©AFP
©AFP

Ninković pred duel s bivšim klubom: Možda mi ovo ne bude poslednji derbi

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.04.24. | 23:07

Srpski veteran, koji će na kraju sezone završiti igračku karijeru, ove subote prevodi Vondererse protiv Sidneja u direktnoj borbi za plej-of

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Miloš Ninković broji poslednje sedmice pred penzionisanje, ali iako se kraj karijere ozbiljno primakao, ambicije i takmičarski duh ne napuštaju nekadašnjeg srpskog reprezentativca. Uoči sidnejskog gradskog derbija, koji se igra ove subote (11.45) na stadionu u Mur Parku, 39-godišnji ofanzivni vezista Vonderersa opet je u centru pažnje sportske javnosti, jer bi ovo mogao da bude njegov poslednji ples na mestu gde je pre bezmalo devet punih godina počeo neverovatnu australijsku avanturu.

Izabrane vesti

Da li će ovo biti poslednji meč koji igra protiv svog bivšeg kluba u kojem je osvojio sve što se osvojiti može u australijskom fudbalu, pitanje je koje Milošu ovih dana najčešće postavljaju.

"Da, možda će mi ovo biti poslednji derbi, ali možda odigram i još neki", s osmehom odgovara Ninković, podsećajući na mogućnost da se Vonderersi i Sidnej sastanu još jednom u plej-ofu A-lige, koji počinje prvog vikenda u maju.

Upravo plasman u doigravanje biće na talonu ove subote, pošto se oba sidnejska kluba još bore za mesto među prvih šest. Tri boda u derbiju bi pobednika dovela na korak do cilja, uoči preostala dva kola u kojima Sidnej bar na papiru ima lakši raspored – dočekuju Pert i gostuju Mekarturu. S druge strane, Vondererse čeka duel sa još dva direktna konkurenta, s Melburn Sitijem kod kuće i u gostima protiv Melburn Viktorija.

"Sve držimo u svojim rukama, a to je u fudbalu navažnije. Imamo tri velike utakmice i ako dobijemo sve do kraja, sigurno smo u plej-ofu. To je razlog više da u derbiju idemo na pobedu", kaže Miloš.


Srpski maestro, kako su ga prozvali novinari u Australiji, dodaje da je interes ekipe za njega ispred ličnih osećanja i da pokušava da ne pridaje veliki značaj tome što igra jednu od poslednjih utakmica u više od dve decenije dugoj karijeri.

"Iskreno, ne razmišljam o tome. Svestan sam da su ispred mene poslednjih nekoliko utakmica i zato pokušavam da budem najbolja verzija sebe. Želim da pomognem saigračima da pobeđujemo u tim mečevima. Za nas je najvažnije da se fokusiramo na duele koji nas očekuju i da ne razmišljamo o plej-ofu. Cilj je ući među šest, a kada dođe do finalnog razigravanja sve je moguće. Rezultati u A-ligi ove sezone pokazali su da svako može svakoga da pobedi i da sasmim tim svaka ekipa može da osvoji titulu", kaže „desetka“ Vonderersa.

Ninkoviću će ovo biti 24. sidnejski derbi u karijeri, s tim da je čak 20 odigrao protiv sadašnjeg kluba, dok je dres Vonderersa u mečevima sa Sidnejem nosio samo u tri navrata. Poslednji put pre čak 13 meseci, kada je upravo na Mur Parku sa dve asistencije i sjajnom partijom predvodio crveno-crne do nezaboravne pobede od 4:0.

U dresovima oba sidnejska kluba ima pozitivan bilans u derbijima – sa Sidnejem je ostvario osam pobeda i sedam remija, uz pet poraza od komšija, dok je s Vonderersima slavio dvaput i izgubio jednu utakmicu.

"Pamtiću mnoge derbije, ali možda ponajviše prvi u dresu Vonderersa. Takav emotivni naboj i sve što je pratilo utakmicu, to se ne ponavlja. Derbi je uvek nešto posebno, naročito za navijače. Zato smo svi u ekipi srećni što će se naši navijači vratiti na tribine posle nekoliko utakmica koje smo odigrali bez njih", podseća Ninković na bojkot najvatrenijih pristalica zbog nesuglasica s upravom kluba.

Za Miloša je rezervisano mesto u startnih 11, tim pre što trener Marko Rudan nema na raspolaganju mladog Nikolasa Milanovića, koji je u većem delu sezone dobijao prednost u odnosu na srpskog veterana. Naime, Milanović i Loklan Bruk su pozvani u olimpijsku reprezentaciju Australije, koja se priprema za kvalifikacioni turnir za Igre u Parizu.

Odsustvo ubojitog tandema, koji je zajedno postigao 16 od 38 golova crveno-crnih ove sezone, biće ogroman hendikep za goste, ali ni domaći sastav nije pošteđen. Sidnej će iz istih razloga igrati derbi bez standardnog štoperskog para Džejka Girdvud-Rajha i Džordana Kortni-Perkinsa.

"Odsustvo Milanovića i Bruka je veliki gubitak za nas. Ali, možda je baš sada prilika za nekog od mlađih igrača da odskoči u derbiju i da pokaže da imamo zaista kvalitetne pojedince", dodaje iskusni vezista.

Pred Ninkovićem i njegovim ostvarenjima u Australiji naklonio se i kapiten Sidneja Luk Bratan, s kojim je Miloš godinama bio saigrač, a zatim su u nekoliko navrata vodili žestoke duele.

"Miloš je fantastičan fudbaler. Ono što je on uradio za A-ligu u poslednjih skoro deset godina je nešto zaista posebno. Ako sa 39 godina može i dalje da igra u ovom takmičenju, to dovoljno govori da u sebi ima nešto vanserijsko. Bilo je sjajno igrati s njim", rekao je Bratan uoči možda i poslednjeg direktnog duela sa srpskim asom.

AUSTRALIJA 1, 24. KOLO:

Petak:

Adelajd - Makartur 1:2 (1:0)

/Irankunda 20 - Piol 84, Smit 88/

Velington Finiks - Melburn Viktori 1:0 (0:0)

/Surman 90+5/

Subota:

07.30: (3,40) Vestern Junajted (3,50) CC Mariners (2,00)

09.30: (1,70) Brizbejn Roar (3,70) Njukasl Džets (4,50)

11.45: (1,65) Sidnej FC (3,90) Sidnej Vonderers (4,70)

Nedelja:

07.00: (1,40) Melburn Siti (4,50) Pert Glori (7,00)



tagovi

Miloš NinkovićVestern Sidnej VonderersSidnej FC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara