Edi Hau (©Reuters)
Edi Hau (©Reuters)

Njukaslova šoping lista sa 14 imena - kapiten podržava revoluciju: Trener tačno zna šta radi

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.03.22. | 17:42

"Novi igrači su puno toga doneli. Trener je bio pametan, odlučio se za fudbalere koji su dobri u svlačionici. Lidere. Mentalitet se promenio njegovom zaslugom", rekao je Džamal Lasels

Bliži se letnji prelazni rok, timovi već kuju planove, a najdublji trag na predstojećoj pijaci mogao bi da ostavi Njukasl. Edi Hau je na dobrom putu da ga sačuva od ispadanja, što jasno znači da će novi vlasnici kluba uložiti ogromna sredstva u ojačavanje igračkog kadra kako bi se Svrake uhvatile u koštac sa najboljim timovima Engleske. Sastvljaju se spiskovi na Sent Džejms Parku, a iako sportskog direktora najverovatnije neće dobiti do novembra, Njukasl već ima 14 igrača na umu za predstojeći prozor. Tim će sklapati trener Hau i direktorka Amanda Stejvli i prema prvim informacijama mogao bi da izgleda fantastično.

U fotelju sportskog direktora trebalo bi da sedne Den Ešvort koji je u februaru napustio funkciju u Brajtonu sa željom da preuzme uzde ambicioznog projekta u Njukaslu. Ipak, njegov odlazak sa Ameks stadiona se iskomplikovao, pa je procena engleskih medija da neće moći da se lati posla pre novembra. Jasno, neće ga u klubu čekati, u saradnji sa skautima Hau je sastavio spisak potencijalnih pojačanja, koja će direktorka Stejvli pokušati da realizuje.

Izabrane vesti

Biće to prelazni rok za Svrake kao na video igrici. Neće investicioni fond iz Saudijske Arabije na čelu sa princom Mohamedom Bin Salmanom štedeti kako bi klub što pre stao na noge i počeo da raste željenom, verovatno i vrtoglavom brzinom. To je sasvim jasno. Traže se novi golman, kao i pojačanja na štoperskim pozicijama, u srcu veznog reda, na krilu i u špicu napada.

Kada se pogleda minuli prelazni rok, a i imena koja se nalaze na spisku želja za predstojeći, do kojih je došao Dejli Mejl, utisak je i da uprava kluba sa Sent Džejms Parka neće po uzoru na Pari Sen Žermen i svojevremeno Mančester Siti kupovati najbolje sa tržišta po svaku cenu. Očigledno je da postoji plan da tim polako raste, zimus je angažovano nekoliko iskusnih igrača, dok je strategija za letnju pijacu okrenuta mlađima koji bi mogli da napreduju sa klubom.

Kepa (©Reuters)Kepa (©Reuters)

Što se tiče pozicije čuvara mreže, pominju se Bernd Leon iz Arsenala, Sem Džonston iz Vest Bromviča, Din Henderson iz Mančester junajteda i Kepa Arizabalaga iz Čelsija. Na prvi pogled, veoma realistične mete. Nemcu je Aron Ramsdejl uzeo mesto među stativama na severu Londona, Džonston po svemu sudeći neće izboriti plasman u elitni rang sa Begisima, dok su Henderson i Kepa rezerve u svojim klubovima.

Na spisku za ojačavanje zadnje linije su talentovani hrvatski reprezentativac iz RB Lajpciga Joško Gvardiol, kao i polivalentni engleski internacionalac iz redova Bornmuta Lojd Keli. Oni već deluju kao nešto teže misije. Redovni su u svojim klubovima, Nemci su Gvardiola platitili Dinamo Zagrebu minulog leta 18.800.000 evra i neće ga se tek tako odreći. S druge strane Keli je jedan od ključnih igrača odbrane u ekipi Skota Parkera koja je na dobrom putu da se vrati u Premijer ligu.

Kako se ide od gola prema protivničkom kaznenom prostoru, tako ambicije kluba, čini se, rastu. Želje za srce veznog reda su Iv Bisuma iz Brajtona i Kalvin Filips iz Lidsa. Angažovanje veziste Galebova deluje kao realnije, jer je veliki broj klubova zagrizao za reprezentativca Engleske, Aston Vila je i spremila čak 70.000.000 evra za Filipsove usluge.

Musa Dijabi (©Reuters)Musa Dijabi (©Reuters)

Pun pogodak bi moglo da bude angažovanje mladog Velšanina Brenana Džonsona iz Notingem Foresta. Pisalo se u januaru da ga želi Brentford i da je spreman da izdvoji preko 20.000.000 evra. Nije došlo do realizacije, ali hitronogi Džonson oduševljava partijama u dresu Šumara i reprezetancije Velsa i predviđa mu se blistava budućnost.

Kao pojačanje na krilnim pozicijam, uz 20-godišnjeg fudbalera Notingema, u Njukaslu vide i Musu Dijabija iz Bajer Leverkuzena. Još jedan igrač o kojeg se Pari Sen Žermen ogrešio nesumnjivo je skuplja opcija od Džonsona, ali je i igrač koji ima veće iskustvo i dokazao se na međunarodnoj sceni. Od prošle godine je i francuski reprezentativac, nema sumnje da bi njegov dolazak podigao i rejting kluba, što je još jedan cilj nove uprave. Njegova vrednost se procenjuje na čak 55.000.000 evra, a uvek postoji mogućnost da Farmaceuti traže i više s obzirom da je ugovorom vezan za klub do leta 2025. godine.

Darvin Nunjez (©Reuters)Darvin Nunjez (©Reuters)

Kada je u pitanju špic napada, koketira se sa četvoricom igrača visoke klase, ali i velikog potencijala. Mete su Dominik Kalvert Luin iz Evertona, Darvin Nunjez iz Benfike, Patrik Šik iz Leverkuzena i Aleksander Isak iz Real Sosijedada.

Kalvert Luin je izdanjima u dresu Karamela privukao pažnju i nekih od najvećih engleskih klubova, a mogao bi da bude posebno pristupačan ukoliko Frenk Lampard ne uspe da sačuva ekipu u Premijer ligi. Nunjez deluje kao teška misija, prate ga najbolji evropski klubovi i Benfika će nesumnjivo tražiti veliki novac. Šik je vratio karijeru na pravi put u dresu tima sa Baj Arene, pokazao evropskoj javnosti da je odličan golgeter i čini se da poseduje fizičke predispozicije potrebne za Premijer ligu. Isak se svrstava u red najtalentovanijih napadača današnjice, želja je brojnih klubova sa Starog kontinenta, pa i iz Premijer lige.

Kako bilo, pokazao je Njukasl da zna kako da troši, a pritom ima ogromna sredstva na raspolaganju jer se smatra da novi vlasnici imaju tri puta veće bogatstvo od svih ostalih vlasnika klubova iz elitnog ranga u Engleskoj - zajedno. Ipak, ne baca se novac, kupuje se strateški i čini se da je to pravi put. S tim se slaže i kapiten Džamal Lasels, koji je oduševljen kako je odrađen minuli prelazni rok.

"Veliki broj stvari koje radim nisu nužno vezane za teren, već za treninge. Kada pogledate veće timove i kako su nekada funkcionisali, Mančester junajted je imao grupu poručnika u ekipi. Mislim da nešto slično sada imamo ovde, grupu lidera. Novi igrači su puno toga doneli. Trener je bio pametan, odlučio se za fudbalere koji su dobri u svlačionici. Lidere. Mentalitet se promenio njegovom zaslugom", rekao je engleski defanzivac.

Podsetimo, Njukasl je u januarskom prelaznok roku, prvom od dolaska novih vlasnika, doveo pet pojačanja i izdvojio nešto više od 100.000.000 za njihove potpise. Angažovani su igrači sa velikim premijerligaškim iskustvom Kris Vud (Barnli, 30.000.000 evra), Kiran Tripijer (Atletiko, 15.000.000 evra), Den Burn (Brajton, 15.000.000 evra) i Met Target (Aston Vila, pozajmica). Jedini bez iskustva u ligi je 42.100.000 evra plaćeni Bruno Gimaraiš, ali je u pitanju reprezentativac Brazila za kojeg se u klubu nadaju da bi mogao da izraste u jednog od najboljih vezista na Ostrvu.

"Kris Vud - sjajan momak van terena. Kiran Tripijer i Den Burn - lideri. Met Target je veoma dokazan igrač. Tu je i Bruno, koji ima kvlaitet i odlično se uklopio sa momcima iz Južne Amerike. Trener zna šta radi", dodao je Lasels.


tagovi

Edi HauDžamal LaselsBernd LenoDin HendersonSem DžonstonKepa ArizabalagaJoško GvardiolLojd KeliIv BisumaKalvin FilipsMusa DijabiDominik Kalvert LuinDarvin NunjezAleksander IsakPatrik Šik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara