Amiri, Kesi, Pedri, Alveš, Tovan, Mak Alister (Foto: AFP)
Amiri, Kesi, Pedri, Alveš, Tovan, Mak Alister (Foto: AFP)

Olimpijske igre nisu fudbal: Španija od pola milijarde i Brazil sa Danijem Alvešom za zlato, ostali kako im volja

Vreme čitanja: 11min | čet. 22.07.21. | 06:00

Utisak je, na osnovu sastava većine učesnika, da se nećemo nagledati preterano kvalitetnog fudbala na ovogodišnjem olimpijskom turniru

U košarci, odbojci, plivanju, borilačkim veštinama i pre svih drugih sportova – atletici, malo koji nacionalni uspeh može da se uporedi sa osvajanjem olimpijske medalje. U fudbalskom svetu je situacija potpuno drugačija. Možda će pregrubo zvučati, ali utisak je da su Olimpijske igre u fudbalu poslednja rupa na svirali.

U prilog tome podatak da petostruki svetski prvak Brazil ima jedno jedino olimpijsko zlato, koliko i četvorostruki Italija i Nemačka. A nije da nijedna od pomenutih zemalja nema talentovane igrače u mlađim kategorijama. Jednostavno, Olimpijskim igrama ne pridaju bogzna kakav značaj.

Izabrane vesti

U tom tonu je o predstojećem turniru u Tokiju govorio i trener Barselone Ronald Kuman, kada je pokušao da Pedrija poštedi dodatnog napora, pošto je 18-godišnji vezista u prethodnoj sezoni, što za klub, što za reprezentaciju odigrao 66 utakmica.

"Za fudbalera, dva vrhunska takmičenja istog leta su previše. Pep Gvardiola je već rekao ovo i ja sam saglasan s njim. To je lično mišljenje, ali za mene, Olimpijske igre su atletika i drugi sportovi – fudbal nije. To je ono što ja mislim."

Kako bilo, nije mu uspelo u nameri da zadrži Pedrija. Španci ciljaju završnicu turnira, pa se Pedri svega nekoliko dana pošto je odigrao gotovo svaki minut na Evropskom prvenstvu, a pre toga upisao 52 utakmice za Barselonu, pridružio saigračima iz olimpijske reprezentacije. A zajedno sa njim još petorica seniorskih reprezentativaca koji su bili deo Crvene furije ovog leta: Unaj Simon, Pau Tores, Erik Garsija, Dani Olmo i Mikel Ojarzabal. A kada ovim imenima pridodamo Realov dvojac Markosa Asensija i Danija Sebaljosa, te Sosijedadovog Mikela Merina, trojicu igrača rođenih pre 1997. godine, nije ni čudo što Španiju većina vidi kao prvog favorita za osvajanje turnira.

I ne radi se samo o imenima. Španija Luisa de la Fuentea za razliku od gotovo svih ostalih učesnika, može da igra na kartu uigranosti. Jer 60-godišnji stručnjak u trenutnom sastavu ima osmoricu fudbalera koji su pod njegovim vođstvom u junu na Evropskom prvenstvu za mlade, u neuporedivo jačoj konkurenciji od ove na Olimpijskim igrama, stigli do polufinala. Na istom takmičenju vrlo verovatno bi se pojavili i Simon, Tores, Garsija, Pedri, Ojarzabal i Olmo, samo da nisu morali da se pripremaju za seniorski turnir.

Pedri i Unaj Simon (Foto: AFP)Pedri i Unaj Simon (Foto: AFP)

Na kraju krajeva, da su favoriti govori i vrednost ekipe. Prema proceni Transfermarkt-a vrednost La Rohite iznosi 546.000.000 evra. Pedri i Ojarzabal, dvojica najrednijih reprezentativaca ove selekcije sa po 70.000.000 evra koštaju više od tačno polovine reprezentacija na turniru. Timski, vredeli bi i više, samo da su Feran Tores, Fabijan Ruiz i Borha Majoral dobili dozvolu svojih timova da učestvuju na Igrama. I tu leži još jedna prednost De la Fuenteovog tima. U Španiji važi pravilo da je svaki klub u državi u svakom trenutku, za svaki turnir, u obavezi da igrače ustupi reprezentaciji.

U ostalim zemljama to nije slučaj, pa su primera radi Kilijan Mbape, Vinisijus Žunior i Mohamed Salah uskraćeni učešća na OI, iako su javno izrazili želju da budu deo reprezentacije u Tokiju. Zato selekciju Crvene furije čine fudbaleri iz španskih klubova, uz izuzetak Danija Olma, koji je mesecima unazad insistirao da mu Lajpcig da dozvolu, te Rafa Mir, kojem će ovo biti prilika da se proda – ako uopšte bude imao minutažu – jer ga je Vulverhempton stavio na transfer listu.

Zbog toga uostalom preostala tri evropska na turnir dolaze znatno oslabljenja. Nemačku će primera radi predstavljati samo petorica fudbalera koji su pre svega mesec i po dana osvojili Evropsko prvenstvo za mlade. Stoga će selektor Stefan Kunc najveće nade polagati Maksimilijana Arnolda, Nadijema Amirija i iskusnog Maksa Kruzea (poslednji nastup za reprezentaciju upisao 2015. godine), trojac počastvovan da uprkos godinama – svi rođeni pre 1997. godine – dobije poziv. Hamburgov golman Džoša Vagnoman otpao je u poslednjem trenutku zbog povrede, kao i Niklas Dorš, koji je kao jedan od najboljih igrača EP za mlade zaslužio transfer u Augzburg i želeo da se posveti obavezama u novom klubu.

Francusku će najveće nade takođe polagati u najiskusniji trojac – napadački duo meksičnog Tigresa Andre-Pjera Žinjaka i Florijana Tovana, i Težija Savanijea. Imao je selektor Silvan Ripol u planu i zvezdu u nastajanju, Renovog Eduarda Kamavingu, pa i Arsenalovog Vilijama Salibua, Čelsijevog Malangu Sara, Lilovog Džonatana Ikonea, Monakovog Benou Badijašila, Nicinog Aminea Guirija, Lionovog Maksensa Kakerea, ali je na zahtev klubova bez istih ostao. Tovan je otud najskuplji igrač olimpijske reprezentacije sa vrednošću od 17.000.000 evra, potom slede Hertin Lukas Trosar sa 16.000.000, pomenuti Savanije sa 11.000.000, golman Anžea Pol Bernardoni sa 10.000.000. Svi oni trebalo bi da imaju bitnu ulogu u nameri Trikolora da što dalje doguraju na turniru.

Žinjak i Tovan iz perioda u Marselju (Foto: AFP)Žinjak i Tovan iz perioda u Marselju (Foto: AFP)

Španijin najveći rival biće branilac trofeja Brazil. Neće Andre Žardin moći da računa na Nejmara, uprkos želji da se odazove pozivu napadač Pari Sen Žermena očekivano nije dobio dozvolu kluba, pa neće imati priliku da još jednom pokuša da se okiti zlatom, ali u timu vrednom 364.000.000 evra i bez Nejmara ima dovoljno potencijala da se ponovi uspeh od pre pet godina iz Rija. Posebno u napadu, koji će po svemu sudeći predvoditi najbolji strelac kvalifikacionog turnira u Južnoj Americi sa pet golova Mateuš Kunja, iza kojeg je više nego dobra sezona u Herti (sedam golova, šest asistencija). I to u paru sa Rišarlisonom.

Najveća je konkurencija na krilu gde će se za mesto u timu boriti Malkom (Zenit), Entoni (Ajaks), Gabrijel Martineli (Arsenla) i Paulinjo (Leverkuzen). Kvaliteta ne manjka ni u veznom redu, gde Žardin računa na Rejnijera (Real, pozajmica Dortmund), Bruna Gimaraiša (Lion), Daglasa Luiza (Aston Vila), te gomilu talentovanih fudbalera iz domaćeg prvenstva poput Mateuša Enrikea (Gremio), Gabrijela Menina (Palmeiras), te najboljeg strelca brazilske Serije A iz prošle sezone Klaudinja (Bragantino).

Uzbudljivu i atraktivnu reprezentaciju sa trakom oko ruke predvodiće ih niko drugi do Dani Alveš. U 38. godini, jedan od najboljih desnih bekova u istoriji fudbala, u reprezentaciji se našao sa ciljem da prenese iskustvo i pobednički mentalitet mnogo mlađim saigralima i pokušada da se domogne svog 43. trofeja u karijeri.

"On je lider, pobednik, ima mnogo harizme i vrlo je poštovan od strane svih brazilskih igrača. Pravi je primer ovoj generaciji igrača koju imamo. I ono što je kuriozitet, nikada nije igrao na Olimpijskim igrama, pa mislimo da je ovo savršen spoj. Biće primer ekipi i lider na terenu. A ako tražimo igrače sa namerom da postanemo šampioni, on ima bogatu istoriju", obrazlagao je Žardin razloge zbog kojih je odlučio da pozove Alveša u tim, kao da su mu uopšte i bili potrebni.

Dani Alveš sa saigračima (Foto: AFP)Dani Alveš sa saigračima (Foto: AFP)

Uprkos Alvešovom prisustvu, defanziva će biti ubedljivo najslabija karika u brazilskoj reprezentaciji, jer pored beka Sao Paula, Žardim od pouzdanijih i iskusnijih igrača ima još samo Seviljinog štopera Dijega Karlosa, umesto kojeg je nekim čudom poziv Titea za učešće na nedavno završenoj Kopa Americi dobio malo poznati Leo Ortiz.

Drugi južnoamerički predstavnik, Argentina, potajno se nada da bi mogao do trećeg olimpijskog zlata, ali će u izvršenje ideje morati bez istinske zvezde u timu. Razlog za to leži u odluci selektora Fernanda Biste da uputi poziv samo jednom igraču koji prevazilazi starosnu granicu – Heremijasu Ledezmi, golmanu Kadiza. Imao je napadač Leverkuzena Lukas Alario želju da se pridruži mlađim sunarodnicima, ali ga je u međuvremenu sprečila povreda.

Talenta doduše ima i uglavnom dolazi iz domaćeg prvenstva. Tu su Velezov Tijago Almada, ujedno i najskuplji pojedinac u timu (20.000.000), potom Lanusov Pedro de la Vega, iz Argentinos Juniorsa Fausto Vera, pa najbolji strelac reprezentacije na kvalifikacionom turniru Aleksis Mak Alister iz Brajtona, Adolfo Gaić i Ezekel Ponse iz moskovskih velikana CSKA i Spartaka, Ezekel Barko iz Atlante. Daleko od kalibra Lionela Mesija, Karlosa Teveza, Serhija Aguera, Anhela di Marije, koji su 2004. i 2008. uspešno predvodili Argentinu do jedinih zlatnih medalja na Olimpijskim igrama.

Kapitenska traka pripašće Nehuenu Perezu, štoperu Atletiko Madrida, koji još čeka na debi u dresu Jorgandžija, a društvo u srcu odbrane praviće mu najvredniji član poslednje linije, Lansov Fakundo Medina (10.000.000), poslednji igrač vredan pomena.

Ostale reprezentacije nemaju ih ni izbliza toliko. Domaćin Japan će gledati u trojicu igrača - svog najtalentovanijeg fudbalera Takefušu Kuba (Real Madrid), kapitena Maju Jošidu (Sampdorija) i Takehira Tomijasua, kojeg poslednjih dana Totenhem pokušava da dovede iz Bolonje.

Pristojan tim ruku na srce ima Obala Slonovače, čija vrednost tima je u rangu sa francuskim, argentinskim i nemačkim – 120.000.000 evra. Najviše zahvaljujući Franku Kesiju (55.000.000) vezisti Milana, potom dvojcu Mančester Junajteda Eriku Baiju i supertalentovanom Amadu Dijalou, te Kristijanu Kuameu i Vilfridu Singu, članovima italijanskih klubova Fjorentini i Torinu, dok će iskustvom doprineti i 31-godišnji Maks Gradel.

Frank Kesi (Foto: AFP)Frank Kesi (Foto: AFP)

U Meksiku će tu ulogu imati vremešni Giljermo Očoa (pre 17 godina poslednji put učestvovao na OI), dok će u polju sve zavisiti od Betisovog Dijega Laineza, jednog od dvojice meksičkih igrača, koji nastupaju u Evropi. Drugi je levi bek Genka Herardo Artega.

Ako se pak pitate otkud Rumunija u čitavoj priči, evropske reprezentacije se na Olimpijske igre kvalifikuju na osnovu učinka na Evropskom prvenstvu za mlade, a Rumuni su 2019. završili među četiri najbolja na kontinentu, zajedno sa Francuskom, Nemačkom i Španijom. Međutim, nijedan od najtalentovanijih rumunskih fudbalera nije dobio dozvolu da otputuje u Tokio, pa je selektor Mirel Radoj ostao uskraćen za usluge Denisa Mana, Janisa Hadžija, Geogrea Puškaša, Jonuta Radua, njegovog imenjaka Nedelčearua, Florinela Komana, Denisa Draguša...

Preostali učesnici se, poput pomenute Rumunije, takođe oslanjaju na "domaće" snage. Južna Afrika ih iz nacionalnog prvenstva "vuče" 17 od 22, u Saudijskoj Arabiji svi do jednog dolaze iz domaćeg šampionata (trojica učestvovali na Svetskom prvenstvu u Rusiji - Salem Al Davsari, Salman Al Faraj, Jaser Al Šahrani), u Egiptu samo kapiten, iskusni štoper Ahmed Hegazi ne nastupa u domovini (zvučno ime još samo Ramadan Sobi, bivši igrač Stouka)…

Australija i Južna Koreja imaju tek po jedno poznato ime. Kenguri krilo Mančester Sitija, Danijela Arzanija, najmlađeg australijskog fudbalera učesnika u istoriji Svetskih prvenstava, a azijska zemlja Valensijinog Kang-in Lija, kojeg evropski mediiji upoređuju sa Davidom Silvom.

Kvalitetu Novozelanđana doprinosi premijerligaški duo Kris VudVinston Rid, dok o Hondurasu sa vrednošću od tek nešto više od 5.000.000 evra individualno ne treba trošiti previše reči. Mada valja naglasiti da su im ovo četvrte uzastopne Olimpijske igre.

Sve u svemu, nećemo se nagledati bogzna kakvog fudbala u narednih petnaestak dana.

ŠPANIJA - 563.000.000 evra

Golmani: Unaj Simon, Alvaro Fernandez, Ivan Viljar

Odbrana: Pau Tores, Erik Garsija, Oskar Mingeza, Hesus Valjeho, Huan Miranda, Oskar Hil

Sredina: Martin Zubimendi, Pedri, Mikel Merino, Karlos Soler, Dani Sebaljos, Hon Monkajola, Mark Kukurelja, Dani Olmo

Napad: Mikel Ojarzabal, Brajan Hil, Havi Puedo, Marko Asensio, Rafa Mir

BRAZIL - 363.700.000 evra

Golmani: Breno, Santoš, Lukao

Odbrana: Dani Alveš, Bruno Fuks, Diego Karlos, Nino, Rikardo Graka, Abner, Giljerme Arana

Sredina: Daglas Luiz, Bruno Gimaraiš, Mateuš Enrike, Gabrijel Menino, Rejnijer, Klaudinjo

Napad: Gabrijel Martineli, Paulinjo, Entoni, Malkom, Rišarlison, Mateuš Kunja

ARGENTINA - 128.100.000 evra

Golmani: Heremjias Ledezma, Lautaro Morales, Hoakin Klazkez

Odbrana: Fakundo Medina, Nahuen Perez, Leonel Mosevič, Fransisko Ortega, Klaudio Bravo, Marselo Erera, Ernan de la Fuente,

Sredina: Fausto Vera, Santijago Kolombato, Tomas Belmonte, Martin Pajero, Tijago Almada, Aleksis Mak Alister

Napad: Ezekel Barko, Augustin Urzi, Karlos Valencuela, Pedro de la Vega, Adolfo Gaić, Ezekel Ponse

NEMAČKA - 128.000.000 evra

Golmani: Florijan Miler, Luka Plogman, Svend Brodersen

Odbrana: Feliks Uduokaj, Džordan Torunariga, Keven Šloterbek, Amos Pajper, David Raum, Bendžamin Henriks

Sredina: Anton Stah, Maksimilijan Arnold, Arne Majer, Eduard Louven, Nadijem Amiri

Napad: Marko Rihter, Maks Kruze, Ragnar Ače, Sedrik Tešert

FRANCUSKA - 121.500.000 evra

Golmani: Pol Bernardoni, Stefan Bajić, Dimitri Berto

Odbrana: Timoti Pembele, Modibo Sanjan, Ismael Dukure, Melvin Bard, Entoni Sasi, Nils Nkunku, Pjer Kalulu, Klemon Mišelin

Sredina: Lukas Tusar, Teži Savanije, Aleksis Beka Beka, Enco Le Fe

Napad: Natanel Mbuku, Arnod Nordan, Florijan Tovan, Isak Lihađi, Randal Kolo Muani, Andre Pjer Žinjak

OBALA SLONOVAČE - 119.030.000 evra

Golmani: Nikolas Tie, Eliezer Tape, Upo Nagoli

Odbrana: Erik Baji, Kuadio-Ives Dabila, Ismael Dijalo, Silas Gnaka, Vilfrid Singo, Kofi Kuao, Zie Uatara

Sredina: Frank Kesi, Idrisa Dumbija, Ebue Kuasi, Kader Keita, Parfe Gijagon

Napad: Maks Gradel, Abubakar Dumbija, Mori Keita, Amad Dijalo, Kristijan Kuame, Šeik Timit, Vakun Isuf Bajo, Jusuf Dao

MEKSIKO - 94.100.000 evra

Golmani: Giljerme Očoa, Sebastijan Hurado, Luis Malagon

Odbrana: Sezar Montes, Johan Vaskez, Hesus Alberto Anhulo, Horge Sančez, Vladimir Lorona, Adrijan Mora, Luis Romo

Sredina: Dijego Lainez, Sebastijan Kordova, Karlos Rodrigez, Roberto Alvarado, Urijel Antuna, Hoakin Eskuivel, Fernando Beltran, Erik Agire, Hesus Rikardo Anhulo

Napad: Henri Martin, Aleksis Vega, Eduardo Agire

JAPAN - 77.750.000 evra

Golmani: Keisuke Osaka, Kosei Tani, Zion Suzuki

Odbrana: Hiroki Sakai, Zuta Nakajama, Ko Itakura, Maja Jošida, Reo Hatate, Takehiro Tomijasu, Daiki Hašioka, Ajumu Seko, Koki Mačida

Sredina: Vataru Endo, Takefuša Kubo, Koji Mijoši, Ritsu Doan, Kaoru Mitoma, Juki Soma, Ao Tanaka

Napad: Daizen Maeda, Ajase Ueda, Daiči Hajaši

JUŽNA KOREJA - 29.480.000 evra

Golmani: Song Bum-keun, An Džun-su, An Čan-gi

Odbrana: Li Ju-hjon, Džong Tae-vuk, Kim Džae-vu, Kim Džin-ja, Seol Jung-vu, Kim Min-Džae, Kang Jun-sung, Lei Sang-min

Sredina: Džong Seung-von, Kim Dong-hjun, Li Dong-gjong, Von Du-Džae, Li Kang-in, Kim Džin-kju

Napad: Li Dong-džun, Um Von-sang, Song Min-kju, Kvon Čang-hun, Hvang Ui-džo

EGIPAT - 18.650.00 evra

Golmani: Mohamed El Šenavi, Mohamed Sobi, Mahmud Gad

Odbrana: Ahmed Hegazi, Mahmud Hamdi, Mohamed Abdel Salam, Osama Galal, Ahdem Ramadan, Karim El-Eraki, Karim Fouad, Ahmed Abu El Fotu

Sredina: Akram Tafik, Amar Hamdi, Nares Maher, Emam Ašur

Napad: Ramadan Sobi, Ibrahim Adel, Abdel Rahman Magdi, Taher Mohamed, Salah Mohsen, Naser Mansi, Ahmed Jaser

RUMUNIJA - 18.350.000 evra

Golmani: Mihaj Ajoani, Mihaj Popa, Stefan Tarnovanu

Odbrana: Radu Boboc, Andrej Čindris, Virgil Gita, Rikardo Grigore, Aleks Paskanu, Andrej Ratiju, Florin Stefan

Sredina: Tudor Baluta, Andrej Čijobanu, Aleks Dobre, Marko Dulča, Jon Geogre, Valentin Geogre, Marijuš Marin, Eduard Floresku, Antonio Sefer

Napad: Geogre Ganea, Andrej Sintean

SAUDIJSKA ARABIJA - 17.230.000 evra

Golmani: Zaid Al-Bavardi, Mohamed Al Rubaje, Amin Bukari

Odbrana: Saud Abdulhamid, Abdulela Al-Amri, Kalifa Al-Davsari

Sredina: Turki Al-Amar, Salem Al-Davsari, Salman Al-Faradž, Kalid Al-Ganam, Ali Al-Hasan, Sami Al-Nadžej, Naser Al-Omran, Muktar Ali, Abdulrahman Garib, Ajman Jahja

Napad: Abdulah Al-Hamdan

NOVI ZELAND - 14.430.000 evra

Golmani: Majkl Vud, Džejmi Sirl, Aleks Polsen

Odbrana: Liberato Kakase, Kolan Eliot, Dejn Ingram, Nando Pidžnejker, Vinston Rid, Džordž Stejnžer

Sredina: Džo Bel, Klejton Luis, Marko Stamenić, Đani Stensnes, Ben Old, Sem Saton

Napad: Džoi Čempnes, Elajdža Džast, Kalum Mekovet, Ben Vejn, Kris Vud, Met Garbet

AUSTRALIJA - 13.300.000 evra

Golmani: Tom Glover, Ešli Mejnard-Bruer, Džordan Holms

Odbrana: Nejtanijel Etkinson, Tomas Deng, Džoel King, Ki Roules, Heri Sutar, Džej Rič-Baguelu

Sredina: Kijanu Bakus, Denis Genro, Rajli Mekgri, Konor Metkalf, Kilan Pjerijas, Kejleb Vots, Kamerun Devlin, Marko Tilo

Napad: Danijel Arzani, Nikolas D'Agostino, Mičel Djuk, Reno Piskopo, Leklen Vels

JUŽNA AFRIKA - 11.650.000 evra

Golmani: Ronven Vilijams, Mondli Moto, Sifiso Mlungvana

Odbrana: Džejms Monjane, Katlego Mohame, Luk Fleurs, Tendo Mukumela, Sibusiso Mabiliso, Terš Malepe

Sredina: Teboho Mokoena, Kamohelo Mahlatsi, Nkosingifil Ngkobo, Tabo Sele, Fagri Lakaj, Sifo Mbule, Gudmen Mosele

Napad: Evidens Makgopa, Luter Sing, Lajl Foster, Kobamelo Kodisang

HONDURAS - 5.130.000 evra

Golmani: Aleks Giti, Mišel Perelo, Brajan Ramos

Odbrana: Denil Maldonado, Vesli Dekas, Karlos Melendez, Kristofer Melendez, Hoze Garsija, Elvin Oliva

Sredina: Džonatan Nunjez, Hoze Alehandro Rejes, Edvin Rodrigez, Samjuel Elvir, Karlos Pinjeda, Horge Alvarez

Napad: Horhe Benguče, Rigoberto Rivas, Brajan Moja, Hoze Pinto, Luis Palma, Huan Obregon Džunior, Daglas Martinez

OLIMPIJSKE IGRE – 1. KOLO

Četvrtak

Grupa A

10.00: (3,80) Meksiko (3,30) Francuska (1,95)

13.00: (1,23) Japan (5,70) Južna Afrika (10,50)

Grupa B

10.00: (6,00) Novi Zeland (3,60) Južna Koreja (1,57)

13.00: (2,95) Honduras (3,00) Rumunija (2,45)

Grupa C

09.30: (11,00) Egipat (5,20) Španija (1,25)

12.30: (1,52) Argentina (3,80) Australija (6,25)

Grupa D

10.30: (1,85) Obala Slonovače (3,35) Saudijska Arabija (4,10)

13.30: (2,20) Brazil (3,15) Nemačka (3,25)


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2021Olimpijske igre 2020tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara