Nebojša Vučković na stadionu Filips (©Privatna arhiva)
Nebojša Vučković na stadionu Filips (©Privatna arhiva)

Novi trener Spartaka u misiji proizvodnje po holandskom modelu: Nebitan je stil igre ako igrač poseduje kvalitet

Vreme čitanja: 8min | pet. 25.02.22. | 08:18

Nebojša Vučković za Mozzart Sport o iskustvima iz PSV Ajndhovena i ciljevima na klupi subotičkog superligaša

Posle dve i po godine u ulozi koordinatora omladinske škole, Nebojša Vučković postavljen je na mesto trenera subotičkog Spartaka. Prilično iznenada, pošto je rastanak sa Vladimirom Gaćinovićem usledio nakon samo jedne utakmice drugog dela sezone, ali ne i nepromišljeno.

Vučković odlično poznaje većinu igrača, uz Metalčev, najmlađeg tima u Superligi (prosek 22,7 godina), a pritom ima iskustvo u vođenju tima sticano tokom 15 godina rada u Holandiji.

Izabrane vesti

Cilj kluba u ovoj sezoni je plasman među osam najboljih, što je uprkos porazima od Radnika (0:2) i TSC-a (1:2) na startu proleća i dalje ostvarivo. Spartak je trenutno na 11. mestu sa 27 bodova, dva manje od TSC-a koji je na željenoj osmoj poziciji.

Dalje gledano, u Subotici žele da se afirmišu kao klub za razvoj mladih igrača, čija bi prodaja omogućavala normalno funkcionisanje Spartaka.

Kao neko ko se školovao u PSV Ajndhovenu i, generalno Holandiji, poznatoj po sjajnom radu sa mladim fudbalerima, od Vučkoviće se očekuje da stečeno znanje primeni među plavo-belima.

"Promocija mlađih igrača je generalno put kojim Spartak ide i to što je ekipa jedna od najmlađih u ligi je politika kluba i predsednika Nikole Simovića, koja je dugoročno ispravna. Moj posao unutar te politike je da osposobim mlade igrače zahtevima Superlige. Profilisani su, uz veoma predan rad trenera iz naše škole fudbala, Bijelović, Vidović, Đurasović i Hrstić, koji su direktno iz omladinaca prešli u prvim tim i sada im sledi dorada. Na putu završnog profilisanja nalaze se još dva igrača, dok ih je 12 obeleženo za pojačani specijalistički program kojim bi, bude li sve u redu u procesu obuke, kroz tri-četiri godine trebalo da budu priključeni prvotimcima Spartaka", objašnjava Vučković u intervjuu za Mozzart Sport.

18.00: (3.00) SPARTAK (3.30) ČUKARIČKI (2.40)

Novi trener Subotičana ističe da mu prija povratak u nekadašnju ulogu i da je uzbuđen što će ponovo osećati pozitivan pritisak koji sa sobom nosi posao trenera.

Svestan je, ipak, Vučković da mu predstoji period uigravanja sa ekipom koja je značajno izmenjena dolascima velikog broja igrača tokom zimskog prelaznog roka.

"Pripreme u Turskoj su poslužile da se svim igračima pruži šansa i da se proveri veći broj novopridošlih igrača, te se sa tog aspekta može reći da su bile vrlo uspešne. Ekipa ima kvalitet koji treba usmeriti pozitivnom energijom, verom u sebe, jer biti svestan svojih mogućnosti je ključno. Zbog odličnog rada Vladimira Gaćinovića ekipa je dobro nameštena, sad treba da se poslože neki sitni detalji, te da se kroz četiri-pet utakmica funkcioniše korektno u okvirima ličnih maksimalnih mogućnosti. Cilj Spartaka je plasman u plej-of i tu nema nikakvih promena", podseća 46-godišnji fudbalski radnik.

Vučković sebe opisuje kao holandskog đaka, koji od svojih igrača zahteva direktan fudbal. Biće tako i na klupi Plavih golubova.

"Definitivno sam 'holandski đak', s obzirom na to da sam tamo započeo školovanje i krenuo od nule, a diplomirao sam u Sarajevu gde je profesor doktor Munir Talović složio vrhunski tim stručnjaka i celokupni program provodi po holandskom sistemu. Moj stil igre je direktan fudbal, maksimalno prilagođen kvalitetu pojedinca, a karakteristika ekipe je fizička priprema i taktička disciplina. Takmičarski više pripadam nemačkoj, a obukom holandskoj školi, vrednujući naš urođeni balkanski talenat i kreaciju. Moja vizija fudbala je na dugoročniji period, sklopiti tim iskusnih igrača u kombinaciji s talentima iz sopstvene škole fudbala, te igrati konkurentnu ulogu za mesto koje vodi u evropske kvalifikacije. Kreiranje kontinuiteta po više parametara je proces za koji je potreban olimpijski ciklus".

Gradski stadion u Subotici (©Starsport)Gradski stadion u Subotici (©Starsport)

Iako dobro poznaje potencijal koji ima u timu, ne želi Vučković pojedinačno da izdvaja na koje igrače Spartaka bi trebalo obratiti pažnju tokom proleća.

"Nezahvalno je govoriti o imenima, samo fizički spreman i taktički disciplinovan kolektiv će lansirati pojedinca tamo gde mu je mesto", ističe.

Do nedavno je Spartak u svojim redovima imao golmana Filipa Dujmovića koji je tokom zimske pauze otišao u Radnički iz Niša. U kup utakmici sa Crvenom zvezdom pre desetak dana uverili smo se u talenat 22-godišnjeg golmana koji je briljirao u duelu sa četvorostrukim uzastopnim šampionom Srbije i učesnikom osmine finala Lige Evrope.

U Subotici je, ipak, ove sezone pao u drugi plan, pošto je prednost dobio njegov vršnjak Mišo Dubljanić.

"Dujmovića izuzetno cenim kao golmana i čoveka, ali što se tiče njegovog odlaska ne mogu donositi sud o tome, s obzirom da nisam bio deo tog procesa", rekao nam je Vučković.

Gotovo svi klubovi u Srbiji prinuđeni su da prodaju mlade igrače kako bi opstajali i funkcionisali. Stoga je čudno da, poput Holandije, nemamo efikasniju ligu u kojoj se igra ofanzivan i atraktivan fudbal, kojim bi domaći igrači bili privlačniji inostranim klubovima. Vučković, ipak, navodi da to kako neka ekipa igra nije posebno značajno po pitanju prodaje.

"Što se tiče prodaje mladih igrača u seniorskom pogonu, nebitan je stil igre ukoliko igrač ima kvalitet za prodaju. Ekipe u Srbiji igraju onoliko ofanzivno koliko im dozvoljava lični kvalitet i protivnik. Na primer, Zvezda i Partizan su u Evropi manje napadački nastrojeni nego u domaćem prvenstvu, drugi su odnosi. Škole fudbala treba da igraju napadački fudbal, ali i da poštuju procese obuke, a kadetska i omladinska liga Srbije su dva ozbiljna takmičenja. Više stavki čine celinu problematike: infrastruktura, pogotovo u manjim sredinama, nedovoljan broj trenera specijalista po uzrasnim kategorijama, nepoštovanje procesa razvoja, uspostava regionalne obuke, nepostojeća pionirska liga Srbije, kao i međustepenica prelaza u seniorski fudbal, na kojoj se gubi veliki broj talenata".

PSV KAO PRIMER ZA PRAVLJENJE IGRAČA U SPARTAKU

Sportski direktor PSV-a Marsel Brands i Nebojša Vučković (©Privatna arhiva)Sportski direktor PSV-a Marsel Brands i Nebojša Vučković (©Privatna arhiva)

Škola PSV-a, klubu u kom je Vučković proveo 11 godina, među najuspešnijima je u Holandiji. Ali PSV nije samo škola. Podsetimo samo da su skauti Filipsovaca "namirisali" i kao 17-godišnjaka u klub doveli čuvenog Brazilca Ronalda, a među igračima koje je iznedrio PSV su i Klas-Jan Huntelar, Vilfred Buma, Ibrahim Afelaj, Arnaut Danjuma, Peter Hukstra, Ričard Ledezma, Đanluka Skamaka...

O tome kako se radi u Ajndhovenu, takođe nam je pričao novi Spartakov trener.

"Sistem rada, mada bih ga pre nazvao proces proizvodnje, počinje u osmoj i završava se negde s 19 godina. Prate se procesi razvoja deteta i rade se određene vežbe specifične uzrastu. Pojedine programske jedinice i automatizacija se nadograđuju, kriterijumi su po svim parametrima visoki, uslovi su vrhunski i finansije su neuporedive. Prelazak igrača u prvi tim je proces za sebe i iziskuje u završnoj fazi dodatne kvalitete unutar sistema da istrpe moment. Naravno, pričamo o školama fudbala najvišeg nivoa. Već kod manjih profesionalnih klubova, koji nemaju punu finansijsku podršku, dolazi do rupa u procesu, zbog čega je i finalni produkt manjeg kvaliteta".

Stečeno znanje u Holandiji, Vučković već dve i po godine koristi u Subotici.

"Rezultati prelaska igrača u prvi tim pokazuju da pomenuti proces može da se sprovede i funkcioniše i u uslovima manje idealnim nego holandskim, a najveća zasluga u tome je uporan rad trenera škole fudbala, njihova predanost i ljubav prema toj deci i trenerskom poslu. Za trenere Spartaka, njihov rad i zalaganje, imam maksimalno poštovanje i divljenje. Nikom tu nije lako, ni njima ni deci ni roditeljima, profesionalni sport ima svoje zakonitosti, koje zahtevaju mnogo odricanja", navodi doskorašnji koordinator Spartakove škole.

Nebojša Vučković sa šampionskim peharom Eredivizije (©Privatna arhiva)Nebojša Vučković sa šampionskim peharom Eredivizije (©Privatna arhiva)

Broj jedan u Holandiji, a možda i čitavoj Evropi, jeste Ajaksova fudbalska akademija. Čuvena je već decenijama po svom radu sa decom i primer mnogima širom sveta. Iako je bio član rivalskog kluba, potvrđuje to i Nebojša Vučković.

"Ukoliko pričamo o sistemu za stvaranje mladih igrača, Holandija je kolevka. Nešto vrlo slično staroj jugoslovenskoj školi fudbala, koja se izgubila. Sistemi su u svim klubovima isti, sprovođenje se malo razlikuje, zavisno od finansija i kvaliteta trenera. Ajaksova škola je savršenstvo fudbala, kolika su oni veličina to se može samo osetiti, teško je opisati. Rinus Mihels i njegov totalni fudbal, filozofija po kojoj danas rade svi veliki klubovi sveta, a tek 20 odsto je vlastita popuna. To su činjenice".

Po igrama u prvenstvu, a i protiv Benfike u prvom meču osmine finala Lige šampiona (2:2 u Lisabonu) čini se da skandal sa provokativnim porukama koje je čuveni Mark Overmars slao zaposlenim ženama u klubu nije ostavio posledice na ekipu. Odlazak sportskog direktora, ipak, mogao bi da ima trag zbog njegovog velikog uticaja na sportski sektor.

"Apsolutno ništa neće poremetiti školu fudbala jer je izolovana u potpunosti od ove priče. Klubu ova događanja neće naštetiti po pitanju reputacije, jer je odgovornost lične prirode i Overmars je odstupio sa svoje funkcije. Problem može nastati jedino oko prvog tima, s obzirom da je Overmars fantastično funkcionirao sa Van der Sarom i trenerom Ten Hagom i bio vrlo bitna karika u stvaranju trenutnog rezultata i ove generacije prvotimaca", naglašava Vučković.

ČUKARIČKI JE KORAK ISPRED SVOG VREMENA

Priliku za prve bodove u drugom delu sezone Spartak će imati od 18 časova, kada u Subotici igra protiv Čukaričkog. Nije, doduše, trećeplasirani tim neko protiv koga se tek tako može računati na bodove, ali Vučković će učiniti sve da pripremi svoju ekipu za pozitivan rezultat.

"Imam veliko poštovanje za Čukarički kao klub, organizaciju, način rada s mladima i trebalo bi da se sledi njihov primer. Vizionari su, korak ispred svog vremena. Što se tiče utakmice, predvođeni legendom Sašom Ilićem su favoriti i toga smo svesni", objektivan je trener Subotičana.

Zbog kartona saigračima neće moći da pomogne napadač Luka Bijelović, a to nije jedini problem kada je reč o ofanzivnoj liniji Spartaka pred ovu utakmicu.

"Nikolić ima lakših medicinskih smetnji, a Tufegdžić je u završnom procesu oporavka, čime nam je kompletan napad pod upitnikom", konstatovao je Nebojša Vučković, novi trener Spartaka i čovek koji će pokušati da u narednom periodu podigne Spartak na viši nivo domaćeg fudbala.

SUPERLIGA - 25. KOLO

Petak

14.00: (2,60) Radnički 1923 (3,10) Voždovac (2,85)

16.00: (2,30) Mladost Lučani (3,15) Proleter Novi Sad (3,30)

16.00: (2,00) Radnički Niš (3,40) Novi Pazar (3,90)

18.00: (3,00) Spartak Subotica (3,30) Čukarički (2,40)

Subota

14.00: (2,40) Napredak (3,30) TSC (3,00)

16.00: (1,75) Vojvodina (3,60) Radnik Surdulica (4,90)

18.00: (2,25) Kolubara (3,35) Metalac (3,20)

Nedelja

18.00: (2,40) Crvena zvezda (3,20) Partizan (3,35)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Spartak SuboticaPSV AjndhovenNebojša VučkovićSuperliga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara