Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Nkunkuov teror nastavljen u Bergamu: Atalanta poklekla pred Lajpcigovim "dvojnim blokom" (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.04.22. | 20:30

Nemački tim golovima nezaustavljivog Francuza otišao u polufinale Lige Evrope

Do nedavno ih nije bilo na fudbalskoj mapi – Lajpciga doslovno – ali poslednjih godina igraju ozbiljnu ulogu u Evropi. Ipak, Atalanta i Lajpcig sa najvećim još ne mogu da se takmiče, pa su se ove sezone nameračili na trofej u Ligi Evrope, svojim prvim istorijskim u kontinentalnim takmičenjima. Klub iz Bergama će međutim morati da zaboravi na njega, makar na neko vreme, pošto je u četvrtfinalu završio takmičenje. Posle 1:1 u Lajpcigu, nemački tim je slavio u Bergamu golovima nezaustavljivog Kristofera Nkunkua i rezervisao kartu za polufinale – 2:0 (1:0), prvi meč 1:1.

Biće ovo drugi put da se Lajpcig našao među četiri najbolja u nekom evropskog takmičenju. Doduše onaj prvi od pre dve sezone i dalje je najveći u 12 godina dugoj istoriji kluba, jer Lajpcig je tada bio na korak od finala Lige šampiona. Kako bilo, imaće Bikovi odličnu priliku da ovog puta naprave korak dalje, jer ih u polufinalu čeka pobednik duela Rendžers – Braga, i ko god da se nađe oči u oči sa ekipom Domenika Tedeska, objektivno gledano, biće slabiji tim.

Izabrane vesti

Veliki posao odradio je Tedesko, izvukao pouke iz prvog meča posle kojeg je vrlo lako mogao da ima gol zaostatka, odlično pripremio utakmicu i napadačku silu kojom raspolaže Đanpjero Gasperini učinio bezopasnom. Ipak, situacija bi po nemačkog stručnjaka bila znatno teža da nije bilo Kristofera Nkunkua da zamisli sprovede u delo. Doduše, sa kakvim samopouzdanjem igra, čini se da Francuzu saveti i instrukcije nisu ni potrebni. Napadač Lajpciga je nezaustavljiv ove sezone. I teror koji sprovodi širom Evrope samo je nastavio u Bergamu.

Sa dva gola Atalanti trenutno je na koti od 30 pogodaka na 43 utakmice u svim takmičenjima, od čega deset u evropskim kupovima. Sedam u grupnoj fazi Lige šampiona i još tri u nokaut fazi Lige Evrope. Pride ima i 18 asistencija... Podsetimo, čak i nije najistureniji fudbaler u postavi Lajpciga. Stoga nije ni čudo što ga, prema pisanju evropskih medija, pojedini klubovi već planiraju kao pojačanje u predstojećem prelaznom roku.

Atalanti napadači gotovo da se nisu videli. Duvan Zapata posle duge povrede još namešta nišanske sprave – bez gola u 2022. godini – dok Luis Murijel oscilira usled dozirane minutaže. Slovi mlađi član kolumbijskog napadačkog tandema za jednog od najboljih džokera u Evropi, ali je ovoga puta i on ostao bez magije. Ušao je u igru u poslednjih pola sata, međutim, osim nekoliko atraktivnih poteza na boku, ništa konkretno uradio nije.

Nkunku je s druge strane pred protivničke navijače izneo sav svoj napadački potencijal. Proigravao saigrače, prodavao finte, provlačio rivalima loptu kroz noge, postarao se da ga posebno Palomino dobro zapamti. I povrh svega, pogađao rutinski. Prvi put u 18. minutu kada je Konrad Lajmer protutnjao po desnoj strani i poslužio ga na petercu, pred praznom mrežom protivničkog tima, za šta je u velikoj meri zaslužan i Andre Silva koji je svojom kretnjom odvukao dvojicu čuvara na drugu stativu i ostavio mu prazan prostor pred golom rivala. Drugi put pogodio je u samom finišu meča iz jedanaesterca koji je sam i iznudio, pošto je prethodno zaobišao Huana Musa, a argentinski golman bio primoran da ga ruši.

Mogla je i Atalanta do gola iz penala, ali je Mateu Lahoz "ostao" slep na "dvojni blok" Lajpciga. Naime, imali su fudbaleri domaće ekipe dva slobodna udarca na ivici šesnaesterca, ali su gosti oba izblokirali rukama. Prvi je, istina, španski arbitar osudio i Bendžaminu Henriksu dodelio žuti karton, ali je drugo igranje rukom oprostio Daniju Olmu, iako je utisak da je bilo materijala za najstrožu kaznu. Konsultovao se Lahoz sa VAR sobom, pogledao snimak, ali odluku nije promenio.

LIGA EVROPE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

Atalanta - RB Lajpcig 0:2 (0:1) /prvi meč 1:1/

/Nkunku 18, 87pen/

21.00: (1,40) Barselona (5,30) Ajntraht (8,00) /prvi meč: 1:1/

21.00: (2,25) Lion (3,40) Vest Hem (3,45) /prvi meč: 1:1/

21.00: (2,10) Rendžers (3,50) Braga (3,80) /prvi meč: 0:1/

***kvote su podložne promenama


tagovi

AtalantaRB LajpcigLiga EvropeKristofer Nkunku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara