Slavlje Zvezdinih igrača posle Kanginog gola (©Reuters)
Slavlje Zvezdinih igrača posle Kanginog gola (©Reuters)

Opet moćna Zvezda ona! S vezanom rukom nokaut Ludogorecu u Razgradu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.09.21. | 22:59

Crveno-beli savladali bugarskog šampiona kopiranim golom Gelora Kange iz 2016. na istom mestu - 1:0

Priželjkuju navijači Crvene zvezde često u stihovima svojih pesama da se vrate slavni dani i klub zaigra na nivou iz vremena kada je bio prvak Evrope. Možda su to u modernom fudbalu samo slatki snovi imajući u vidu sve faktore koji danas utiču na formiranje ekipe, samim tim i njene rezultate, ali činjenica je da crveno-beli ponovo igraju fudbal vredan pažnje i beleže uspehe na međunarodnoj sceni koji su za ljubitelje kluba sa stadiona Rajko Mitić skoro tri decenije bili samo pusti snovi.

Crvena zvezda petu godinu uzastopno igra grupnu fazu nekog od dva najkvalitetnija UEFA takmičenja, a drugi put uzastopno na putu je da se bez drame prošeta kroz prvi deo Lige Evrope.

Izabrane vesti

Ono što posebno stvara euforiju među njenim pristalicama je to što je bugarski šampion, poslednjih desetak godina klub koji se - uz grčki Olimpijakos i zagrebački Dinamo - afirmisao kao najbolji u okruženju, savladan bez četvorice asova i standardnih prvotimaca. I to u gostima!

Ludogorec - Crvena zvezda 0:1 (0:0), pogotkom Gelora Kange u 64. minutu, identičnim kao 2016. na istom mestu. Neodbranjivu bombu poslao je Gabonac ka Hrvatu Kristijanu Kahlini.

Kako vreme odmiče od februara 2020. i njegovog debija na klupi crveno-belih, ujedno i u trenerskim vodama, Dejan Stanković sve više nagoveštava visoke domete u novoj karijeri. Videli smo to i večeras protiv Ludogoreca.

Iako je bio lišen izuzetno važnih standardnih prvotimaca - golmana i kapitena Milana Borjana, štoperskog tandema Aleksandar Dragović - Miloš Degenek i idoeloga napadačkih akcija Aleksandra Kataija, Stanković je uspeo da pronađe formulu da iznenadi favorizovanog rivala (imajući u vidu trenutne okolnosti) i kolegu Vandrasa Dambrauskasa.

Postavkom 3-4-2-1, sa Sekuom Sanogom kao centralnim defanzivnim igračem, a Mirkom Ivanićem i El Farduom Benom iza najisturenijeg Loisa Dionija, te Slavoljubom Srnićem od prvog minuta umesto očekivanog Filipa Falka, Crvena zvezda je uspela da nemetne svoj ritam od samog starta utakmice.

Štrecnuli su se navijači crveno-belih u 2. minutu kada se Tekpetej našao u šansi posle akcije sa Sisinjom na desnoj strani, ali je hrabro istrčavanje Zorana Popovića gotovo do ivice kaznenog prostora ubrizgalo injekciju samopouzdanja gostujućim igračima, pre svih Radovanu Pankovu i 20-godišnjem Strahinji Erakoviću koji je s kapitenskom trakom oko ruke izveo ekipu na teren.

Bila je to jedina šansa Ludogoreca sve do 68. minuta, kada je ponovo napadač iz Gane zapretio. Ovaj put snažnim udarcem sa distance u prečku.

U međuvremenu, Zvezdini fudbaleri bili su mnogo konkretniji i mnogo opasniji. Samo u prvih pola sata stvorili su dve velike šanse, ali Ivanić u 25. nije uspeo da zahvati loptu kako je želeo, a dva minuta kasnije Benu je malo pobegla u prijemu, pa je uspeo da pogodi samo spoljni deo mreže.

Pretili su i Dioni i Ivanić, a sve to kreirao je izuzetno raspoloženi Milan Rodić. Poput plejmejkera delovao je levi bek Crvene zvezde, bilo ga je i napred i nazad.

Na suprotnoj strani Marko Gobeljić je bio koncentrisan isključivo na defanzivu i u potpunosti zatvorio prilaze golu u saradnji sa Erakovićem. Ipak, kiks mladog kapitena u današnjoj utakmici u 80. minutu mogao je skupo da košta ekipu srpskog šampiona.

Loše je Eraković procenio let lopte, iskoristio to Čibota i sjurio se ka Popovićevom golu, uspeo da šutne loptu pored njega, ali uz ogromnu sreću po goste i koji milimetar pored stative.

S tim promašajem otišla je i poslednja nada domaćina da će izbeći poraz. Stankovićevi izabranici zadržali su koncentraciju u finišu utakmice, a u tome im je dosta pomogla i činenica da su od 77. minuta imali igrača više zbog drugog žutog kartona Sisinju, jedinom Bugarinu u startnoj postavi Ludogoreca. Naravno, naturalizovanom.

Crvena zvezda u 3. kolu igra 21. oktobra u Danskoj protiv Midtjilanda, koji je večeras poražen od Brage 3:1. S ova tri boda proleće u Ligi Evrope je na dohvat ruke, jer Beograđani predvode grupu sa šest bodova. Sledi Braga sa tri, a Ludogorec i Midtjiland imaju po jedan.

**************************************************************

LIGA EVROPE - DRUGO KOLO

LUDOGOREC – CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:0)

/Kanga 64/

Razgrad

Stadion: Ludogorec Arena

Sudija: Žerom Brisar (Francuska)

Žuti kartoni: Sisinjo (Ludogorec), Dioni, Ivanić, Kanga (Zvezda)

Crveni karton: Sisinjo 77. minut (Ludogorec)

Ludogorec (4-2-3-1): Kahlina – Sisinjo, Plastun, Verdan, Pinas (od 70. Ikoko) – Bađi (od 88. Šou), Gonsalves - Tekpetej, Santana (od 79. Čibota), Sa (70. Despodov) – Sotiriu.

Crvena zvezda (3-4-2-1): Popović – Pankov, Sanogo, Eraković – Gobeljić, Kanga (od 70. Stanić, od 85. Stanić), Srnić, Rodić – Ben (od 85. Živković), Ivanić – Dioni (od 58. Pavkov).

GRUPA F

Ludogorec - Crvena zvezda 0:1 (0:0)

/Kanga 64/

Braga - Midtjilan 3:1 (0:1)

/Galeno 55 pen, 90+5, R. Orta 62, - Evander 19 pen/



tagovi

FK Crvena zvezdaDejan StankovićLiga Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara