Damijan Bobadilja (©AFP)
Damijan Bobadilja (©AFP)

Ofanziva u Obreru: Sero Portenjo skida Libertad sa čela

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.08.23. | 23:03

Velika bitka u 8. kolu paragvajske Klausure

Definitivno vrhunac osmog kola paragvajske Klausure je u fokusu na stadionu La Olja Azulgrana u Asunsionu, gde će Sero Portenjo da dočeka Libertad u meču između lidera i prvog pratioca trenutnog poretka na tabeli. Libertad koji zauzima čelnu poziciju u šampionatu na ovaj duel dolazi posle poraza u sedmom kolu na svom terenu, od Sportivo Trinidensea koji je ostvario prvu pobedu na šampionatu. Uprkos porazu, njegov dežurni protivnik Sero Portenjo nije uspeo da iskoristi priliku da smanji bodovnu razliku, remizirajući 2:2 u gostima protiv Sportivo Lukenja.

Domaći sastav Sero Portenja, koji je od kraja jula pod komandom Dijega Antonija Gavilana, stručnjaka koji je uglavnom zadužen za omladinski pogon El Siklona, pretrpeo je poraz u prvom kolu i od tada je na svoj konto dodao šest rundi bez poraza. Ipak, u tom periodu, nizao je frustrirajuće remije zbog kojih su izgubili prvo mesto na tabeli. U prošlom kolu tim se suočio sa Sportivo Lukenjom, ali čak i sa tehnički mnogo superiornijim sastavom nije uspeo da se istakne onako kako bi želeo. Sve to kao rezultat imao je još jedan gorak remi od 2:2 u gostima, što je bio drugi nerešeni ishod zaredom, posle onog u Klasiku od 1:1 sa Olimpijom, ali tada još u ulozi domaćina.

Izabrane vesti

Trenutno, klub iz Bario Obrera zauzima drugo mesto na tabeli paragvajske elite sa osvojenih 14 bodova, samo dva manje od lidera i njihovog noćašnjeg rivala. U poslednjih pet okršaja Sero je zabeležio dve pobede i tri remija, pobedivši Sportivo Trinidense i Resistensiju, pored toga što su remizirali sa klubom 24 de Setiembre, Sportivo Lukenjom i najvećim rivalom, Olimpijom. Igrajući kod kuće, na stadionu Heneral Pablo Rohas, popularnom La Olja Azulgrana, ekipa Antonija Gavilana je ostvarila nedavni učinak od četiri pobede, dva remija i četiri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva u svim takmičenjima.

Libertad je, s druge strane, kao šampion prethodnog formata Apertura, pretrpeo minimalan poraz u prošlom kolu, i to pred svojom publikom, od skromnog tima Sportivo Trinidensea, koji je može se reći, režirao najveće iznenađenje sedmog kola Klausure.

01.30: (2,45) Sero Portenjo (3,20) Libertad (2,75)

Osim toga, tim sa La Uerte, kao i njegov protivnik, raspoređuje snage na dva fronta. Pored Klausure, Gumarelosi imaju obaveze i u Kupu Paragvaja, gde su u poslednjoj fazi eliminisali Sol de Ameriku, pobedivši je u gostima 3:0 uz totalnu kontrolu igre. Ipak, i pored uspeha u proteklom formatu, vođstva u trenutnom i dobrim nastupima u Kupu, postoji vidno razočaranje među navijačima Oslobodioca zbog rane eliminacije sa međunarodne scene u Kopa Sudamerikani.

Kao što je već naglašeno, tim Danijela Garnera, trenutno se nalazi na prvom mestu na tabeli sa 16 osvojenih bodova, dva više od Sero Portenja, koji se pojavljuje na drugom mestu u prvenstvu. U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležene su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz. Pobede su ostvarene protiv Resistensije i Sol de Amerike, izjednačenje sa Fortalezom i Heneral Kabaljerom, pored poraza od Trinidensea. U gostima, ekipa Libertada je zabeležila nedavni učinak sa sedam trijumfa, iksa i dva neupeha u 10 sukoba na svim frontovima.

Vlasnik najboljeg napada i najbolje odbrane takmičenja u dosadašnjem periodu, sa 12 postignutih i četiri primljena gola, ekipa Libertada stiže u ovaj, pa može se reći gradski klasik iako to zvanično nije, sa ciljem da pokuša da izvuče remi u okršaju koji za ulog ima vodeće mesto u Klausuri.

Kada je upitanju međusobni učinak ovih timova, Sero Porteno vodi sa ukupno 110 pobeda. Libertad je, u međuvremenu, uspeo da pobedi 97 puta, uz 76 remija. Ukupno, od 1918. do 2023. godine, El Siklon i Gumarelo su se ukrstili u 283 utakmice. Poslednji put na ovom istom stadionu početokm juna tekuće godine domaći sastav slavio je rezultatom 2:0 golovima Roberta Moralesa iz penala i Antonija Galeana.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

PARAGVAJ 1, KLAUSURA - 8. KOLO

Subota

Amelijano - Gvairenja 4:0 (2:0)

/Adorno 23, Bareiro 27, Duarte 74, Ortiz 78/

Trinidense - Takuari U TOKU

Nedelja

01.30: (2,45) Sero Portenjo (3,20) Libertad (2,75)

22.30: (3,30) Lukenjo (3,30) Olimpija (2,10)

Ponedeljak

01.00: (2,85) Heneral Kabaljero (3,25) Gvarani (2,35)

Utorak

01.00: (3,60) Resistensija (3,30) Nasional (2,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Paragvaj 1Sero PortenjoLibertad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara