Slavlje Lansovih fudbalera (©AFP)
Slavlje Lansovih fudbalera (©AFP)

Openda i Fofana lansirali PSŽ nazad u Pariz: Bolar ostao netaknut i u velikom derbiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.01.23. | 22:46

Prvi poraz Parižana ove sezone i deveta uzastopna pobeda Lansa na svom stadionu – 3:1 (2:1) za četiri boda razlike na tabeli

Fudbalska poslastica za prvi dan 2023. godine sačekala nas je u Francuskoj. Na stadionu Bolar Delelis drugoplasirani Lans ugostio je Pari Sen Žermen, lidera i branioca trofeja u Ligi 1.

U sjajnoj utakmici od prvog do poslednjeg minuta videli smo devetu uzastopnu pobedu domaćeg tima i prvi poraz Parižana ove sezone. Fudbaleri Lansa za jublarni 100. nastup pod vođstvom Franka Esa nagradili su svog trenera trijumfom koji će se dugo pamtiti na severu Francuske – 3:1 (2:1).

Izabrane vesti

Gosti su dočekani ovacijama Lansovih navijača za Kilijana Mbapea zbog izdanja mladog napadača za francusku reprezentaciju na minulom Mundijalu u Kataru, ali njegove kolege iz protivničkog tabora nisu bile posebno impresionirane jednim od najboljih napadača današnjice. Malo toga uspeo je Mbape da učini večeras. Očekivalo se da golgeter Parižana ponese najveći teret u odsustvu Lea Mesija, koji i dalje u Argentini proslavlja svetsku titulu, i Nejmara, koji je u prošlom kolu dobio crveni karton - po mnogima kako bi ponovo mogao da putuje u Brazil na sestrin rođendan - međutim, odlično su u Lansu analizirali igru rivala i potpuno "odsekli" Mbapea od ostatka tima.

Uspeo je PSŽ brzo da izjednači nakon primljenog gola u 5. minutu, kada je Frankovski iskoristio nesigurnu intervenciju Donarume. Samo tri minuta kasnije 20-godišnji Igo Ekitike poravnao je na 1:1, ali ispostavilo se da je to bilo sve od gostiju u ovom meču. Neubedljivo su delovali Parižani sve do 75. minuta, kada je Pablo Sarabija zapretio udarcem glavom. Refleksom mačke loptu je pred gol-linijom zaustavio odlični čuvar mreže Lansa Bris Samba. A, u međuvremenu su svoj šou imali Lois Openda i Seko Fofana.

Posle dva šuta sa distance koja je uspeo da zastavi Đanluiđi Donaruma, mladi napadač iz Belgije imao je treću - sreću. Kao da je uključio turbo u kontranapadu iz 28. minuta koji je započeo kapiten Fofana. Otresao je u duelu Serhija Ramosa, zatim lažnjakom prevario Markinjosa, a onda - uz malo sreće - šutirao ispod Donarume. Bio je to Opendin osmi gol ove sezone, a ubrzo po povratku sa odmora upisao je prvu asistenciju. Majstorski je petom proigrao Aleksisa Klod-Morisa za velikih 3:1. Bez Mesija i Nejmara, nedostižnih za Pari Sen Žermen.

Posebno kada je na suprotnoj strani raspoložen Seko Fofana, koji je uspešno kvario svaki pokušaj Svetaca da kreiraju ozbiljniju akciju u napadu na Lansov gol. Najavio je kapiten domaćeg tima da će u subotu uveče isključiti mobilni telefon kako mu novogidišnje čestitke ne bi remetile san. Očigledno se reprezentativac Obale Slonovače dobro naspavao, jer je i u ovom meču pokazao da je među najboljim centralnim vezistima francuske lige.

Ostao je Lans jedan od retkih francuskih klubova kojima Kilijan Mbape nikada nije dao gol. Uspeli su domaćini da još jednom odbrane svoj stadion, kao i da prekinu niz Svetaca od 31 utakmice bez poraza. Prethodni put kada su fudbaleri Pari Sen Žermena pognutih glava napustili teren bio je mart prošle godine, nakon 0:3 u susretu sa Monakom, a ubrzo posle bolne eliminacije iz Lige šampiona od Real Madrida.

Uspeo je dolazak Kristofa Galtijea na mesto trenera da trgne ekipu. Odlično je igrao PSŽ od početka sezone, ali s ovim porazom prednost u odnosu na večerašnjeg rivala smanjena je na četiri boda. Najavljuje to uzbudljiv nastavak francuskog prvenstva, a podsetimo i da pariski tim čeka okršaj sa Bajern Minhenom u osmini finala Lige šampiona. Biće Galtijeu neophodni svi igrači za izazove koji slede...

FRANCUSKA 1 – 17. KOLO

Nedelja

Anže - Lorijan 1:2 (1:0)

/Sima 10 - Sima ag 79, Le Fe 88/

Monako - Brest 1:0 (0:0)

/Golovin 54/

Nant - Okser 1:0 (0:0)

/Koko 74/

Tuluz - Ajačio 2:0 (0:0)

/Ratao 46, Dežeger 62/

Olimpik Lion - Klermon 0:1 (0:0)

/Čam 86 pen/

Lans - PSŽ 3:1 (2:1)

/Frankovski 5, Openda 28, Klod-Moris 48 - Ekitike 8/

Ponedeljak

15.00: (1,85) Strazbur (3,70) Troa (4,60)

17.00: (1,65) Lil (3,80) Rems (5,50)

19.00: (4,60) Monpelje (3,60) Olimpik Marselj (1,80)

21.00: (1,85) Ren (3,50) Nica (4,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

LansPari Sen ŽermenFrancuska Liga 1Liga 1Kilijan EmbapeSeko FofanaLois Openda

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara