OCENE – ZVEZDA: Gorski vijenac Njegoša Petrovića, perfektna Sicilijana Dejana Stankovića! Reprezentativni Milunović

Vreme čitanja: 5min | čet. 26.11.20. | 21:32

Veliki posao odradio je stručni štab crveno-belih, bez slabog mesta

MILAN BORJAN 7,5 – Ništa novo iz arsenala kapitena Crvene zvezde. Kada je bilo gusto – odbranio je zicer. Bio produžena ruka Dejana Stankovića u Gentu, sjajno je komandovao odbranom i pokazao da su crveno-beli odradili savršen skauting. Znao je koga treba usmeravati na levu, a koga na desnu nogu. Pokupio sve centaršuteve, hladnokrvno rešavao situacije i kada mu je lopta bila u nogama. On je Zvezdina amajlija i talija, neko ko je zaslužio da bude na golu kluba sa Marakane dokle god su mu zdrava kolena. Ulepšao 50. evropski nastup.

MILAN GAJIĆ 7 – Neko će reći da je mogao u pojedinim situacijama da bude bliži Mohamediju. Negde je to i tačno, ali i ovaj meč je definitivno pokazao da se Gajić nalazi na putu vaskrsenja. To je još jedna mala, velika pobeda Dejana Stankovića. Nije ustuknuo ni kada je Gent preko Bezusa i Botake vršio pritisak i konstantno ga opterećivao. Vrlo energičan u startovima, odlično čitao igru.

Izabrane vesti

RADOVAN PANKOV 7 – Imao problema prilikom predaje lopte, posebno u uvodnoj fazi meča. Ali kako je vreme prolazilo, tako je do izražaja dolazila hladnokrvnost štopera iz Novog Sada. Ono što je Milunović radio u vazduhu, Pankov je na zemlji. Kao nokat i meso su delovali štoperi Crvene zvezde. Bila je to defanzivna klinika čiji je sastavni deo bio Zlatni Orlić sa Novog Zelanda.

NEMANJA MILUNOVIĆ 8,5 – Kada bi mogao da u ugovor ubacuje klauzulu da je njegov tim u obavezi da igra sa trojicom štopera u poslednjoj liniji, snažni defanzivac bi bio igrač reprezentativne klase. Posle silnih prosečnih partija, Milunović je odigrao najbolji meč u crveno-belom dresu. Bio je apsolutni gazda svega što se dešavalo u šesnestercu srpskog šampiona. Čistio je sve pred sobom, bio perfektan u vazduhu, do frustracije je doveo kompletan napadački red Genta. Prijala mu je taktička postavka Dejana Stankovića. Na uskom prostoru je lako dobijao duele. Na sve to postigao je gol. Teško da može bolje.

MILOŠ DEGENEK 7,5 – Vratio se na nivo iz Milojevićeve ere. Ne pita ni protiv koga igra, ni ko mu je rival. Delovao energično, ali sačuvao razum i mirne misli kada god je trebalo. Lepo je izneo loptu nekoliko puta, pomagao Vukanoviću, Milunoviću i Pankovu. I dalje je bogatstvo Crvene zvezde, posebno kada ga trener namesti na ovaj mod. Bio je više nego koristan i na poziciji zadnjeg veznog. Sjajno napravio blok kod gola Milunovića.

NJEGOŠ PETROVIĆ (do 72) 8,5 – Postoje te utakmice kada večiti dečaci, postaju muškarci. I igrači. Baš takvu je u Gentu odigrao bivši kapiten omladinske reprezentacije Srbije. I ne radi se samo o spektakularnom proleću kojim je najavio veliko Zvezdino veče. Nije Petrović bio uplašeni dečak bez samopouzdanja, već fudbaler TOP klase koji je izmaltretirao Dorša, posle i Ođiđo Ofoea. To je agresija koje može da mu kupi kartu za veliki fudbalski život. Bila je to partija Zvezdinog vladike na sredini terena, pravi fudbalski Gorski vijenac. Može ovo da mu predstavlja prekretnicu karijere.

VELJKO NIKOLIĆ 7 – Imao je jedan kiks, kada je ničim izazvan promašio loptu i poklonio priliku Gentu. Ostalo – vrlo dobro. Čak u pojedinim trenucima odlično. Preuzimao je odgovornost, vukao loptu napred, odupirao se naletima veziste Genta, koji su računali na njegovu mladost i krhku građu. Jurili su ga kao u onoj priči o „Alibabi i 40 razbojnika“, ali se jedan od Stankovićevih ljubimaca odupirao. Nedostajalo je malo više hrabrosti prilikom predaje lopte u polukontrama. Ali napunio je oko, podigao i tržišnu vrednost.

EL FARDU BEN (do 72) 7 – Nije ga toliko bilo u igri. Bio je malo i inferioran u situacijama jedan na jedan sa objektivno bržim i jačim rivalima. Međutim, bio je začin iskustva koji je bio potreban Crvenoj zvezdi. Učestvovao kod oba gola, prelepo pronašao Milunovića za drugi. Nije se štedeo u defanzivi, to je ono što njega prati od trenutka kada je Vladan Milojević poručio čelnicima kluba da je Ben igrač visoke klase. Uvek će dati dušu, srce i bubreg za Crvenu zvezdu.

MIRKO IVANIĆ 7 – I ovo je mirni momak iz Bačkog Jarka. Nije bio ofanzivno prisutan kao u ranijim situacijama, ali je Dejan Stanković uspeo od njega da napravi igrača koji odrađuje prljav posao. Svako kretanje u defanzivnom bloku je bilo tačno i pravovremeno, svaki start na loptu idealan. Da su se Ivanić i Stanković ranije sreli ko zna gde bi bili limiti bivšeg reprezentativca Crne Gore. Postao je moderni gladijator.

ALEKSA VUKANOVIĆ (do 86) 7 – Odradio je posao sjajno na "neprirodnoj" mu poziciji levog spoljnjeg. Kockao se kada je rukom zadržao Bezusa i imao sreće, ali ostalo - perfektno. Iznad granice mogućnosti, ako se zna da se nalazio u "neprirodnom" okruženju. Gađao ga je trener Genta i sa Botakom i sa Monteom, ali nije uspeo da ga razoružan. Meč sa nožem u zubima. Zaslužio je.

DIJEGO FALČINELI 7 – Davao je ravnotežu igri Crvene zvezde. Nije mogao da se očekuje od njega spektakl u utakmici gde je Zvezda svesno tražila podređeni položaj. Ali je ponovo bio konstantan u ispunjavanju taktičkih zadataka i maltretiranju suparničkih štopera. Stalno im je bio na laktu i ruci, bio prva brana Zvezdine odbrane. Vrlo postojana. To je ono što ga čini posebnim, i što će rukovodstvo Crvene zvezde morati da prepozna. Vreme je da mu se otkupi ugovor. Stanković ga je posle izlaska iz igre izljubio kao deda unuče.

IZMENE

STRAHINJA ERAKOVIĆ (od 72) 7 – Najzrelija partija od kada nosi dres prvog tima. Naučio je nešto iz brojnih grešaka i uzvratio Stankoviću na poverenju. Izludeo je lažnjacima Ofoea i Bezusa u jednoj situaciji. Dokaz njegovog karaktera i sazrevanja. Odradio odlično posao, skoro bez izgubljenog duela.

SRĐAN SPIRIDONOVIĆ (od 72) – Bez velikog uticaja, mogao je da dobije par lopti

ANDRIJA RADULOVIĆ (od 86) – Pamtiće debi na evropskoj sceni.

RIČMOND BOAĆI (od 86) – Ušao da ukrade vreme. Zadržao dve lopte.

TRENER DEJAN STANKOVIĆ 8,5 – I dalje je na početku karijere, ali je već ima generalska obeležja na trenerskoj uniformi. Ovo što je uradio u Belgiji je prava klinika jednog stručnjaka odgojenog u Italiji i protiv koga su se urotili brojni kadrovski problemi. Sa jednom vezanom rukom, protiv boksera jače kategorije, Stanković je pokazao fudbalskim cinizmom da ima predipozicije da napravi nešto veliko. Zvezda se branila – ali bez panike. Zvezda je bila taktički perfektna i spartanski nastrojena. Zvezda nije izgubila glavu. I uz sve to: Crvena zvezda je prvi put pobedila na tlu Belgije sa buljukom dečaka u startnoj postavi. Pokazao je bivši vezista Lacija i Intera i da je hrabar i da zna mnogo toga o fudalu. Sada treba da istraje na svom putu. Bila je ovo prava „siclijana“ čoveka koji je sazreo brže nego što smo svi mislili. Skauting Genta je odrađen perfektno, čarobnim napicima je oživeo Petrovića, pre toga Gajića i Ivanića.


tagovi

Dejan StankovićoceneMilan BorjanMilan GajićMiloš DegenekVeljko NikolićNjegoš PetrovićDijego FalćineliEl Fardu Ben

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara