Trofej Lige šampiona, © AFP
Trofej Lige šampiona, © AFP

Odlučeno: F8 Lige šampiona u Lisabonu

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.06.20. | 12:29

Ništa od Istanbula, Frankfurta i Moskve

Nije zvanično, jeste gotovo. UEFA je izmestila finale Lige šampiona iz Istanbula i preselila ga u Portugaliju. Uz važnu napomenu da ne samo da je velegrad na Bosforu izgubio domaćinstvo usled pandemije virusa korona, već će se u Lisabonu ovog leta održati završni turnir osam najboljih ekipa Evrope, na kome ćemo dobiti prvaka Starog kontinenta.

Vest je prvi u etar pre pet dana pustio katalonski Mundo deportivo, a ovog jutra ga potvrđuje Bild, uveravajući da je Lisabon dobio trku sa dva konkurenta: Moskvom i Frankfurtom. Predsednik krovne organizacije Aleksandar Čeferin odmah je iz kombinacije izbacio Ruse, zbog velikog broja inficiranim vurusom na teritoriji najveće države sveta, da bi odlučujući između grada na Majni i Lisabona prednost dao Portugalcima.

Izabrane vesti

U obrazloženju Bilda se navodi da je Frankfurt izvisio po dva razloga. Prvi se tiče činjenice da bi Bajern, kao nemački klub, imao neku vrstu prednosti domaćeg terena (iako, naravno, ni u jednom slučaju neće biti gledalaca, dok Portugalci više nemaju predstavnika), a drugi je, opasnost od širenja zaraze u pomenutom gradu. Ne manje važna je činjenica da je Portugal ispunjava političke uslove, jer su porezi u toj pirinejskoj državi znatno manji nego u Nemačkoj ili ih skoro nema, pa bi UEFA mogla da ubere sve plodove organizacije turnira. A ljudima iz Niona je i te kako stalo da napune kasu posle velikih finansijskih udaraca izazvanih globalnom krizom.

Ostalo je da se izabere domaćin završnog turnira. Najverovatnije bi se F8 igrao na stadionu Benfike, mada je opcija i Sportingov Žoze Alvalade. Jasno je sa će Lisabon ugostiti osam najboljih timova Evrope, tek pošto se završe revanši osmine finala (Barselona – Napoli, Juventus – Lion, Bajern – Čelsi i Mančester Siti – Real Madrid). U četvrtfinalu su već Atalanta, Atletiko Madrid, Lajpcig i Pari Sen Žermen.

Takmičenje bi trebalo da se nastavi za dva meseca (5, 6. i 7. avgust), revanš mečevima, a onda bi se osam najboljih timova preselilo u Portugal i igralo po jedan meč na ispadanja. Sve do finala planiranog za 29. avgust.

Bild istovremeno navodi da će se Frankfurt, posle ovog „poraza“, preorijentisati na drugi kolosek i pokušati od čelnika UEFA da izdjestvuje domaćinstvo završnog turnira Lige Evrope. Finale je ove godine trebalo da bude na programu u Gdanjsku, ali je izvesno da će biti izmešteno iz Poljske.

Sve bi trebalo da bude ozvaničeno 17. juna.


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara