OCENE – SRBIJA: Supermen Mitar! Piksijevi automatizmi i sinteza lepog i korisnog

Vreme čitanja: 5min | uto. 30.03.21. | 20:59

Filip Kostić jedini nedovoljan, variranja SMS-a i velika uloga u finišu

PREDRAG RAJKOVIĆ 6,5 – Očekivano je dobio šansu posle kontinuirane nesigurnosti Marka Dmitrovića u uvodnim kvalifikacionim kolima. I odradio posao koji je u golmanskom esnafu vrlo težak. Mimo svih dešavanja, usled nekvaliteta Azera i opredeljenja selektora iz Italije, bio je fascinantno koncentrisan u finišu prvog poluvremena kada je odbranio udarac Gorbanija, koji smo lošom komunikacijom poklonili rivalu. Deluje da će u nastavku kvalifikacija biti prvi izbor Dragana Stojkovića Piksija. Malo je nedostajalo da ostane neocenjen.

UROŠ SPAJIĆ 6,5 – Bilo je trenutaka opasne dekoncentracije, kada je ničim izazvan iz auta častio Azere dobrom situacijom ispred Rajkovića. Ali gledajući ponašanje, to je štoper koji je neophodan ekipi koja stremi da otvori zabunkerisanog rivala. Često na polovini Azerbejdžana, svestan rizika, dobrim postavljenjem i startom osvojio je loptu koja je prethodila prvom pogotku Aleksandra Mitrovića. U drugom poluvremenu znatno sigurniji sa loptom u nogama. Miran u finišu.

Izabrane vesti

STEFAN MITROVIĆ 7 – Odličnim postavljanjem, osećajem koji se stičem samo i isključivo iskustvom presekao potencijalno opasno situaciju Azera u prvom poluvremenu. Odigrao sa mnogo više vere u sebe nego protiv Irske i u nekim delovima meča protiv Portugalije. Očigledno je osetio da je u zamislima Dragana Stojkovića Piksija apsolutno prvi izbor na mestu centralnog štopera. To bi za posledicu trebalo da ima još bolje partije.

STRAHINJA PAVLOVIĆ 6 – I u njegovom primeru se vide automatizmi koje Dragan Stojković želi da dovede do savršenstva. Lepo ga je bilo videti kada uzme loptu i sa mnogo samopouzdanja krene napred, ali još nije jedna duša u dva tela sa Filipom Kostićem. Posebno prilikom zatvaranja prostora iza leđa. Veći je to greh člana Ajntrahta, međutim ove večeri u Bakuu bivši štoper Partizana imao je velikih problema sa mobilnim i agilnim Nurijevom. Mrak u koji je upao Strahinja Pavlović trajao je kratko, možda 20 minuta na početku drugog poluvremena. Ostalo za pohvale.

NEMANJA RADONJIĆ 6 (do 71.) – Kada se videla konfiguracija i način igre Azerbejdžana, bilo je jasno da igrač Herte neće imati tako blistavo veče kao protiv Portugalije. Bez prostora da demonstrira brzinu, s obzirom na to da je Di Bjazi na njegovoj strani uticao da jako spori Krivotsjuk ima „pomoć prijatelja“. Mogao je Radonjić da pusti „krv na nos“ selektoru Stojkoviću posle jedne očajne poprečne lopte. Ponavljao je centaršuteve, nudio se, ali nije bio konkretan. Ali dobro je što Stojković ostaje istrajan u nameri da Nemanja Radonjić može da igra „vingbeka“. Daće to rezultat kada bude imalo više prostora.

NEMANJA GUDELJ 6,5 – Odličan kao osiguranje naše poslednje linije, pojedinac koji je sprečavao potencijalne kontre rivala kada smo morali da mnogo rizikuje. Spuštao se po loptu između štopera... Nema šta, definitvno je pokazao da treba da bude prvi izbor na poziciji zadnjeg veznog, posebno uzimajući u obzir konstantnost. Međutim, utisak je pokvario velikom greškom u finišu, kada je ničim izazvan otvorio kontru već nemoćnog domaćina.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ 6 (do 63.) – Bio ga je pun teren, pokušavao je da dodavanjima između linija pravi višak. Agresivnošću i vojničkom spremnošću osvojio veliki broj lopti, ali to se negde i očekivalo. Samo što ti brojni Maksimovićevi kontakti sa loptom i želja nisu doneli ništa konkretno reprezentaciji Srbije. Vratio je previše lopti unazad.

FILIP KOSTIĆ 5 (do 63.) – Priča o kravi i prosutom mleku najbolje paše uz opis igre spoljnjeg fudbalera Ajntrahta. Opiminjao ga je veći deo utakmice Nurijev veštim ubacivanjem iza leđa, vapio je Strahinja Pavlović za pomoć, ali usmerenost Filipa Kostića da se koncentriše na igru napred navukla mu je mrenu na oči u situaciji kada je napravio penal. Na najednostavniji štos je naseo Kostić, napravivši, najblaže rečeno, neinteligentan faul. Srećom, pa njegovo pomračenje uma i vida nije uticalo na ishod i tri boda iz Bakuaa.

DUŠAN TADIĆ 6,5 (do 81.) – Delovalo je u jednom trenutku da kapiten reprezenzacije igra na rezervi. Može i da ga ne ide, ali on je taj koji će tražiti loptu, provocirati duele sa brojnim rivalima kako bi Srbiji napravio benefit. I zato mu se tako vraća. Opet je upisao asistenciju. Čovek kome igra može da varira, ali želja nikako. Pravi kapiten, produžena ruka Dragana Stojkovića na terenu. Jedan od onih koji je više od kapitena.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ 6,5 – Kada su ga Azeri videli iz neposredne blizine, verovatno su pomislili da je u pitanju fudbalski robot, nepogrešiva i fizički dominantna mašina. Međutim, moralo je mnogo vremena da prođe da SMS-a vidimo u pravom izdanju, na nivou svojih realnih mogućnosti. Slabo šta mu je polazilo za nogom u većem delu meča, nije ni goreo od želje član Lacija da traži loptu u kritičnim zonama. Ali kada je počelo da nam gorucka pod nogama SMS je bio pravi. Počeo je da traži lopte u prostor, da dobija duele na svakom delu terena. Samopouzdanje mu je kiptalo iz ušiju. Na kraju i asistencija.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 8 – Supermen. Tačka. Nema dalje. On je Aleksandar od Srbije. Decenijama smo slušali priče o vrlo problematičnim fudbalskim dušama koje bolje igraju u klubovima, nego za državni tim. Mitar je nešto sasvim drugo. Kada obuče dres reprezentacije, on predstavlja sublimaciju Levandovskog i Harija Kejna. Četiri puta je šutirao, postigao je dva gola sa akcentom na onaj drugi. To je bio šut iz kolena dostojan velikih fudbalskih veličina iz Brazila. Brutalnost napadača ne prestaje. Napadač – tim. Srpski heroj nove generacije.

IZMENE

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ od 63 - Malo vremena za konkretan učinak. Imao je par solidnih prodora. Ili pokušaja.

MARKO GRUJIĆ od 63 – Osvojio nekoliko vazdušnih duela.

LUKA JOVIĆ od 81 – Malo vremena na terenu.

MIHAILO RISTIĆ od 81 – Malo vremena na terenu.

DUŠAN VLAHOVIĆ od 85 – Malo vremena na terenu.

SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ 7 – Prvi ciklus završio je sa punom kapom, možda tu čak i nešto preliva. Izveo je tim po svim logičnim merilima, oslanjajući se na suvu klasu u ofanzivnom veznom redu i napadu. I uspeo je da pobegne od mišolovke Azerbejdžana. Srbija je kontrolisala više od tri četvrtine utakmice, mada je nedostajao „poslednji dodir“ i još jedan pogodak u mreži domaćina, pri minimalnom vođstvu, za savršenstvo martovskih izazova. Ne treba zameriti ni na konstantno jeftino primljenim golovima, očigledno je da je Dragan Stojković Piksi pokrenuo pozitivnu varnicu, i igračima stavio do znanja da ne treba da u ciklus kreću iz inferiornosti usled velikih poraza u novije vreme. Zato nam se i nije desio novi Gurban Gurbanov. Na dobrom je putu da Piksi spoji lepo i korisno. Videli smo ovog proleća i lepršavo, ali i i samo takmičarsku orijentisanu Srbiju. Tako se ide na Mundijal .


tagovi

oceneDragan Stojković PiksiPredrag RajkovićStefan MitrovićStrahinja PavlovićUroš SpajićNemanja RadonjićFilip KostićAleksandar MitrovićSergej Milinković SavićDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara