Od Pavlovića preko Blekija do De Lihta – traže se kandidati da naslede Profesore sa Harvarda

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.03.19. | 15:49

Juventus priprema rekonstrukciju poslednje linije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ekskluzivna vest MOZZART Sporta o interesovanju Juventusa za Partizanovog tinejdžera Strahinju Pavlovića je deo mnogo šire i veoma ozbiljne priče. U Kontinasi (trening centrar Juventusa op. aut.) rešili su da iskoriste poslednje godine ugovora harvardskog profesorskog para, kako je definisao Žoze Murinjo tandem Bonući - Kjelini, da odneguju u svom dvorištu stubove odbrane za budućnost. Ideja je da se napravi detaljan kasting koji bi iznedrio par imena koji bi, uz iskusnu dvojicu defanzivaca, sazreli i preuzeli štafetu odgovornosti za par godina. U Juventusu, posle iskustva sa pojedinim igračima koji su sazreli u okruženju Juventusovih zvezda, odlučili su da primene isti recept i za naslednike profesora sa Harvarda.

Izabrane vesti

Kjelini u avgustu puni 35 godina, Bonući ima 32, Barzalji ove sezone završava svoju karijeru, Kaldara nije uspeo da ubedi rukovodstvo Juvea i Alegrija da ima kvalitet za Juve, Benatija je prodat u januaru, a u Ruganija definitivno, nemaju poverenje da bi mu poverili ključeve odbrane.

Juve je već uzeo Kristijana Romera iz Đenove, uz dogovor da Argentinac ostane na Marasiju još jednu sezonu da se kali. Istini za volju sportski direktor Fabio Paratići bi da anticipira dolazak Romera već sledećeg leta, pošto će Rugani najverovatnije biti prodat. Među kandidatima za pojačanje defanzivnog reda Juvea figurira i ime Nikole Milenkovića.

Prvi cilj Juvea u predstojećem prelaznom roku je kapiten Ajaksa De Liht. Međutim, za Holanđanina su veoma zainteresovani najveći evropski klubovi, počev od Real Madrida i Barselone do PSŽ-a i Mančester Sitija. Idealna situacija za klub iz Amsterdama da napravi licitaciju na kojoj bi cena De Lihta mogla da štricne i preko 70.000.000 evra, na koliko se sada procenjuje njegova vrednost.

Juve ne može ravnopravno da učestvuje na licitaciji sa pomenutim klubovima jer nema finansijsku snagu da odgovori istom merom. Međutim u Torinu veruju da imaju tri aduta za De Lihta: Mino Rajola, Edvin Van der Sar i Kristijano Ronaldo. Mino Rajola je u dobrim odnosima sa rukovodiocima Stare dame s kojima je napravio nekoliko unosnih poslova, Van der Sar i pored ne baš sjajnog igračkog iskustva u Juveu, ostao je u veoma dobrim odnosima sa klubom i na kraju magnetska privlačnost neponovljive mogućnosti da se igra u istom timu sa Kristijanom Ronaldom.

Odlika Juventusa, i tajna njegovog uspeha, je da uvek planira dva-tri poteza unapred, ne čekajući nikad da ga sticaj okolnosti iznenadi. Budući da su Kjelini i Bonući dobro očuvani i da mogu da odigraju još par sezona na visokom nivou, barem dve, u Juveu žele da iskoriste njihovo prisustvo da odneguju par vrhunskih defanzivaca.

Juve osim fudbalera koji se nalaze u Kontinasi ima pod ugovorom oko 50 mladih igrača koji igraju na pozajmicama u italijanskim i evropskim klubovima. Reč je o veoma talentovanim igračima koje Stara dama drži pod budnim okom s ciljem da najbolje regrutuje u prvi tim za sledeću sezonu ili da ih iskoristi za popunjavanje kase i ostvarivanje famoznih plusvalenci.

Eklatantni primeri dalekovidosti Juvea su Spinacola, Kaldara i Mandragora. Sva tri igrača su bila stavljena pod kontrolu Juventusa i ostavljeni da se kale u matičnim timovima ili poslati na kaljenje u druge ekipe. Spinacola je ostao u Juveu jer je procenjeno da je adekvatna alternativa za Aleksa Sandra, Kaldara je upotrebljen da bi se obezbedio povratak Bonućija u razmeni sa Milanom, a Mandragora je prodat Udinezeu sa pravom otkupa, kako bi se ostvarila plusvalenca i garantovalo pravo preče kupovine, ako igrač “eksplodira” i postane potencijalno upotrebljiv za tim Bjankonera.

Ulazak Pavlovića u orbitu Juventusa ne znači automatski da će postati deo prvog tim Bjankonera. Pozitivna okolnost je da je ovo odličan tajming za talentovane defanzivce sa velikim potencijalom da stignu do velikih vrata Stare dame, bilo preko pozajmice drguim timovima ili kroz omladinski pogon. Počeo je period međugeneracijske smene u odbrani Juvea, ko uhvati voz imaće priliku da zakuca na vrata legende.

Piše: Željko Pantelić

(FOTO: Star sport, Reuters)


tagovi

Strahinja PavlovićKristijan RomeroĐorđo KjeliniLeonardo BonučiMatijs de Liht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara