Vanja Milinković Savić (@Reuters)
Vanja Milinković Savić (@Reuters)

Od stuba odbrane do rušitelja evropskih snova: Rimljani napravili košmar Vanji

Vreme čitanja: 4min | čet. 29.02.24. | 12:32

Srpski reprezentativac na udaru posle dva poraza Torina

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Vanja Milnković Savić je za samo četiri dana, na dva meče protiv rimskih timova, potrošio sve kredite koje je sticao u poslednjih godinu i po dana. Prošlo je sedam dana od prošlog četvrtka i meča sa Laciom, a čini se da je prošla era za čuvara mreže Torina: prešao je put od zvezdanog neba do podzemlja društvenih mreža.

Izabrane vesti

Srpski golman je počeo odlično novu godinu, primio je samo dva gola na šest utakmica u kojima Granate nisu osetili gorčinu poraza. Torino se približio zoni koja vodi u Evropu i navijači su počeli da maštaju o povatku u evropska kup takmičenja. Ivan Jurić je proklamovao da neće ostati u Torinu ako ne obezbedi povratak na međunarodnu scenu.

Mečevi sa Romom i Laciom su najavljivani kao završni ispit, probe zrelosti Torina. Niko nije dovodio u pitanje Milinković Savića, nikome nije smetalo što Vanja nema konkurenciju u timu, mnogi su pozdravili sa oduševeljenjem i kapitensku traku oko ruke srpskog golmana.

Torino je imao nesreću da mečeve protiv Rimljana igra sa modifikovanom odbranom jer su nedostajali gotovo svi starteri, od Bonđorna do Tamezea i Rodrigeza, a kako nesreće i nevolje ne dolaze nikada same, Milinković Savić je baš na utakmicama sa rimskim klubovima imao svoje najlošije večeri.

Dva poraza Torina, pet primljenih golova i opraštanje od evropskih snova pokrenuli su lavinu kritika na račun Srbina, potvrđujući nepoverenje dela ambijenta Torina koje ga je pratilo od njegovog dolaska u prvu italijansku prestonicu. Ta grupa je jedva dočekala da trijumfalno uzvikne da su bili u pravu kada su kritikovali ili bili nepoverljivi prema Milinković Saviću.

Naš golman nije napravio vrišteće kikseve protiv Lacija i Rome, ali je prilično jedinstvena ocena da je mogao i morao bolje da reaguje na šuteve Kataldija, Genduzija i Dibale. Navijači Torina se žale da bi sa boljim čuvarom mreže njihov tim bio u grupi timova koji se bori za mesto u Evorpi. U ovoj sezoni je pritisak dodatno porastao jer se Bolonja nalazi na četvrtom mestu i to je za torinske „Bikove“ kao crvena marama: Ako može Bolonja, zašto ne možemo mi?

Tutosport, torinski dnevnik, posebno prednjači u prekorima na račun reprezentativca Srbije, čak ga i seli u Tursku ili Saudijsku Arabiju. Ruku na srce, oni okrivljuju i upravu kluba i trenera. Naime, predsedniku Kairu i sportskom direktoru Vanjatiju se prebacuje što nisu kupili još jednog iskusnog i pouzdanog golmana koji bi mogao da bude kredibilna alternativa za srpskog reprezentativca. Juriću se prebacuje što se previše oslonio na Milinković Savića, odnosno da je precenio korisnost Vanjine familijarnosti sa loptom i sposobnost da igra kao dodatni defanzivac distribuišući pasove i proigravajući veziste ili čak napadače dugim loptama, a potcenio je pojedine tehničke manjkavosti 27-godišnjeg golmana.

Navodi se da je Torino pogrešio kada je produžio ugovor sa čuvarom mreže i što je verovao da će sa novim trenerom golmana, na izričit Jurićev zahtev, Vanja napraviti kvalitativan skok u svojoj karijeri.

"Milinković verovatno i ne može da poboljša svoj učinak između stativa zbog svoje fizičke strukture i karakteristika: previsok je, nema eksplozivnost u nogama, sporo se bace. Da ne govorimo o pogrešnim procenama koje su, priprema radi, omogućile Juveu da dobije poslednji derbi", piše Tutosport.

Juriću i Vanjatiju se stavljaju na teret izbor Đemela i Pope za drugog i trećeg golmana. Ni mladi italijanski čuvar mreže ni rumunski interancionalac nisu spremni za Seriju A. Đemelo je to pokazao i na delu na utakmici sa Bolonjom jer su njegove makroskopske greške koštale Torino poraza. Pope i pored toga što je u Rumuniji imao više prilika da igra još nije dostigao nivo da bi mogao da brani u Seriji A.

Imajući u vidu da Ivan Jurić najverovatnije odlazi iz Torina na kraju sezone, Vanja će ostati bez „protektora“ na Filadelfiji i sa kreiranom atmosferom oko njega bilo bi dobro, da i pored produženog ugovora, pokuša da pronađe novu sredinu. Na to upućuje i interesovanje Torina za dvojicu iskusnih golmana Huana Muse koji je izgubio mesto startera u Atalanti i Pjerluiđi Golini koji nije uspeo da se nametne u Napoliju i preuzme mesto Meretu.

Za Musa se kaže da je odbio ponudu Galatasaraja jer nije hteo da se udaljava od svoje verenice koja studira u Đenovi a ineče je iz Pjemontea i Torino joj je omiljeni grad. Atalanta bi za argentinskog čuvara mogla da traži 7-8 miliona evra a ni njegova plata 1.300.000 evra nije preterano visoka za platežne mogućnosti Granata. Alternativa je Golini, košta manje, ima nižu platu, ali daje i slabije garancije od Musa.

Fudbal je prevrtljiv sport po antonomaziji. Nije prvi put da Vanja završava na „stubu srama“ u Torinu ili da ga pretvaraju u „žrtvenog jarca“. Nekoliko utakmica i vezanih parada bi zavrtelo ponovo ringišpil sudova, mada bi neke kritike mogle da imaju i pozitivan efekat, odnosno da budu smernica u kome pravcu bi trebao da radi Milinković Savić kako bi popravio parametre u kojima nije briljirao u poslednje vreme.


tagovi

Vanja Milinković SavićTorinoSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara