Nikolas Siri u dresu Montevideo Sitija (©AFP)
Nikolas Siri u dresu Montevideo Sitija (©AFP)

Ono kada kupiš napadača za 3.100.000 evra, a on ne postigne nijedan gol

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.05.22. | 21:30

Nikolas Siri, drugo najskuplje pojačanje u istoriji urugvajske lige, utopio se u sivilo Montevideo Sitija i preselio se na tribine. Njegov status nije promenio ni dolazak Sebastijana Egurena, propustiće verovatno i utakmicu sa Plazom Kolonijom (ponedeljak, 23.55)

Nije lako zasijati na fudbalskom nebu, ali je zato mnogo lako završiti kao obična zvezda padalica. Jedan od najtalentovanijih urugvajskih fudbalera Nikolas Siri imao bi šta da kaže na tu temu, jer je u razmaku od samo godinu dana ovaj 18-godišnji napadač prešao put od superstara druge najmanje južnoameričke države do sedenja na tribinama. Drugo najskuplje pojačanje u istoriji urugvajske Primere verovatno neće igrati ni noćas (ponedeljak, 23.55), kada će njegov Montevideo Siti da ugosti Plaza Koloniju u poslednjem meču 13. kola šampionata.

Siri je dospeo u pažnju svetske javnosti u martu prošle godine, kada je kao igrač Danubija oborio rekord legendarnog Pelea. On je postao najmlađi profesionalni fudbaler koji je na jednoj takmičarskoj utakmici postigao het-trik, to je učinio sa 16 godina, 11 meseci i dva dana. U trijumfu nad Boston Riverom (5:1) je učinio to na savršen način, postigavši po pogodak glavom, levom i desnom nogom.

Izabrane vesti

Tu polusezonu je Siri završio sa četiri data gola, pošto je kolo pre het-trika bio strelac i u trijumfu nad Nasionalom (2:1). Odmah su mediji možda malo i prenapumpali njegov talenat, pisalo se o interesovanju Barselone, Real Madrida, Mančester Sitija, Boke Juniors… Od svih se upecao samo Montevideo Siti, koji ga je već u avgustu kupio za 3.100.000 evra.

Postao je, tada još uvek maloletni Siri, drugo najskuplje pojačanje u istoriji urugvajskog fudbala. Više od njega plaćen je samo Santijago Rodrigez, takođe od strane Montevideo Sitija. Godinu dana ranije je vezista došao iz Nasionala za 4.300.000 evra.

23.55: (1,80) Montevideo Siti (3,40) Plaza Kolonija (4,30)

Rodrigez je inače i dalje član Montevidea, samo što je do kraja ove godine na pozajmici u aktuelnom šampionu SAD, Njujork Sitiju. Osvajanjem te titule je dokazao da vredi uložen novac, ove sezone je na 16 mečeva zabeležio šest asistencija i postigao je četiri gola, pa vrednost samo može da mu skoči. Na njemu Montevideo Siti svakako neće izgubiti novac.

To se, međutim, ne može garantovati i za slučaj Sirija. Malo posle njegovog transfera britanski Gardijan ga je uvrstio na spisak od 60 najtalentovanijih mladih igrača za 2021. godinu. Pravio je društvo fudbalerima poput Barseloninom Gaviju, Benfikinom Hugu Feliksu, Realovom Rafaelu Obradoru, turskom vezisti Buraku Indžeu, Dortmundovom Jusufi Mukokou, ali i Partizanovom napadaču Samedu Baždaru i Zvezdinom Aleksandru Kahviću.

Očekivalo se da će Siri da zablista na jesen, ali nije, na pet mečeva nijednom nije zatresao mrežu rivala. Pripisivali su to urugvajski mediji periodu adaptacije, tešili su se navijači da će biti sve bolje kada počne nova sezona. Pogrešili su…

Zaista, dobijao je Siri priliku od početka godine. Ulazio je sa klupe protiv Sero Larga (1:1), Defensor Sportinga (3:1), pa čak i u kvalifikacijama za Kopa Libertadores protiv Barselone iz Gvajakila. Ne samo da su Ekvadorci eliminisali Montevideo Siti i tako ga ostavili bez grupne faze međunarodnog takmičenja, već se ni u prvenstvu Siri nije proslavio. Probao je trener Roman Kueljo da trži mladog napadača i svih 90 minuta na terenu, ali kada god bi to uradio, Siti bi izgubio. I Feniks i Albion su ga savladali sa po 2:1, a učinak igrača koji je 17. aprila napunio 18 godina je bio isti – ni gol, ni asistencija!

Konačno, kada je postalo jasno da su loši rezultati češći nego dobri, te da se Kuelju uzdrmala klupa, preselio je Sirija na tribine. Sebastijan Gerero i Tijago Palasios su mu ulivali više poverenja. Nije to pomoglo Montevideu, u prvenstvu je pobedio na samo jednoj od narednih pet utakmica (tri je izgubio), a Kueljo je smenjen.

U međuvremenu ga je zamenio Sebastijan Eguren, doskorašnji pomoćnik Martinu Lasarteu na klupi reprezentacije Čilea. Sudeći po prve dve utakmice čoveka koji je osvajao kroz karijeru titule sa Nasionalom i Al Ahlijem iz Kaira (takođe kao asistent), Sirijev status se neće skoro promeniti.

To znači da ga ne očekuju minuti ni noćas, kada će Sitiju u goste da dođe Plaza Kolonija, jedan od samo četiri tima koji su trenutno lošije rangirani od Egurenovih izabranika. Imaju tri boda manje, dakle zbirno osam poena iz 12 utakmica, a u seriji su od četiri uzastopna poraza.

Doduše, isti broj kola ni Montevideo Siti ne zna za trijumf, prvo je vezao dva poraza, pa dva remija. Njemu je, takođe, kao i Plaza Koloniji, finiš Aperture sasvim nebitan. Svakako više od neke sredine tabele ne mogu da dostignu kroz preostala tri meča.

Mnogo je važnije Egurenu da pripremi ekipu za Klausuru, jer se od njega očekuje da se bori za sam vrh. Novac za pojačanja očigledno nije problem, ali uprava bi sigurno bila zahvalna ako bi u planove uspeo da integriše Sirija. Verovatno bi i tinejdžeru bilo neuporedivo lakše ukoliko bi barem jednom zatresao nekome mrežu i tako prekinuo post koji traje još od onog blistavog het-trika. Možda još nije kasno za Barselonu, Real, Mančester Siti ili Boku Juniors, ako uspe da prelomi u glavi da je najteži posao tek pred njim i konačno počne da igra u skladu sa očekivanjima javnosti. Za početak barem na treninzima...

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

URUGVAJ 1 (APERTURA) – 13. KOLO

Subota

Madonado – Feniks 0:1 (0:1)

Rentistas – Sero Largo 2:0 (0:0)

Nasional – Albion 2:0 (0:0)

Nedelja

Penjarol – Boston River 1:0 (1:0)

Liverpul Montevideo – River Plejt Montevideo 2:1 (1:0)

Danubio – Defensor Sporting 1:2 (1:1)

Serito – Vonderers 0:2 (0:1)

Ponedeljak

23.55: (1,80) Montevideo Siti (3,40) Plaza Kolonija (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Urugvaj 1Nikolas SiriMontevideo Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara