Od ovakve Danske, Srbija ne sme da drhti: Eriksen, Hejlund i društvo ispraćeni zvižducima

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.03.24. | 22:02

Rival Orlova na Evropskom prvenstvu neubedljiv u pripremnoj utakmici protiv Švajcarske

Dileme nema, Danska je izuzetno pismena i tehničkim znanjem potkovana selekcija, ali daleko od toga da Srbija nema resursa da izađe na kraj s njom. Krahom na Svetkom prvenstvu u Kataru i ispadanjem u grupnoj fazi sa samo jednim osvojenim bodom, pokazao je evropski šampion iz 1992. godine da je u padu forme, daleko od one u kojoj je bio leta 2021. kada je stigao do polufinala kontinentalnog takmičenja.

Da igre sa Bliskog istoka nisu samo privremeni trenuci slabosti, izabranici Kaspera Hjulmanda pokazali su i prošle godine, kada su primera radi na jedvite jadi pobedili San Marino (2:1), a prilično bled utisak ostavili su Eriksen, Hejlund i društvo i u prijateljskoj utakmici protiv Švajcarske 0:0. Mnogo trčanja i pregršt promišljenih pasova, sa niskim stepenom rizika, glavne su odlike danskog tima, ali je kreacija viđena tek na kašičicu. Nezadovoljstvo igrom državnog tima, navijači na Parkenu iskazali su zvižducima po završetku utakmice...

Izabrane vesti

Zamerano je selektoru Hjulmandu u prethodnih godinu i po, da je pokušajem korekcija u igri značajno otupeo oštricu danskog tima na protivničkoj polovini, a takve teze dobijaju potvrdu sve češće. Za 90 minuta igre protiv Švajcaraca, Danska je uputila jedan jedini udarac u okvir gola, i to direktno iz slobodnog udarca. Iz pozicione igre nije popularni Dinamit uspevao da probije bedem organizovanog tima Murata Jakina, a zvezda Mančester Junajteda Rasmus Hejlund bio je potpuno odsečen, među protivničkim štoperima Manuelom Akanđijem i Fabijanom Šerom. Talentovani napadač Crvenih đavola samo je jednom za čitavu utakmicu došao u kakvu-takvu priliku i prebacio gol.

Sastaće se Srbija i Danska 25. juna u trećem kolu grupne faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj, a da Orlovi imaju čemu da se nadaju na Alijanc Areni jasno odslikava i činjenica da je samo Kristijan Eriksen u 61. minutu značajnije ubrzao dah navijačima u Kopenhagenu. Šut iz slobodnog udarca dugogodišnje prve zvezde danskog fudbala sa oko 25 metara odbranio je golman Ivon Mvogo. Čuvar mreže rođen u Kamerunu, krajem prvog poluvremena zamenio je povređenog Jana Zomera. Uzdanica Intera počeo je da hramlje posle jednog istrčavanja s gola, ali je prvi utisak da se nije teže povredio, već da je preventivno napustio igru.

Rizik u primopredaji lopte sveden je na apsolutni minimum i to se čini glavnom vrlinom u igri Danske, verovatno i ključnom u onemogućavanju protivnika da preti iz kontri i čini se da to i jeste jedan od glavnih ciljeva Hjulmandove strategije. Napadačka linija Švajcarske sa Rubenom Vargasom i Noom Okaforom nije često pretila Kasperu Šmajhelu, ali koliko god defanziva takvom igrom dobija na sigurnosti, toliko napad gubi na učinkovitosti. Danskoj javnosti očigledno se takva igra ne dopada, radije bi želeli onakvu iz 2021. godine - leprašavu i sa mnogo više pasova unapred.

Pokušavao je Hjulmand ubacivanjem nekoliko kvalitetnih ofanzivaca, poput Kaspera Dolberga i Jonasa Vinda, da dobije na ubojitosti, ali napadači Anderehta i Volfsburburga nisu bili preterano opasniji po gol Švajcarske od Jusufa Poulsena.

Zaključak je jasan: Danska jeste izuzetno organizovana selekcija, ali s manjkom kreativnosti. Srbija kvalitetom igračkog kadra ne zaostaje za selekcijom sa Jilanda i sve je na tome kako će Dragan Stojković Piksi sa svojim stručnim štabom posložiti tim za junski meč u Minhenu.


tagovi

reprezentacija Danskereprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara