Marko Milovanović (© Star sport)
Marko Milovanović (© Star sport)

Od rezerve omladinaca do startera protiv Fajenorda: Kad su mogli Mitar, Žile, Joveta, može i Marko Milovanović

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.03.22. | 09:11

Špic Partizana u odabranom društvu Partizanovih strelaca na evropskoj sceni mlađih od 20 godina, u okršaju sa Holanđanima se uzda u visinsku prednost nad čuvarima

Dok ne smrkne Rikardu Gomešu, ne svane Marku Milovanoviću. Pao je mrak na oči afričkom špicu pred kraj jesenjeg dela takmičenja (usled preforsiranosti se srušio na treningu) i pre dve sedmice (isključen u revanšu sa Spartom), a ako ga je u završnici 2021. adekvatno odmenio 11 leta mlađi kolega veruju u Humskoj da bi isto mogao da uradi u najatraktivnijem meču još od sudara sa Mančester junajtedom u jesen 2019. To što će duel sa Fajenordom najbolji strelac ekipe propustiti usled suspenzije veliki je hendikep za Aleksandra Stanojevića. Na prvi pogled. Već na drugi, šansa talentovanom špicu da izraste u junaka kakvog će pamtiti istorija.

Na poseban način Milovanović je već obeležio deo sezone kad Partizan nije mogao da računa na momka sa Zelenortskih Ostrva, pogađao u seriji u tri različita takmičenja zbog čega je stekao simpatije Grobara. Zagledani u blisku prošlost, u njemu vide rešenje za sticanje prednosti u prvom susretu osmine finala Lige konferencije. Pre tri meseca je u razmaku od samo osam dana matirao odbrane Dubočice, Novog Pazara i Anortozisa. Glavom! Visina od 193 centimetra omogućava snažnom Smederevcu da bude snalažljiv u vazduhu i koristi bočne lopte, jedan od znakova raspoznavanja crno-belih ove sezone. Na kraju krajeva, tako je Rikardo matirao odbrane Radničkog iz Niša i Mladosti, što znači da je ostatak tima navikao napadače na centaršuteve.

Izabrane vesti

Milovanović bi mogao da ih koristi, ako se ima u vidu činjenica da će u četvrtak (18.45, TV Arena Premijum 1) biti najviši igrač na terenu. Nijedan u Fajenordovoj ne može da mu parira visinom, s obzirom da rezervni golman Ofir Marsijano (takođe 1,93) nije branio tri meseca ima samo 90 minuta u grupnoj fazi Lige konferencije, a Tijs Jansen nije debitovao za seniore. Plan za matiranje Džastina Bildžoa sam se nacrtao: što više lopti na Marka, jer su starteri Arnea Slota iz subotnjeg duela sa Groningenom u tom segmentu u početnom zaostatku. Štoperi Gerot Trojner i Markos Senesi, kao i bekovi Markus Pedersen i Tirel Malasija ne prelaze 1,85. Koliko je svaki centimetar u Evropi važan Partizanu je demonstrirao Gent. Ako je jesenas primio gol iz vazduha zbog fizičke inferiornosti u odnosu na fudbalere belgijskog predstavnika, sad bi mogao da matira holandskog.

Milovanović (© MN Press)Milovanović (© MN Press)

Utakmica sa velikanom iz Roterdama biće tek druga Milovanovićeva u ulozi startera u UEFA takmičenja. Ogroman napredak za momka koji se prošle godine u ovo vreme spremao za gostovanje u Lučanima, da bi mu trener Nenad Brnović poverio samo završnih 30 minuta utakmice omladinaca koju su crno-beli izgubili sa 2:4. Na tom primeru se možda najbolje vidi smisao postojanja Partizanove škole, orijentisane na oblikovanje talenata pre nego jurnjave za rezultatom. Brnović je klubu napravio špica na čija će pleća pasti teret u ofanzivi važnog evropskog susreta.

Ni prvog, ni poslednjeg.

Milovanović je 4. avgusta postao punoletan i već se nalazi na odabranoj listi fudbalera koji su pogađali za Partizan u evropskim utakmicama pre 20. rođendana. Od ukidanja sankcija i povratka Parnog valjka na međunarodne puteve samo su devetorica tresla mreže do pomenute granice. Rekord je vlasništvo Filipa Stevanovića (16 godina i 212 dana kad je dokrajčio velški Konahs), pamti se pogodak sadašnjeg sportskog direktora Ivice Ilieva Laciju (1998), mat Danka Lazovića Hamarbiju (2002), način na koji je Simon Vukčević stavio tačku na susret sa grčkim Egaleom (2004), Adem Ljajić neposredno posle ulaska u „svet odraslih“ ispalio hitac Šahtjoru (2009) ili prvenac Stevana Jovetića u Mostaru.

Liga konferencije, četvrtak, 18.45: (3,30) Partizan (3,25) Fajenord (2,40)

Najmanji zajednički imenilac: činili su to u tinejdžerskom dobu. Slične izvedbe novijeg datuma imao je Andrija Živković (na njegovim krilima izvojevana velika pobeda nad Steauom, potom u Ligi Evrope autorizovao golove AZ Alkmaru i Augzburgu), a možda Grobari očekuju da se Marko Milovanović ušunja u kožu zemljaka Aleksandra Mitrovića. Obojica su rođeni Smederevci, izdanci škole, slične građe, vrsni u skoku, sposobni da muče odbranu rivala. Zato se ovih dana sve glasnije može čuti navijačka nada da aktuelni Partizanov špic uradi ono što i nekadašnji, kad je sa nepunih 18 davao golove Valeti i Tromsu, a kao punoletan pogodio u Bakuu.

Partizanu je protiv Fajenorda potreban Milovanović likom i delom sličan Mitroviću.

PARTIZANOVI STRELCI U EVROPSKIM TAKMIČENJIMA PRE 20. GODINE

Filip Stevanović – 16 godina, deset meseci, osam (Konahs, 2019)

Stevan Jovetić – 17 godina, osam meseci, 18 dana (Zrinjski, 2007)

Aleksandar Mitrović – 17 godina, deset meseci, devet dana (Valeta, 2012)

Simon Vukčević – 17 godina, 11 meseci, sedam dana (Egaleo, 2004)

Adem Ljajić – 18 godina, tri dana (Šahtjor, 2009)

Marko Milovanović – 18 godina, četiri meseca, šest dana (Anortozis, 2021)

Ivica Iiev – 19 godina, deset dana (Lacio, 1998)

Andrija Živković – 19 godina, 26 dana (Steaua, 2015)

Danko Lazović – 19 godina, dva meseca, 22 dana (Hamarbi, 2002)

Napomena: Lista se odnosi na utakmice posle raspada SFRJ


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeMarko MilovanovićMarko Milovanović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara