Lionel Mesi (©Reuters)
Lionel Mesi (©Reuters)

ON SE PITA! Mesi odbio da otpleše poslednji tango (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.11.22. | 21:57

Argentina do 64. minuta bila u teškoj situaciji, ali onda je sevnula dobro poznata levica; Enco Fernandez prvencem u plavo-belom dresu postavio konačnih 2:0

Ako neko poznaje fudbalske kvalitete Lionela Mesija do najsitnijih detalja, onda je to Herardo Tata Martino. Obojica su iz Rosarija, kada je najbolji fudbaler današnjice učio da trči s loptom u nogama, bivši ofanzivni vezista je igrao za Njuels. Kasnije su sarađivali u Barseloni, pa u reprezentaciji Argentine. Večeras su, međutim, bili na suprotnim stranama.

I pretio je Argentinac na klupi Meksika da svojim sunarodnicima nanese jedan od najvećih neuspeha. Da ih ostavi bez pobede koja im je posle poraza od Saudijske Arabije (1:2) bila preko potrebna za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru. Sat vremena su njegovi igrači uspevali u tome, ali onda je sevnula dobro poznata levica. Sa dvadesetak metara. Potom i "overa" Enca Fernandeza u 87. minutu za konačnih 2:0. Možda lepšim, ali dosta manje bitnim golom za osvajanje tri boda. Ipak, pamtiće 21-godišnji vezista Benfike ovaj dan po svom prvencu za A selekciju svoje zemlje.

Izabrane vesti

Odličnu parabolu poslao je mladi Fernandez i najavio lepu budućnost. U centru pažnje i dalje je, međutim, Leo Mesi. Čvrste Meksikance srušio je na pas Anhela Di Marije između dvojice protivničkih fudblaera sa desne strane u sredinu. Prijem tako da se lopta nađe ispred leve noga i – bam! Nikakva „bomba“, nikakav „projektil“, već lopta po zemlji kao rukom navođenja. Taman toliko da sjajni Giljermo Očoa ne može da je dohvati, a da ne pogodi stativu ili ode pored gola. Previše prostora ostavio je Ektor Erera. Probao je da uđe u blok, ali bezuspešno.

Jednostavno je, igrača kao što je Lionel Mesi ne smete ispustiti iz vida ni na sekund. Iako mu je 35 godina i dalje se pita. I dalje je majstor fudbala koji ne odustaje od jedinog trofeja koji mu nedostaje u karijeri – najvećeg.

Poslednja prilika da ga osvoji je ovogodišnja u Kataru. Protiv Saudijske Arabije nije išlo kao što su Argentinci zamislili. I čitavih sat vremena duela sa Meksikom bilo je mučenje. Ali, najbolji nikada ne odustaju. A, ako ih možda po nekima ne predvodi, Leo Mesi svakako jeste u grupi najboljih fudbalera svih vremena.

Pokazao je ove subote na stadionu Lusail, na kom će se 18. decembra igrati finale tekućeg Mundijala. Da li sa njim u njemu, videćemo.

S ova tri boda Gaučosi su stigli na jedan manje od Poljske i u direktnom duelu 30. novembra odlučivaće o prvoplasiranom u grupi. I jedni i drugi žele pobedu, jer bi eventualni remi išao u prilog pobedniku duela Saudijska Arabija - Meksiko. Poraz, svakako, nije opcija.

Nije Argentina večeras odigrala šampionski, kao što njeni navijači žele, ali podsećamo da je naspram sebe imala čoveka koji odlično poznaje većinu reprezentativaca. I fudbalere motivisane da se pobiju za svaku loptu. Skoro pa u bukvalnom smislu te reči jer je utakmica završena s 34 faula. I to ne sitnih, da seckaju igru, već nakon žestokih duela "u meso".

Takvo opredeljenje Meksikanaca donelo nam je rovovsku borbu u prvom poluvremenu. I povredu meksičkog kapitena, 36-godišnjeg Andresa Gvardada, koji je morao da bude zamenjen u 36. minutu. Malo toga kvalitetnog viđeno je u tom periodu igre, a najbliži golu bili smo u 45. minutu, kada je Aleksis Vega iz slobodnjaka sa nešto više od 20 metara umalo zatresao mrežu argentinskog gola. Reakcijom poput mačke sprečio ga je u tome golman Emilijano Martinez, koji uspeo da uhvati "živu" loptu nakon šuta protivničkog napadača.

Mučili su se Mesi i Di Marija da povežu redove Argentine i organizuju napad iz kog bi bacili u trans desetine hiljada svojih pristalica među 88.000 gledalaca na Lusail stadionu. U jednom trenutku je delovalo da će uspeti u tome, ali je Mesi u odlučujućem momentu promašio loptu. Prethodno je kapiten Argentine pokušao iz slobodnog udarca sa 20 metara. Pozicija poput penala za njega. Ovaj put, međutim, prilično loše izvedenog.

Nervozno je delovao Lionel Mesi u tim trenucima. Da je rezultat ostao nerešen, Argentini bi protiv Poljske bila potrebna pobeda s dva gola razlike. Po utisku u dosadašnjem toku turnira, činilo se to kao nemoguća misija.

Ali onda je dete Barselone s misijom da Pari Sen Žermenu donese Ligu šampiona rešilo da zapleše još jedan tango. Milimetarski precizan šut kao poruka da još nije rekao poslednju reč. I osmi gol na svetskim prvenstvima u 21 nastupu. Baš kao i Dijego Armando Maradona. Ostalo je još da podigne trofej kao on. U svom poslednjem, a prvom Mundijalu bez čuvenog "Kudravog Gaučosa".

**********************

ARGENTINA - MEKSIKO 2:0 (0:0)

/Mesi 64, Fernandez 87/

Doha

Stadion: Lusail

Kapacitet: 88.000

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Žuti kartoni: Arauho (Meksiko), Montijel (Argentina), Gutijerez (Meksiko), Erera (Meksiko), Alvarado (Meksiko)

ARGENTINA (4-1-2-3): Martinez - Montijel (od 63. Molina), Otamendi, Martinez, Akunja - Rodrigez (od 57. Fernandez), De Pol, Makalister (od 69. Palasios) - Mesi, Di Marija (od 69. Romero), Martinez (od 63. Alvarez)

MEKSIKO (5-3-2): Očoa - Alvarez (od 66. Himenez), Montes, Moreno, Arauho, Galjardo - Erera, Gvardado (od 42. Gutijerez), Čavez - Lozano (od 74. Alvarado), Vega (od 66. Antuna)

SVETSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

Subota

GRUPA C

Poljska - Saudijska Arabija 2:0 (1:0)

/Zjelinski 39, Levandovski 82/

Argentina - Meksiko 2:0 (0:0)

/Mesi 64, Fernandez 87/



tagovi

Lionel MesiKatar2022fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija MeksikaTata Martino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara