Rafa Benitez i Ćavi Ernandez (©Reuters)
Rafa Benitez i Ćavi Ernandez (©Reuters)

Obračun trenera ispred giljotine: Benitez udara na Ćavija

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.02.24. | 10:36

Meč Selte i Barselone u Vigu (subota, 18.30) jedan je od interesantnijih koje ćemo gledati u 25. kolu španske Primere

Teško je reći gde je bila veća euforija letos među španskim navijačima. U Vigu su slavili jer je na klupu Selte stigao nekadašnji šampion Evrope sa Liverpulom Rafael Benitez, u Barseloni su bili na sedmom nebu posle osvajanja titule sa Ćavijem Ernandezom, i to uz forsiranje talentovane dece iz sopstvene akademije. Međutim, u fudbalu se stvari brzo menjaju, nekoliko meseci kasnije obojica trenera trpe ogromne kritike. Baš zbog toga njihov susret u 25. kolu Primere, zakazan za ovu subotu od 18.30 časova, biće posebno interesantan.

Od Beniteza su u Vigu u najmanju ruku očekivali borbu za Evropu, ali umesto nje Selta se bori da preživi u elitnom rangu. Prva je iznad zone ispadanja, sa samo 20 osvojenih bodova iz 24 utakmice. Najbliži pratilac Kadiz ima svega tri poena manje.

Izabrane vesti

I nije tajna, Benitez bi odavno dobio otkaz da nije pametno sastavio ugovor kada je dolazio. Potpisao je na tri sezone, Seltu bi papreno koštalo da ga sada smeni i dovede mu zamenu. Nešto slično kao u slučaju Crvene zvezde i Baraka Bahara, s tim da Selta ipak ne igra Ligu šampiona i ne može da računa na dvadesetak miliona evra od UEFA. Njena kasa ne bi mogla da izdrži da plaća Beniteza i njegov stručni štab još dve i po godine, a da pritom dovede još jednu čitavu garnituru na klupu.

Naravno, 63-godišnjem strategu ne pada na pamet da se povuče. Svestan je i on da su mu poslednja tri angažmana koja je imao (Njukasl, Dalijan i Everton) bila neuspešna, da mu je karijera u padu i veliko je pitanje šta mu sledi posle Selte. Zato, oštrim rečima brani svoj rad.

Znam da ljudi traže pobede, ali i da igramo dobro. Međutim, moraju da shvate da mi to ne možemo, ovo je naša realnost. Ovaj projekat će rasti, već sada radimo bolje nego kada sam tek došao“, uveren je Benitez.


18.30: (4,10) Selta (3,50) Barselona (1,90)


Njegove reči ne prate rezultati. U poslednja četiri kola Selta je doživela tri poraza, u Vigu od Real Sosijedada i Đirone (po 1:0) i kao gost od Hetafea (2:3), dok je jedine bodove osvojila protiv Osasune (3:0).

U Barseloni je situacija takođe loša. Odavno je jasno da se Katalonci neće boriti za titulu, treći su na tabeli sa 10 bodova manje od Real Madrida. Čak moraju da budu zabrinuti za svoje mesto u Ligi šampiona, pošto je petoplasirani Atletik Bilbao samo na -5.

Ćavi je posle poraza od Viljareala (3:5) poručio da neće odraditi ugovor do kraja i da će na kraju sezone da napusti klub. Izazvao je tim potezom kratkotrajnu šok terapiju, njegovi izabranici su savladali Osasunu kod kuće (1:0) i Alaves (3:1) u Vitoriji, ali su se u prošlom kolu vratili na staro i kiksnuli protiv slabašne Granade (3:3).

U Realu sam naučio da je na tom nivou samo prvo mesto prihvatljivo. Prošle sezone je Barselona bila šampion, nije ni ove bila loša, ali nije lako uvek ostati na vrhu. Svaki trener mora da bude svestan realnosti“, prokomentarisao je Benitez situaciju u kojoj se našao Ćavi.

Kada se sadašnji strateg Barselone bude i zvanično povukao iz kluba, osim te titule pamtiće mu se i to što je isforsirao Gavija, pružio mu prostor za potpunu afirmaciju i svetskom fudbalu podario još jednu veliku zvezdu.

U medijima se već neko vreme spekuliše da bi sa Ćavijem i Gavi mogao da napusti Katalonce, za njegove usluge je zainteresovan Pari Sen Žermen.

On mora da ostaje i u budućnosti postane jedan od kapitena ovog tima. Nema dileme, za mene je Gavi budućnost Barselone“, rekao je Ćavi pred susret sa Seltom.


--------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------------


PRIMERA – 25. KOLO

Petak

Viljareal - Hetafe 1:1 (0:1)

/A. Moreno 56 - Maksimović 24/

Subota

14.00: (1,45) Atletiko Madrid (4,70) Las Palmas (8,00)

16.15: (1,80) Osasuna (3,40) Kadiz (4,90)

18.30: (4,10) Selta (3,50) Barselona (1,90)

21.00: (2,40) Valensija (3,35) Sevilja (3,25)

Nedelja

14.00: (5,70) Rajo Valjekano (3,80) Real Madrid (1,63)

16.15: (2,20) Granada (3,50) Almerija (3,50)

18.30: (3,05) Majorka (3,00) Real Sosijedad (2,55)

21.00: (2,10) Betis (3,30) Alaves (3,70)

Ponedeljak

21.00: (2,05) Atletik Bilbao (3,60) Đirona (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraRafa BenitezĆaviSeltaBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara