Tim Železničara za narednu sezonu (©FK Železničar)
Tim Železničara za narednu sezonu (©FK Železničar)

Nov teren i nove ambicije: Železničar s Jovanovićem i Oditom prvi favorit Mozzart Bet Prve lige

Vreme čitanja: 6min | pon. 01.08.22. | 08:18

Trener Igor Savić i predsednik Zoran Naunković za Mozzart Sport o planovima pančevačkog prvoligaša

Nikad ujednačenija liga, teško je davati bilo kakve prognoze, svako svakog može da pobedi… Uobičajene floskule pred početak svake sezone, mada kada se ne izgovaraju javno, već i u neformalnim razgovorima svedoče da je fudbalska Srbija zaista neodlučna dok priča o tome koga bismo iz Mozzart Bet Prve lige Srbije sledeće sezone mogli da gledamo u elitnom rangu takmičenja.

Neodlučni dok ne dođemo do Železničara. A onda svi kao iz topa odgovaraju: najbolji tim, najveći budžet, veći i od prosečnih superligaša…

Izabrane vesti

A, koliki to budžet ima prosečan superligaš?”, kontrapitanjem odgovara predsednik pančevačkog prvoligaša Zoran Naunković, a kada i mi neubedljivo kažemo “milion”, jer i superligaši vole da kriju podatke kad se govori o parama, dobijamo konkretniji repliku.

Ako je tako: nije tajna da očekujemo da troškovi za ovu takmičarsku godinu, dakle ne do decembra, nego do maja tamo, sa sve terenom budu tu negde, ali budžet za tim je manji. I uvereni smo da ćemo uspeti sve to da finansiramo. Svi igrači su zaposleni i prijavljeni, sve obaveze isplaćujemo, plaćamo i porez… Uostalom, sa ovim novim sponzorstvima, računam tu i kompaniju Mozzart, sam plasman u Superligu garantuje prihod od skoro pola miliona evra i mislim da će sledeće sezone i budžeti klubova u eliti morati da se podignu makar na 1.500.000 evra”, decidiran je Naunković.

A na one priče konkurencija da je Železničar jedini iznad ostalih?

Ako većina tako kaže, a-ha-ha. Šalu na stranu, nije tajna da nam je ambicija da igramo Mozzart Bet Superligu, ali liga je ujednačena i taj kvalitet moramo da opravamo na terenu”.

Kvalitet zaista postoji. Najveće pojačanje letnjeg prelaznog roka ne samo u Pančevu, već u celoj Mozzart Bet Prvoj ligi svakako je Marko Jovanović, nekadašnji štoper Partizana, Voždovca, Borca… Iz Banjaluke je stigao i Pančevac Goran Brkić, ima titulu prvaka Slovenije osvojenu u dresu Olimpije, iz Napretka Marko Bačanin, iz Javora još jedno zvučno ime Obiora Odita,ostao je tu Obeng Regan, pa kapiten Aleksandar Simčević, sa decenijskim iskustvom iz Rusije i Kazahstana.

Igor Savić i Zoran Naunković (©FK Železničar Pančevo)Igor Savić i Zoran Naunković (©FK Železničar Pančevo)

Trener Igor Savić bez svake sumnje ima najbolji sastav.

Po imenima smo sigurno najzvučnija ekipa i mada to ništa ne mora da znači, mi ne bežimo od uloge favorita. Drugi mogu da kriju, mi nećemo: cilj nam je Mozzart Bet Superliga”, samouvereno će i Savić, koji je ekipu preuzeo pred revanš sa Radničkim iz Kragujevca u baražu za promociju prošle sezone.

Međutim, posle poraza od 1:3 u Smederevu Pančevcima u revanšu u Kragujevcu nije pomogla ni minimalna pobeda od 1:0. Sada se nadaju iskoraku. U pripremnom periodu – sve same pobede. Izuzev jedno poraza od Slobode, ali…

Ta se utakmica igrala dva puta po 60 minuta, da svi igrači dobiju šansu. Ostalo smo odigrali dobro, ali i drugi imaju svoje ambicije. Moja procena je da će pet ekipa biti u vrhu: Železničar, IMT, Grafičar, Metalac i Inđija. To je moja procena, po igračima, trenerima, organizaciji klubova i onome što sam video tokom priprema. Cela liga je, a gledao sam dosta ekipa, zaista izjednačena. Izrazitog favorita nema, a ne možemo ni za nekog da kažemo – sigurno ispada. Ne bih smeo da prognoziram nijednu utakmicu. Odličnih igrača ima po svim klubovima. Po meni, sigurno će i jedna od ovih ekipa koje su ušle (Trajal, Vršac, Sloboda, Radnički Novi Beograd, Jedinstvo Ub, prim. aut.) da napravi veliko iznenađenje i da bude u vrhu”.

Ali opet, Železničar sa svim ovim igračima… Čak će neko, možda i maliciozno, reći da je najveće pitanje kako će sam Savić, trener bez previše iskustva na najvišem nivou, uspeti da izađe na kraj sa tako kvalitetnom ekipom u kojoj se 17 ili 18 igrača nada statusu startera?

Ne obazirem se na čaršijske priče. Prvo, Železničar po meni ima 22 ozbiljna fudbalera plus trojicu ozbiljnih golmana. Na svakoj poziciji smo duplirani i meni kao treneru biće milina da radim. To su sve veliki profesionalci, znaju što su došli. Cilj je postavljen pred njima. Za sada nemamo nikakvih problema, ni fudbalskih, ni ljudskih. Naravno, ego je veliki problem kod svih girača i kod svih trenera, ali dosta pričamo, znaju svi da će imati ulogu, prvenstvo je dugačko, a ja sam uveren da će dobar roster prevagnuti”, samouvereno će Savić.

A ako se njegove reči ostvare Pančevo će prvi put u istoriji dobiti predstavnika u najjačem rangu takmičenja u fudbalskoj piramidi Srbije. I svi u klubu su u službi tog cilja. Ponosni su u Pančevi i na novi teren sa veštačkom, hibridnom podlogom, načuli smo da je koštao oko 500.000 evra? Naunković ističe da pare tu i nisu najbitnije.

Taj teren je grad finansirao, a uradio je i mnogo više od toga i nama je drago. Prvenstveno zbog terena, jer sada više ne možemo da ga koristimo kao izgovor. A zaista smo imali teren na kome nekada nije moglo da se igra i to je stvarno bio problem”.

Teren je samo prvo infrastrukturalno ulaganje, a planovi su… Pa, ambiciozni…

Na ovoj sada postojećoj tribini imamo 800 mesta, može da se ‘nagura’ i 1.000. Plan je da, možda od zime, pravimo drugu tribinu, sa možda 1.200, možda malo više mesta, da imamo stadion za 2.000 do 2.500 ljudi. A neka dugoročna ideja je i novi stadion sa 5.500 mesta na sasvim drugoj lokaciji, a da onda ovo ostane kao trening centar. Ali tu već govorimo o periodu od tri do četiri godine, pa da se onda u Pančevu borimo za Ligu konferencije”, dozvoljava Naunković sebi i da pomalo sanjari.

Međutim, možda ti snovi i nisu toliko nerealni. Grad Pančevo želi da ima superligaša i spreman je da uloži. S tim da će i u Pančevu pitati: zašto baš u Železničar, a ne u oduvek u gradu omiljeniji Dinamo? 

Pa, i ja sam pre 20 godina navijao za Dinamo. Navijam i danas. Navijam za svaki pančevački klub. Pančevci vole sport. I zaslužuju superligaša”, diplomatski će Naunković.

Pomalo mu i smeta što se Železničar – mada to u Srbiji nije nimalo jedinstven slučaj – stalno dovodi u politički kontekst.

Evo, ja sam u klub stigao 2011. godine, bili smo u beton ligi, šestom rangu takmičenja. Klub je mogao da se ugasi, ali nije. I tu prvu godinu smo ostali u šestoj ligi. Pa smo onda polako napredovali, pet godina smo igrali Srpsku ligu. Tek tada je, u pretposlednjoj od tih pet, grad stao uz nas. Pa je bila ona jedna proširena sezona u Prvoj ligi Srbije posle korone, kada je osam klubova ispadalo, mi smo bili prvi iznad crte. Ali smo se stabilizovali, prošle sezone igrali plej-of, sada želimo u Mozzart Bet Superligu. Hoću da kažem, ništa ovde nije veštački rađeno, ništa nismo preskakali, sve je ovo nekakav prirodan, desetogodišnji put. Koji sada treba da krunišemo”, završava Naunković.

Taj poslednji stepenik često ume da bude najteži. Mada niko u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbiji nema sumnju da je pančevačka Dizelka prvi favorit za promociju u elitu.

MOZZART BET PRVA LIGA SRBIJE, PRVO KOLO

Subota

IMT - RFK Novi Sad 4:1 (1:0)

/Vukić 45, Luković 59, Vidić 83, Vidić 90+3 - Vujaklija 58p/

Inđija - OFK Vršac 0:1 (0:1)

/Braunović 4/

Radnički SM - Sloboda 0:0

Metalac - Radnički NB 2:0 (0:0)

/Đurić 90+2, 90+8/

Nedelja

Loznica - Jedinstvo Ub 1:3 (0:1)

/Mićić 58 - Avrić 30, 85, Živojinović 64/

Mačva - Grafičar 2:2 (1:2)

/Radunović 20, 76 - Ibanjez 10p, Fol 26/

Ponedeljak

17.30: (1,52) Železničar (3,45) Zlatibor Čajetina (7,50)

19.00: (1,95) Rad (3,20) Trajal (3,90)

*kvote su podložne promenama


tagovi

Železničar PančevoIgor Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara