Sjajni crveno-beli (©Starsport)
Sjajni crveno-beli (©Starsport)

OCENE – ZVEZDA: Katai u Balaševićevom evergrinu i ringišpil u češkim glavama! Nikad veći doprinos bekova i Falčinelijeva pravda

Vreme čitanja: 5min | čet. 29.10.20. | 21:11

Možemo da raspravljamo o kvalitetu Slovana, ali ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je stručni štab Zvezde odradio veliki posao. Najbolja utakmica od kada je Stanković u klubu

MILAN BORJAN 7 – Nagradio je sebe za jubilarni 150. meč bravurom, kada je odbranio slobodan udarac Mare, koji su svi videli u golu. Opet je bio više korektvni faktor, bičevao saigrače da ne odustaju ni posle čevrtog, ni posle petog gola. Kod jedinog pogodak Čeha ništa nije mogao.

MILAN GAJIĆ 7,5 – Uz dobru kolektivnu partiju Crvene zvezde prodisao je i nekadašnji mladi reprezentativac Srbije. Vrlo verovatno njegova najbolja partija od kada nosi crveno-beli dres. Uz njegov impuls na desnoj strani, crveno-beli su na početku meča preuzeli apsolutnu kontrolu igre. Lako je izlazio na kraj sa Moskerom, čak je uspeo toliko da ga isfustrira da je Kolumbijac u napadu besa degažirao loptu na zapadnu tribinu. Apsolutni pogodak stručnog štaba Crvene zvezde, ne pamti se kada su bekovi klub sa “Marakane“ imali ovakav doprinos na velikom meču (čitaj ocenu za Rodića).

Izabrane vesti

MILOŠ DEGENEK 7 – Bio je siguran u nogama i omogućio Crvenoj zvezdi prevlast na sredini terena. Bilo je to potrebno ovakvoj postavi Crvene zvezde, kao i uvek kada se nameri na fizički jak, ali tehnički mnogo slabiji tim. Nije se libio da bez filozofiranja izbaci loptu u aut i otkloni i nagoveštaj opasnosti. Posledica velikog evropskog iskustva i dva učešća u Ligi šampiona.

NEMANJA MILUNOVIĆ 7 – Odradio posao. Držao koncentraciju, mada je bilo nekih nepotrebnih faulova u drugom poluvremenu. I to u skoku. Rvao se sa Jusufom, završio meč bez velike potrošnje. Bila mu je potrebna ovakva utakmica i relaks situacija u drugom poluvremenu kako bi ušao u ritam. Moraće da bude na nivou već sledećeg četvrtka.

MILAN RODIĆ do 75. minuta 7,5 – Kada je maksimalano spreman malo ima bekova sa srpskim pasošem koji bi mogli da budu korisniji za Crvenu zvezdu od nekadašnjeg člana Zenita. Perfektno – poluvreme. Možda ne može da igra na jakom nivo u ubitačnom ritmu četvrtak-nedelja, ali je i dalje sposoban da istovremeno nosi rivala u zubima na nivou Liga Evrope i pravi štetu na protivničkoj polovini. Odigrao je kao u eri Vladana Milojevića, pored defanzivnih startova bio je u prvom poluvremenu pomoćni plejmejker srpskog šampiona. Sekao je tačnim i ubitačnim loptama u prostor odbranu Libereca. Sjajno sarađivao sa Aleksandrom Kataijem i Mirko Ivanićem. Morao da izađe zbog bolova u loži.

SEKU SANOGO 6 – Nije bio toliko aktivan u igri Crvene zvezde, dok se o svemu na terenu pitao srpski šampion. Bio je tu da zatvori, povremeno pruži ispomoć Milunoviću i Degeneku i odigra prvom do sebe. Kada je počeo da izlazi iz taktičkih okvira stručnog štaba srpskog šampiona, počeli su ozbiljni problemi. Dobar deo Zvezdine dominacije u prvih 45 minuta bacio je pod noge nepotrebnim petljanjem. To su te crne rupe momaka sa afričkog kontinenta, koje mogu da odvedu u kanal kompletan tim. Bespotrebno dobio i žuti karton.

EL FARDU BEN do 82. minuta 8 – Išao je konstantnom silaznom putanjom ovog leta i jeseni reprezentativac Komorskih Ostrva. Delovao je lenjo, nejako i umorno, ali ove oktobarske večeri želeo je da pokaže zašto ga navijači Crvene zvezde smatraju legendom kluba. Ovo je El Fardu Ben u svom kapacitetu i punom potencijalu. Šunjao se iza leđa štoperima Libereca, osećao prvu stativu kod drugog gola kada je pocepao mređu Nguena. Ima crne minute i utakmice za zaborav, ali nebrojano puta je pokazao da je rođen za velika dela. Otuda i rafal u prvom poluvremenu.

VELJKO NIKOLIĆ 7 – Slabije partije u poslednje vreme su ga učinile jačim. Nije želeo da previše majstoriše i nasilno glumi gazdu veznog reda. Poštovao je krštenicu i činjenicu da je Aleksandar Katai ove večeri bio sposoban da pojede loptu. Fin doprinos je dao u defanzivi, disciplinovano pomagao Seku Sanogu. Trošio se i u trenucima kada je bilo sve rešeno, svestan da mora da se bori za minute. Porastao je kroz odličnu timsku igru Crvene zvezde. Racionalan.

MIRKO IVANIĆ do 82. minuta 7,5 – Da je onaj zicer pretvorio u gol bio bio u rangu Aleksandra Kataija. Savršeno je stručni štab Crvene zvezde osetio da bi bivši kapiten Vojvodine mogao da napravi velika zlodela Slovanu zakucan uz levu aut liniju. Bio je direktan, pokretima očiju je davao signale Rodiću kada da ga upošljava. Do već apostrofirane šanse nije se osećalo da je nedavno preležao virus korona. Imao je i odličnu asistenciju ka El Fardu Benu. On i Katai kao da su rođena braća po fudbalskoj liniji. Jedan signalizira, drugi deluje.

ALEKSANDAR KATAI do 88. minuta 8,5 – Silina fudbalskog talenta. To je potencijalni reprezentativac Srbije iz Srbobrana i tačka. Velika je šteta što nije bilo publike na najvećem srpskom stadionu, jer bi majstorski opus Aleksandra Kataija bio još slikovitiji. Propraćen gomilom aplauza i ovacije. Kada god je Zvezdina desetka imala loptu u posedu igrači iz Češke mogli su da počnu sa pevaju evergrin Đorđa Balaševića: “Ma daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi“. Ljuljao ih je pokretima tela, držeći loptu mirnom. Pogođena stativa ga je toliko ražestila, da je uzeo loptu, stavio je pod mišku i dao četvrti gol. Bio je to romantičan momenat u Ljutice Bogdana, tokom kojeg su pred očima malobrojnih navijača titrao lik Miloša Šestića. Dobio aplauze i od predstavnika Slovana kada je izlazio iz igre.

DIJEGO FALČINELI do 86. minuta 7 – Zadovoljio je fudbalsku pravdu detaljom iz 70. minuta kada je postigao peti gol. Uradio je velike stvari za tim, nevidljive golim okom. I opet se savršeno kretao, odigravao, tražio prostor, usmeravao štopere Slovana na slabiju nogu, čak i pravio racionalne faulove. Moraće da poradi na mirnoći u danima koji su pred njim i stručnim štabom Crvene zvezde. Teško da će imati ovoliko šansi na još jednom evropskom meču. Nedostaje mu predatorska crta da bi dobio zvanje aposlutnog pojačanja. Za samo je samo pogodak.

IZMENE

MARKO GOBELJIĆ od 75. minuta – Ušao kada se Rodić umorio.

NJEGOŠ PETROVIĆ od 82. minuta – Malo vremena za konkretan učinak.

ŽELJKO GAVRIĆ od 82. minuta – Šteta zbog zicera, lepo je prodao direktnom čuvaru tunel

ALEKSa VUKANOVIĆ od 85. minuta – malo vremena za utisak

RADOVAN PANKOV od 85. minuta – malo vremena za utisak

STRUČNI ŠTAB 8,5 – Suspenzija UEFA odvojila je od ličnih prizanja šefa stručnog štaba Dejana Stankovića. Možemo da raspravljamo o snazi češkog predstavnika, ali ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je retko kad u ovom veku Zvezda izgledala ovako dominantno na evropskoj sceni. Bila je silovita, kreativna, snažna, za Liberec je bila Liga šampiona nivo. Sve što je Dejan Stanković pripremio, njegov prvi asistent Nebojša Milošević je sproveo u delo. Pomeranja Aleksandra Kataija na poziciju desetke bio je direkt u lice Pavela Hoftiha. Direktnom igrom crveno-beli su ubili nedoraslog rivala, a to je nešto čemu Dejan Stanković teži od dolaska u Ljutice Bogdana. Mladi trener uspeo je da promeni generalnu sliku o dometima jednog tima, možda i započeo lepu eru u Ljutice Bogdana. Najbolja pripremljena i odigrana utakmica Crvene zvezde od oktobra prošle godine. 



tagovi

Slovan Liberec

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara