Slavlje Mitominog gola (©Reuters)
Slavlje Mitominog gola (©Reuters)

Odavno nije neko ovako maltretirao Liverpul, Mitoma zaplesao u petercu i lansirao Brajton!

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.01.23. | 16:27

Drugi uzastopni trijumf, treći meč zaredom u kojem klub sa juga Ostrva nije poražen

Svaki navijač Liverpula reći će da cela dosadašnja sezona nije ni izbliza po standardu koji je Jirgen Klop postavio u prethodnih nekoliko sezona. Da li je razlog prezasićenost, povrede, odlazak Sadija Manea, tek Redsi su izgubili iskru koja ih je godinama krasila i nosila do najvećih rezultata, pre svega trona engleskog klupskog fudbala posle tri decenije čekanja, onda i evropske krune koja je došla kao šlag na tortu. Odavno se pokazalo da svaka sila, ma kakva bila, mora da ima slabu tačku, a koliko god da Liverpul nije isti, ipak je za Brajton klasa iznad na papiru. Ne i na delu.

Odavno nismo videli da neko ovako maltretira Liverpul kao što to ove sezone radi Brajton! Penicilin za slavni klub iz Grada rok'n'rola nalazi se na Ameksu i bez obzira da li je u rukama Grejema Potera ili Roberta de Zerbija, deluje paralizujuće i ujedno očaravajuće! Brajton je u razmaku od dve sedmice ponovo nadigrao Liverpul, a De Zerbi taktički nadmudrio Klopa. Posle ubedljivih 3:0 u Premijer ligi sredinom meseca, Galebovi su poleteli na krilima Kaorua Mitome i odleteli pravo u osminu finala FA kupa! Poput samuraja Mitoma je na ivici peterca izveo svoj najbolji potez, poslao Džoa Gomeza u treći red tribina i lansirao Brajton u narednu fazu takmičenja - 2:1 (1:1).

Izabrane vesti

Mitominoj seči Liverpula prethodio je oštar faul Endija Robertsona iz kojeg je Brajton odigrao školsku akciju za pobedu. Paskal Gros je poslao dijagonalu duboko u kaznenom prostoru Redsa ka Pervisu Estupinjanu, on je pametno sačekao trenutak i ugledao Mitomu samog kome je Deniz Undav otvorio veliki prostor blokom na Kostasu Cimikasu. Iz svega je Mitoma zaplesao, prevario Gomeza i poslao neodbranjiv hitac pod prečku Alisonovog gola. Ameks je pao u trans!

Spektakularnom preokretu i trijumfu prethodila je prava drama u klubu zbog Mojzesa Kaiseda i prethodno Leandra Trosara. Belgijanac je sada nova uzdanica Arsenala, Ekvadorac je potpuno iz koloseka izbacio klub zbog javnih poruka da bude prodat kako bi “mogao da prehrani porodicu“, jer očigledno 17.000 evra nedeljno nije dovoljno da to uradi bez problema... Zbog svega što se dešava sa Kaisedom, De Zerbi i Brajton morali su da reaguju i sklone ga po strani dok se saga ne završi, pa sve i da nije hteo, italijanski stručnjak morao je da izmeni sastav u odnosu na onaj koji je sa tri gola razlike deklasirao Redse pre samo dve sedmice.

Ni to, pa ni pogodak Liverpulovog spasioca iz prošle runde kupa Harvija Eliota u 30. minutu, nisu omeli Brajton da na dominantan način odigra veći deo utakmice, da gotovo ni iz čega stigne do izjednačenja preko Luisa Danka, a onda i napravi nešto sjajno u smiraj januara.

I pored ubedljivog poraza u prvenstvu na istom mestu, Jirgen Klop nije mnogo odstupao od sastava, već je sa tri promene želeo da izazove reakciju kod igrača. Nije uspeo. Stefan Bajčetić je odigrao još jedan solidan meč u dresu Redsa, bio na terenu 84 minuta i učinio da ekipa ne pati bez Fabinja, ali nije ni ulazak Brazilca mnogo toga promenio nabolje u finišu. Naprotiv. Gomez i pogotovo Eliot su već standardni prvotimci u kup utakmicama i nisu bili loši, samo je Brajton imao više strpljenja da meč privede kraju i obezbedi prolaz dalje bez ponavljanja meča!

Još jedan težak udarac za Liverpul, dok je Brajton sada dobio potvrdu da može da pusti i Kaiseda bez neke posebne drame, zaradi rekordnu sumu novca i onda lagano krene u reorganizaciju tima za leto. Doduše, ne treba zaboraviti da su Galebovi jako blizu zone evrokupova, a ni Liga šampiona nije daleko.

ENGLESKA, FA KUP - 4. RUNDA

Petak

Mančester Siti - Arsenal 1:0 (0:0)

/Ake 64/

Subota

Akrington - Lids 1:3 (0:1)

/Adekoja 81 – Harison 23, Firpo 66, Sinistera 68/

Volsol - Lester 0:1 (0:0)

/Iheanačo 68/

Blekburn - Birmingem 2:2 (1:1)

/Dek 33, Renkin Kostelo 46 – Kadra 3, Džejms 90+1/

Bristol Siti - VBA 3:0 (2:0)

/Bel 12, Skot 28, 48/

Fulam - Sanderlend 1:1 (0:1)

/Kerni 61 – Klark 6/

Ipsvič - Barnli 0:0

Luton - Grimzbi 2:2 (0:1)

/Adebajo 49 penal, Klark 66 – Holohan 43, Klifton 67/

Šefild Venzdej - Flitvud 1:1 (0:0)

/Erl 71ag – Omočere 52/

Sautempton - Blekpul 2:1 (1:0)

/Pero 22, 62 – Patino 67/

Preston - Totenhem 0:3 (0:0)

/Son 50, 69, Dandžuma 87/

Mančester Junajted - Reding 3:1 (0:0)

/Kazemiro 54, 58, Fred 66 – Mgenge 72/

Nedelja

Brajton - Liverpul 2:1 (1:1)

/Dank 39, Mitoma 90+2 - Eliot 30/

Stouk - Stivenidž 3:1 (1:0)

/Braun 3, Loran 74, Bejker 80 penal – Rid 71/

Reksam – Šefild Junajted 3:3 (0:1)

/Džons 50, O'Konor 61, Malin 86 – Mekburni 2, Norvud 65, Igan 90+5/

Ponedeljak

20.45: (4,20) Derbi (3,50) Vest Hem (1,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Luis DankHarvi EliotFA kupLiverpulBrajton

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara