Nikola Čumić protiv Uroševića (© MN Press)
Nikola Čumić protiv Uroševića (© MN Press)

Nikola Čumić: Hvala Duljaju, ali mogu samo u inostranstvo! U stanju smo da prestignemo Partizan, TSC i Čuku

Vreme čitanja: 7min | pon. 05.06.23. | 15:46

“Piksijev poziv predstavlja najsrećniji trenutak u karijeri, možemo do grupne faze Lige konferencije”, poručuje krilni napadač Vojvodine

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Prošlo je već devet rundi Mozzart Bet Superlige kada se Nikola Čumić priključio Vojvodini, ali mu je bilo dovoljno samo pola sata da pred publikom na “Karađorđu” demonstrira talenat i veliki napadački potencijal. Na debiju je pokazao da je reč o kapitalnom pojačanju kad je sa dva gola srušio Voždovac. A pobednosni pogodak postigao je kad je najslađe, u nadoknadi vremena i momentalno prirastao srcu navijačima novosadske Stare dame. I nije to bila samo početnička sreća, jer je Čumić odličnim partijama i u narednom periodu i te kako umeo da obraduje novosadsku publiku. Priznaje i sam da se između njega i navijača na prvu rodila ljubav, a na kraju je od Vošinih navijača okupljenih oko foruma izglasan za najboljeg člana Lala u ovoj sezoni. S razlogom, ako se ima u vidu da je sezonu završio kao najbolji golgeter ekipe i da je bio najkonstantniji šraf u timu najpre Milana Rastavca, potom i Radoslava Bataka.

Izabrane vesti

Kadgod je trebalo da se prelomi meč, momak sa Zlatibora je preuzimao odgovornost na sebe i razdrmao ekipu: golom, asistencijom, pravljenjem viška munjevitim probojima po krilu. Ujedno, zauzeo je treće mesto na listi najboljih strelaca Mozzart Bet Superlige, odmah iz Rikarda Gomeša i Aleksandra Kataija, koji su mu pobegli šest, odnosno četiri koraka. Budući da je Čumić opremu Vojvodine zadužio tek pred deseto kolo, kad se sezona već uveliko zahuktala, brojka od postignutih 13 golova, uz pet asistencija dobija dodatno na snazi i predstavlja ogromni uspeh. Stoga je i razumljivo što Čumić povratak u Vojvodinu i srpski fudbal ne vidi kao korak unazad, već kao potez karijere. Kako kaže u razgovoru za Mozzart Sport, i više je nego zadovoljan izdanjima, uz žal što ekipa nije napravila još bolji plasman, ali veru da može preko kvalifikacija do grupne faze Lige konferencije. Kao kruna za fantastične partije, krilnom napadaču Vojvodine stigao je poziv za reprezentaciju od selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji ga je stavio na širi spisak za prijateljski meč sa Jordanom i susret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bugarske.

To je veliki uspeh zamene. Nisam se nadao. Kad sam video ime na spisku taj trenutak mi je bio, možda, najsrećniji dan u karijeri. To je veliki uspeh i za Vojvodinu, znamo koliko je dala reprezentativaca do sada”, počinje sa oduševljenjem Nikola Čumić razgovor za Mozzart Sport.

Vojvodina je sezonu završila na petom mestu, u neskladu sa očekivanjima uprave na početku sezone, jer se tražilo treće mesto i plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja. Čumić je saglasan da je ekipa morala bolje, ali dodaje da je najbitnije da su izborili izlazak na evropsku pozornicu.

“Turbulentna sezona je i za nas. U nekoliko situacija smo imali šansu da uhvatimo priključak za drugo i treće mesto, ali svaki put smo je prokockali. Ove sezone je peto mesto možda naša realnost, ali je pozitivno što smo napredovali u odnosu na prethodnu godinu i izborili Evropu. Naredne sezone želimo da budemo još bolji. Razne turbulencije tokom sezone uticale su na nas, ali smo morali bolje. U sportu nema neuspeha, fudbal je lepa igra i svaka naredna sezona je nova šansa”.

Kao posledica oscilacija u igri i remija sa ekipama iz donjeg dela tabele, došla je i smena trenera. Krajem februara palicu od Milana Rastavca preuzeo je Radoslav Batak i uspeo da razdrma ekipu.

“To je pozitivno uticalo na tim. Posle toga smo igrali sedam derbija protiv ekipa iz vrha tabele i izgubili smo samo od Čukaričkog (0:1) i od Crvene zvezde, u 94. minutu (1:2). Prikazali smo dobar fudbal. Promena trenera nam je donela energiju, koja nam je falila u prethodnom periodu. Verujem da ćemo naredne sezone biti još bolji”.

VOJVODINA IMA ODLIČNOG PREDSEDNIKA I SJAJNE USLOVE ZA RAD

Nikola Čumić (© Star sport)Nikola Čumić (© Star sport)

Brzonogi krilni napadač veruje u potencijal saigrača, te da će Vojvodina uz nekoliko adekvatnih pojačanja naredne sezone predstavljati ozbiljnu konkurenciju, pre svih, Partizanu, Čukaričkom i TSC-u.

Možemo da ih prestignemo. Siguran sam da će ovaj tim uz dva, tri pojačanja biti opasan i moći da napreduje za jedan stepenik u odnosu na sezonu za nama. Posedujemo kvalitet i imamo odličnog predsednika (prim. aut. Dragoljub Zbiljić), kojeg bih poželeo svakom profesonalnom fudbaleru u Srbiji. Imamo fantastične uslove za rad. Verujem da ćemo biti pametniji naredne sezone i da ćemo ostvariti sve ono što nismo uspeli u minuloj”.

Nije Čumić u potpunosti zadovoljan rezultatima, ali je ponosan na svoj lični učinak. Razumljivo, na 29 utakmica je zabeležio pet asistencija i 13 pogodaka, čime je najbolji golgeter Vojvodine u sezoni, istovremeno treći najbolji strelac Mozzart Bet Superlige.

Presrećan sam i ponosan sam dostigao te brojke, posebno kad se ima u vidu da sam došao tek pred deseto kolo. Stigao sam u Vošu posle tri meseca individualnog rada, jer me je ranije Olimpijakos sklonio iz prvog tima. Nije bilo lako posle toga ostvariti taj učinak. Uradio sam veliku stvar, to mi je motivacija da budem bolji u narednom periodu”.

Moraće još bolje ne samo on, nego i ceo tim, ukoliko izabranici Radoslava Bataka žele da ostave značajniji trag na evropskoj sceni. Neće biti lako, Novosađani će zbog lošeg koeficijenta startovati već od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije.

“Bacio sam pogled koga možemo da izvučemo. U opticaju je veliki broj kvalitetnih rivala, ali ima i ekipa sa kojima možemo da igramo. Naravno da bismo želeli timove sa što slabijim koeficijentom, imamo šansu da se plasiramo u grupnu fazu”.

Čumićev optimizam baziran je na činjenici da su Novosađani u prolećnoj sezoni uspeli da se nose sa najjačim rivalima u domaćem prvenstvu, čak da odigraju i egal mečeve sa šestostrukim uzastopnim šampionom Crvenom zvezdom.

Naša ekipa ima veliki potencijal. Pokazali smo to dva puta na Marakani, odigrali smo izvanredne utakmice. Drugi put smo poraženi tek u nadoknadi vremena. I u Bačkoj Topoli, protiv sjajne ekipe TSC-a, oba puta smo igrali nerešeno. Dokazali smo da možemo da igramo sa najvećima i to me ohrabruje pred početak kvalifikacija”.

Ljubav između Čumića i publike u Novom Sadu rodila se od prvog dana, kada je na debiju doneo pobedu protiv Voždovca (2:1). Zato priznaje da je velika šteta što Vojvodina kvalifikacione utakmice za Evropu neće igrati na svom “Karađorđu”, već će privremeni dom pronaći na TSC areni.

“Uživam u svakoj utakmici i ambijentu na našem stadionu. Novosadska publika i ja smo kliknuli odmah posle tog pobedonosnog gola na debiju. Tad sam osetio potrebu da za ovaj dres i za publiku uvek dam svoj maksimum. To su navijači prepoznali i tako se rodila ljubav između mene i njih. Veliki je hendikep što nećemo igrati na našem stadionu kvalifikacije, ali verujem da će navijači doći u velikom broju u Bačku Topolu i da će biti naš dvanaesti igrač”.

U VOŠI PRIMENJUJEM INOSTRANO ISKUSTVO

Pre dolaska u Novi Sad, Čumić je stekao bogato inostrano iskustvo. U dresu Olimpijakosa, u koji je otišao iz niškog Radničkog, nije dobio pravu šansu, najpre  se otisnuo na pozajmicu u špansku Segundu, gde je igrao za Sporting Hihon.  

“Stekao sam lepo iskustvo i video šta je sve potrebno za kvalitetan fudbal. Sve to sam primenio kada sam stigao ovde. U Španiji sam napredovao taktički. Igrali smo defanzivan fudbal, trener je gajio takav stil i malo nam je nedostajalo da uđemo u Primeru. Iz Španije nosim lepe uspomene. Sporting Hihon je veliki klub i čast mi je što nosio njegov dres”.

Povratkom sa te pozajmice u Olimpijakos, situacija se nije mnogo promenila. Opet je morao da potraži novu sredinu, na red je došla epizoda u dresu Lucerna.

Pošto je Olimpijakos ispao od Ludogoreca iz Lige šampiona, promenjen je kostur tima, a  na mojoj poziciji angažovana četiri nova igrača. Morao sam opet na pozajmicu. Tada sam otišao u Švajcarsku, gde se u prvih pola godine nisam dobro snašao, ali sam kasnije odigrao dobro. Zabeležio sam četiri gola i tri asistencije”.

DOLAZAK U VOJVODINU POTEZ KARIJERE

Nikola Čumić (© Star sport)Nikola Čumić (© Star sport)

S obzirom na to da su naša i švajcarska liga izjednačene na UEFA listi, Vošin ofanzivac je napravio paralelu između dva šampionata.

“Glavna razlika je u tome što je kod njih bolja infrastruktura i to što je njihova liga više medijski ispraćena. Mada, i kod nas se ove sezone mnogo popravila situacija po tom pitanju. Tamo je i tempo malo brži”.

Dolazak u Vojvodinu Čumić je okarakterisao potezom karijere, a ističe da je osetan napredak u našem šampionatu u odnosu na period kada je nosio dres Radničkog iz Niša, pre tri godine.

“Posle ponovnog povratka u Grčku, rekli su mi da ne računaju na mene i onda sam došao u Vojvodinu. To smatram potezom karijere. Verovao sam u sebe, znao da posedujem kvalitet i hteo sam da svima dokažem da vredim. Mislim da sam u tome donekle uspeo. Primetan je napredak u našoj ligi. Dovoljno je pogledati koliko kvalitetnih igrača ima u Vojvodini, Čukaričkom, TSC-u... Nisu više samo Zvezda i Partizan kvalitetni. Tome bi trebalo da teže svi srpski klubovi i da iz sezone u sezonu budu bolji. Nadam se da će naredne sezone još neko da se priključi ovoj petorci”.

Prošlog leta Čumić je bio na pragu Humske, ali na kraju nije postignut dogovor sa Partizanom. Trener crno-belih Igor Duljaj nedavno je pohvalio krilnog napadača Vojvodine, ali on poručuje da iz Vojvodine može otići samo u – inostranstvo.

Pročitao sam to. Zahvaljujem se Duljaju na lepim rečima i komplimentima. Veoma mi imponuje kad jedan takav bivši fudbaler i čovek pred kojim je velika trenerska karijera tako nešto kaže o meni, međutim, mogu odmah da kažem da ako budem odlazio iz Vojvodine, onda ću otići jedino u inostranstvo”, završio je razgovor Nikola Čumić.



tagovi

FK VojvodinaNikola ČumićNikola ČumićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara