Starteri Srbije u Dablinu (© Reuters)
Starteri Srbije u Dablinu (© Reuters)

OCENE – SRBIJA: Gudelj je motor ovog tima! Mogu li Mitar i Vlahović zajedno? Ne ide da se ljutimo na Piksija

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.09.21. | 23:37

Sergej nam izbio dva boda iz džepa, Đuričić oduševio na novoj poziciji, Radonjić mogao da „ubije“ utakmicu, Tadić i Kostić ispod nivoa

PREDRAG RAJKOVIĆ 6,5 – Da se završilo kako smo svi očekivali verovatno ne bi bio ocenjen. Iz prostog razloga što nije imao posla. Njegova pozicija za gledanje fudbala bila je najbolja 85 minuta. U završnici je morao da spasava šta se spasti može. Čak u nadoknadi ukrotio šut Omobamidelea. Makar nam je taj bod ostao u rukavicama golmana Remsa.

NIKOLA MILENKOVIĆ 6,5 – Kako fudbal ume da bude okrutan. U subotu je u nadoknadi zatresao mrežu Luksemburga i digao nas na prvo mesto kvalifikacione grupe zbog bolje gol-razlike od Portugala, da bi u Dablinu bio zaveden kao strelac autogola. Sve pre toga, koliko god bilo dobro i odgovorno, pada u vodu posle ovako grotesknog završetka meča, iako nije nimalo kriv.

Izabrane vesti

MILOŠ VELJKOVIĆ 6,5 – Pomalo iznenađujuće je dobio šansu umesto Matije Nastasića. Nije trpeo veliki pritisak od Brunija i Ajda, ono malo posla odradio je korektno. Iskustvo sa nemačkih terena iskoristio je da bez većih problema kontroliše dešavanja na terenu.

Strahinja Pavlović (© AFP)Strahinja Pavlović (© AFP)

STRAHINJA PAVLOVIĆ 6,5 – Samo u ranoj fazi meča probleme mu je napravio napadač Ajda. U svim ostalim situacijama član Monaka delovao je autoritativno. Odigravao je iz prve, birao jednostavna rešenja, kažu da je to u fudbalu najteže. Kako vreme odmiče, popularni Kalaba raste u dresu najdražih boja.

NEMANJA GUDELJ 7,5 – Kao što ljubitelji automobila prvo primete karoseriju i lak, tako nijedno vozilo ne može da upali bez motora, pa je zadnji vezni Sevilje u Dablinu pokazao koliko je bitan Piksijevom timu. Da bi do izražaja došle Đuričićeve kreacije, a da lopta bude u Tadićevim nogama, morao je neko da im čuva leđa, trči napred-nazad, bez prestanka. Posao nevidljiv u statističkim kolonama obavio je baš Gudelj, povremeno dejstvovao kao štoper, nekad kao organizator i isklesao model šta znači žrtvovati se za interese reprezentacije.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ 6,5 – Od junaka do tragičara. U Rimu su ga prozvali „Kolos iz Srbije“, aludirajući na građu Zlatnog Orlića sa Novog Zelanda, u glavnom gradu Repubike Irske videlo se koliko su Italijani bili u pravu. Način na koji se protiv Braunija izborio za poziciju, a lukavim udarcem glavom savladao Bazunua ilustruje da postaje sve učinkovitiji u dresu Orlova. U subotu asistencija Mitroviću za „otvaranje“ Luksemburžana, u utorak gol kojim su načeti Irci. Taman kad se činilo da je jedan od junaka izbio nam je već viđena dva boda iz džepa. Igra je bila i za više od sedam, ali taj splet nesrećnih okolnosti na kraju definiše učinak veziste Lacija. Naravno da nije hteo, ali desilo se i sad nema nazad.

Filip Đuričić (© Reuters)Filip Đuričić (© Reuters)

FILIP ĐURIČIĆ 7 – Kako je započeo septembarski ciklus, tako ga je i završio. Konkretnom partijom, nalik onom iz provere sa Katarom, prvotimac Sasuola pokazao je da može da bude do koristi i u ulozi vingera, na kakvoj se nije nalazio često u prošlosti. Iako to mesto zahteva ogromnu potrošnju, zamor materijala, vezisti z Obrenovca ostalo je dovoljno goriva da kreira šanse. Šteta je samo što nije imao ko da ih iskoristi.

DUŠAN TADIĆ 6,5 – Piše se kapitenu još jedna asistencija, namestio je gol iz prekida, ali ga u igri nije bilo kao što je navikao ljubitelje fudbala. Možda ima veze sa tim što nije imao pored sebe oslonca kao na prethodnom meču u liku Sergeja Milinkovića Savića, možda je od agresije Iraca, tek vezista Ajaksa delovao je uštopovano.

FILIP KOSTIĆ 6 – Ispod nivoa na koji je navikao navijače. Sve se svelo na nekoliko prodora levim krilom i tek jedno vrlo dobro odigravanje povratne lopte u prvom poluvremenu. Bez centaršuteva kakve upućuje u Bundesligi ili kakvim je pre samo nekoliko dana gađao Mitrovića. Svi znamo da može bolje.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 6,5 – Činjenica da je počeo meč promovisala je centarfora Fulama u jednog od junaka, jer je igrao povređen. Ovoga puta nije dao gol, ali je ušao u tri šanse. Utisak je da mu više odgovara kad je sam u špicu, kad su svi napadi usmereni na njega. Ovako, kad ima partnera, deluje da nije opasan kao u situacijama kad je igra „nameštena“ za njega.

DUŠAN VLAHOVIĆ 6 – Svaka čast na trudu, trčanju, izvlačenju na krilo, ali veliki broj akcija srpskog tima prekinuo se baš kad bi lopta došla do centarfora Fjorentine. Bio je daleko od gola, a to nije njegovo prirodno stanište. Mnogi bi digli ruku za postavku sa dva napadača, mada je meč u Dablinu otvorio debatu da li Srbija, sa ovim profilom igrača, može da podnese Vlahovića i Mitrovića istovremeno na terenu.

IZMENE

NEMANJA RADONJIĆ (od 70. minuta) 6,5 – Koristio je brzinu da napravi pometnju u odbrani Iraca kad je domaćin preuzeo veći rizik. Nedostajalo mu preciznost da „zatvori“ utakmicu iz dva šuta.

LUKA JOVIĆ (od 70. minuta) 6 – Možda je mogao ranije da dobije šansu kad već Vlahoviću nije išlo. Za 20-ak minuta nije uspeo da uđe ni u jednu priliku.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ (od 83. minuta) bez ocene – premalo vremena na terenu za konkretan učinak.

DARKO LAZOVIĆ (od 87. minuta) bez ocene – premalo vremena na terenu za konkretan učinak .

SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ 7 – Igra za aplauz, rezultat za brigu. Poslednji utisak po pravilu je najjači, međutim, trebalo bi imati na umu da je selektor ostao veran ideji ofanzivnog fudbala i da je birajući početnih 11 uradio ono što je malo koji prethodni smeo. Na teren je poslao dva napadača, dva krila, dva kreatora... I sve je išlo kao po loju. Stekao je prednost, diktirao ritam, stovrio „milion“ situacija i verovatno bi „zatvorio“ utakmicu da nije bilo raspoloženog golmana Bazunua. Neko bi možda prigovorio Piksiju što nije „zaključao“ meč uvođenjem nekog defanzivnijeg igrača, ali godinama smo tražili od selektora, kako god se zvao, da napada po svaku cenu. I sad da se ljutimo? Zbog onako apsurdnog gola!? Ne ide...



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundijal 2022Nikola MilenkovićMiloš VeljkovićStrahinja PavlovićNemanja GudeljSergej Milinković SavićFilip ĐuričićDušan TadićFilip KostićAleksandar MitrovićDušan VlahovićNemanja RadonjićDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara