haland

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara