Ninković obnovio povredu, propušta sidnejski derbi

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.11.23. | 23:03

Po prvi put će u duelu najvećih rivala u A-ligi snage odmeriti dobri prijatelji i cimeri iz igračkih dana, treneri Talaj i Rudan

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Nekim rivalstvima nisu potrebne dugogodišnje tradicije da bi ponela predznak velikih, a jedno od takvih razvilo se u proteklih deceniju i kusur u najvećem australijskom gradu. Iako datiraju tek od oktobra 2012. godine, dueli ekipa Sidneja i Vonderersa postali su derbi utakmice koje najviše podižu temperaturu u A-ligi i predstavljaju magnet za publiku.

Izabrane vesti

Ove subote (9.45) na Alijanc stadionu u Mur Parku biće odigran 35. prvenstveni okršaj rivala sa istoka i zapada grada, koji ekipe dočekuju u nešto drugačijim pozicijama nego što je to proteklih godina bio slučaj. Vondersi stižu na stadion rivala kao lideri prvenstva, dok je domaći Sidnej ekipa koja je pretrpela najveće turbulencije na startu sezone, promenila trenera već posle tri kola i tek u četvrtom meču postigla prve golove i upisala prve bodove.

Jedan od glavnih aktera ovog derbija još od 2015. je Miloš Ninković, koji je najpre sedam sezona bio najjači adut Sidneja, a od prošle godine je predvodnik tima i jedan od glavnih pokretača Vonderersa. Iskusni srpski fudbaler je značajno doprineo da „nebesko plavi“ danas imaju bolji učinak u međusobnim mečevima – 15 pobeda spram 10 Vonderersa, dok je devet susreta završeno nerešeno. Tokom prethodne sezone svojski se potrudio da posle ne baš prijateljskog rastanka s bivšim klubom popravi taj bilans u korist ljutog rivala.

Očekivao je trener Vonderersa Marko Rudan da će Ninković povesti njegov tim i u prvi derbi ove sezone, ali je nekoliko dana pred meč 38-godišnji as obnovio povredu mišića lista i ispao sa spiska kandidata. Ninković je zbog ove povrede propustio i uvodne mečeve ove sezone, a prve minute odigrao je pre dve sedmice, u pobedi protiv Pert Glorija (2:0). Činilo se tada da je na putu povratka među startnih 11 Vonderersa, ali će ga sada problem s istim, nezalečenim mišićem ponovo odvojiti od terena na nekoliko nedelja.

Na drugoj strani, tim Sidneja sa klupe će po prvi put u gradskom derbiju predvoditi novi trener Ufuk Talaj, koji je nedavno nasledio smenjenog Stiva Koriku i odmah na debiju zabeležio ubedljivu pobedu od 5:1 protiv tadašnjeg lidera Adelajd Junajteda.Utisak je da su Korikinim odlaskom malo splasle i tenzije na relaciji Sidnej – Vonderersi, koje su naročito kulminirale protekle sezone njegovim konfliktima s Ninkovićem koji mu je za vreme zajedničkog rada doneo nekoliko trofeja, kao i sa trenerom suparnika Rudanom, s kojim je nekoliko godina za vreme igračkih dana delio i svlačionicu u Sidneju.

9.45 (2,35) Sidnej (3,40) Sidnej Vonderers (2,75)

Zanimljivo je da će i ovaj duel gradskih rivala biti trenerski okršaj dvojice nekadašnjih saigrača, pošto je i Talaj bio član iste generacije s Korikom i Rudanom.

"Ufi i ja smo tri godine bili ne samo saigrači, već i cimeri u Sidneju. Do danas smo ostali veliki prijatelji i veoma sam srećan što se vratio u klub kao što je Sidnej", rekao je Marko Rudan na poslednjoj konferenciji za medije pred utakmicu.

Obojica vrlo dobro poznaju fudbalske rezone onog drugog i mnogo prostora za iznenađenja u derbiju neće biti.

Rudan pored Ninkovića ne može da računa ni na mladog krilnog napadača Lokija Bruka koji je pretrpeo lakši potres mozga, pa će glavni aduti biti prvi strelac iz prošle sezone Brendon Borelo i novajlija iz Holandije Jorit Hendriks, nekadašnji igrač PSV Ajndhovena i Fejenorda.

Na drugoj strani, tim Sidneja je imao dve nedelje tokom reprezentativne pauze da se bolje prilagodi na zahteve novog trenera Talaja, koji je sudeći prema prvoj utakmici na klupi, pronašao „žicu“ ekipi i probudio pre svih iskusnog Engleza Džoa Lolija, a talentovanom špicu Džejdenu Kuharskom dao priliku koju je 21-godišnji momak oberučke iskoristio, postigavši dva gola protiv Adelajda.

Kako su obavestili domaćini, sve ulaznice za 35. gradski derbi rasprodate su još u sredu, pa se očekuje vrela atmosfera na Alijancu i oko 40.000 navijača na tribinama. U prethodnim duelima, a naročito prošle sezone, domaći teren nije igrao važnu ulogu u sidnejskom derbiju. Naime, u četiri poslednja međusobna susreta slavili su gosti – u Mur Parku je bilo 0:1 i 0:4 za Vondererse, dok je na zapadu grada dvaput slavio Sidnej – 0:1 i 1:2.

Australija - 5. kolo

Subota

04.30 (3,45) Velington (3,45) Melburn Siti (2,00)

07.30 (1,80) Mariners (3,60) Njukasl Džets (4,00)

9.45 (2,35) Sidnej (3,40) Sidnej Vonderers (2,75)

Nedelja

05.00 (1,73) Brisbejn (3,50) Pert Glori (4,60)

07.00 (2,60) Vestern Junajted (3,35) Adeleid (2,50)



tagovi

Australija 1Miloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara