Ademola Lukman (Printscreen, Reuters)
Ademola Lukman (Printscreen, Reuters)

Od sramne panenke do fudbalske istorije (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.05.24. | 23:46

Posle skoro pola veka desio se het-trik u finalu jednog od Evrokupova - Ademola Lukman postao jedan od petorice veličanstvenih

Odzvanja večeras fudbalskim globusom ime Ademola i prezime Lukman. Nekada veliki talenat Čarlton Atletika, čije je brušenje svojevremeno preuzeo Everton, večeras je pobedio Nepobedive. U savršeno postavljenoj utakmici Đan Pjera Gasperinija u kojoj je svaki šraf Atalantine mašinerije u Dablinu bio savršeno utegnut i perfektno svrsishodan, odsnočio je on, taj lakonogi Nigerijac kojem se pre manje od četiri godine smejala čitava Evropa.

Beše hladno londonsko veče i mali gradski derbi na Olimpijskom stadionu između Vest Hema i Fulama. Kotidžersi su bili pred porazom, a onda im se u osmom minutu nadoknade ukazala šansa za remi. Standardni izvođač jedanaesteraca Aleksandar Mitrović prepustio je odgovornost omalenom Nigerijcu. Umesto sigurnog pogotka za 1:1, desila se jedna od sramnijih panenki u novijoj fudbalskoj istoriji. Nezreo, klinački, potpuno neracionalan potez tada 22-godišnjeg Lukmana.

Izabrane vesti

Beše to onomad validan dokaz da će Lukmanov talenat iz sezone u sezonu biti sve bleđi, umesto suprotno. Već narednog leta otišao je u Lester, proveo tamo godinu dana i nije pravio razliku, niti bio standardan. Atalanta mu je avgusta 2022. pružila slamku spasa. Oberučke ju je prihvatio iako se engleski pelcer poslovično nije dobro primao na Apeninima. Lukman je počeo da prkosi tom narativu. Večeras ga je u finalu Lige Evrope oduvao, kao i Ćabijev Leverkuzen.

Dva brzopotezna pogotka u 12. i 26. minutu, a onda raketa pod preču Kovardžovog gola lansirali su ga međ' odabrano društvo, među šestoricu veličanstvenih što su postizali het-trik u finalima Uefinih Evrokupova. Jer ima li šta veličanstvenije no sa takvim autoritetom doneti pehar svom timu.

Od večeras uz Alfreda di Stefana (Real Madrid 1960), Ferenca Puškaša (Real Madrid 1960 /4 gola), 1962), Pijerina Pratija (Milan 1969) i Jupa Hajnkesa (Menhengladbah 1975), stoji i sin nigerijskih roditelja, rođen 1997. godine u engleskom Vendsfortu, Ademola Olajade Alade Ajlola Lukman.

Vredni pomena jesu i Visente Guljot (Valensija 1962), odnosno Luis Pužol (Barselona 1966), ali njih dvojica su pogađali po tri puta u finalu Kupa Sajamskih gradova, takmičenju pod okriljem Fifa. Het-trikove u finalima davali su i Liverpulov Teri Mekdermot 1977, odnosno Atletikov Radamel Falkao 2012. godine, ali su to bili Superkupovi Evrope.


tagovi

Ademola Lukman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara