Igrači Miljonariosa (©AFP)
Igrači Miljonariosa (©AFP)

Noć odluke u Kolumbiji za tri mesta u doigravanju

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.05.23. | 23:18

Poslednje 20. kolo doneće odgovore na brojna pitanja

Pre početka 20. i poslednjeg kola u ligaškom delu kolumbijske Aperture, čak pet timova obezbedilo je učešće u finalnoj rundi, dok nekolicina još uvek ima matematičke opcije za plasman u popularni Kvadrangular. Svi mečevi poslednjeg kola igraće se istovremeno sa početkom od 02:00 u noći između srede i četvrtka, a pored borbe za plasman u drugu fazu takmičenja, odvija se još jedna indirektna borba, za predvodnike dveju grupa, koji će imati taj “nevidljiv” bod u svoju korist. U skladu sa propisima kolumbijske Kategorije A, tu sportsku prednost imaće oni koji završe na prvom i drugom mestu u ligaškom delu takmičenja, a koja podrazumeva prednost u slučaju istog broja bodova na kraju polufinalnih grupa.

Po bodovima, tri tima pretenduju da ostvare ovu prednost, to su Miljonarios, Atletiko Nasional i Agilas. Milioneri su trenutno prvoplasirani sa 37 osvojenih bodova i zavise sami od sebe. Tim Ambasadora mora da pobedi La Ekidad kako bi se odvojio ili zadržao razliku u odnosu na svoje pratioce na tabeli. Ako odigra nerešeno, prva pozicija zavisiće od učinka Agilasa. Zlatni orlovi i sa drugom pozicijom u trenutnom plasmanu imaju prednost u svojim rukama. Tim Lukasa Gonzalesa treba da pobedi Jaguare iz Kordobe kako bi osigurao drugo mesto, a u slučaju da Miljonarios poklekne ili odigra nerešeno, postoji šansa da izbije na vrh tabele. Ipak, ako remizira, potrebo mu je da Nasional ne pobedi u poslednjem kolu, kako bi zadržao trenutnu poziciju, jer ima dosta lošiju gol-razliku u odnosu na tim iz Medeljina. Verdolagosi su trenutno trenutno treći i pored eventualne pobede protiv Tolime u Ibageu, potreban im je poraz Agilasa kako bi se izjednačili na vrh tabele zajedno sa timom Ambasadora.

Izabrane vesti

U sredini tabele odvijaju se mnogo zanimljivije biteke, gde je čak šest timova još u opticaju za plasman u Kvadrangular. Independijente Medeljin je jedan od njih i drži se sna da zaigra u polufinalu "četvorougla", a zašto ne i u finale drugi put uzastopno. Treba napomenuti da su Moćnici u Klausuri 2022 izgubili od Pereire. Posle odlaska Davida Gonzalesa, Crveni tim iz Antiokije dospeo je pod vođstvo Sebastijana Botera, trenera omladinske akademije koji je već postigao dva dobra rezultata. Prvi, dugotrajni remi protiv Onse Kaldasa i drugi, mučna pobeda protiv Pasta.

02.00: (1,33) Independijente Medeljin (4,60) Union Magdalena (9,00)

DIM je trenutno na osmom mestu sa 26 osvojenih bodova i zatvara ligaški deo prvenstva kod kuće gde će morati da pobedi ako ne želi da se stvari zakomplikuju. Međutim, čak i u najgorem slučaju može doći do rezultata koji će ga gurnuti u završnu rundu. Neće to biti lak izazov za Botera i njegov tim, jer se ispred njih nalazi Union Magdalena koja vodi još jednu borbu, onu za izlazak iz crvene zone ispadanja.

02.00: (1,70) Miljonarios (3,50) La Ekidad (4,80)

Pobedom bi dostigao 29 poena, popravljajući tako i gol-razliku, mogao bi čak da ispravi i poziciju sa kojom bi otišao u polufinalnu grupu. Trenutno ima isti broj bodova kao Independijente Santa Fe, koji je sedmi, tri boda iza Čika, koji je šesti, koji matematički nije osigurao dalji tok prvenstva, ali je u najboljoj poziciji od svih.

Tu je i Independijente Santa Fe koji će odigrati svoju poslednju utakmicu u ligaškom delu posle užasnog meča protiv Nasionala koji ih je ostavio u prilično komplikovanoj situaciji bez trenera, nakon odlaska Harolda Rivere. Angažovanje privremenog stratega Erarda Bedoje bio je važan za tim, koji je postigao veoma ohrabrujuću pobedu od čak 5:0 protiv Atletiko Uile na El Kampinu, što im je ostavilo dobru gol-razliku i mesto u prvih osam.

02.00: (2,75) Onse Kaldas (3,15) Santa Fe (2,50)

Sada, protiv Onse Kaldasa, Santa Feu neće biti lako, jer na poslednjim utakmicama odigranim u Palograndeu nije mu išlo baš najbolje, ostvarivši samo jednu pobedu, dva poraza i tri remija, pa će prvenstveno težiti da prekinu taj niz loših rezultata, kako bi se kvalifikovali u završnicu prvenstva. Ako dođe do nerešenog rezultata, Kardinali će biti na 27 bodova, ali će morati da sačekaju rezultate Medeljina, Deportivo Pasta, La Ekidada i Juniora, i to da sve navedene ekipe ne ostvare pobedu, jer bi dodavanjem tri boda, prestigli tim iz prestonice. Jedino što im u ovom slučaju polazi za rukom jeste da svi pomenuti mogu da izjednače kako bi Bogotanci zadržali mesto u prvih osam. Dakle, poraz nije opcija.

Junior rizikuje svoju komapanju protiv Atletiko Uile u poslednjem kolu ligaškog dela i drži se matematičke mogućnosti da uđe u polufinale. Sa kalkulatorom u ruci, trener Hernan Dario Boliljo Gomez odlazi na Plazas Alsid, gde ne samo da će morati da pobedi posle devet godina, već će i čekati rezultate na drugim stadionima.

Tim Ajkula stiže do poslednjeg datuma sa 25 poena i pored eventualne pobede, moraće da sačeka pomoć u smislu pobeda Union Magdalene, Onse Kaldasa, Envigada i Miljonariosa koji se suočavaju sa DIM-om, Santa Feom, Pastom i Ekidadom. Istina je da Boliljo igra na kartu pobede u Neivi i da će na sve dozvoljene načine pokušati da svoj tim odvede na završnicu prvenstva. Ako ne uspeju da se kvalifikuju, nadaju se da će se oprostiti uzdignute glave, čak i ako ih prati kontroverza nakon otkazivanja ugovora Luisa Čina Sandovala i nedavne istrage protiv još četvorice igrača, od kojih su trojica startera pod suspenzijom, takođe zbog nedavne nediscipline.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - POSLEDNJE 20. KOLO

Četvrtak

02.00: (1,60) Agilas Doradas (3,60) Jaguares (5,60)

02.00: (4,50) Atletiko Uila (3,45) Junior (1,75)

02.00: (2,20) Bukaramanga (3,25) Amerika Kali (3,15)

02.00: (2,20) Deportivo Kali (3,15) Čiko (3,25)

02.00: (1,33) Pasto (4,40) Envigado (10,0)

02.00: (1,58) Pereira (3,70) Alijansa Petrolera (5,60)

02.00: (2,25) Tolima (3,25) Atletiko Nasional (3,05)

02.00: (1,33) Independijente Medeljin (4,60) Union Magdalena (9,00)

02.00: (1,70) Miljonarios (3,50) La Ekidad (4,80)

02.00: (2,75) Onse Kaldas (3,15) Santa Fe (2,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Independijente MedeljinIndependijente Santa FeMiljonariosKolumbija 1Onse KaldasDeportivo PastoJuniorDeportes Tolima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara