Opet na individualnu klasu – crnogorski dželat Mitrogol vodi Srbiju na Evropsko prvenstvo!

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.10.23. | 22:27

Srbija bacila polovinu utakmice i strepela ali su lideri Orlova pokopali Sokolove - 3:1

Kockao se Dragan Stojković Piksi, izvukao reprezentaciji Srbije tlo pod nogama ali posle bačenog poluvremena je shvatio kako Srbija jedino može i mora da igra i ko su gazde ovog tima. Njih trojica.

Kao i u Podgorici, presudila je individualna klasa srpskih senatora. Ovoga puta Aleksandra Mitrovića koji je sa dva gola i asistencijom pokopao sve nade Crne Gore i opet joj bio nerešiva enigma kao pre pet godina u Ligi nacija kada joj je spakovao tri gola u dva meča. Uz sjajnog kapitena Tadića i džokera Sergeja Milinković Savića koji je sve promenio ulaskom sa klupe, Mitrogol je Crnoj Gori ubio nade o plasmanu u Nemačku i posle 24 godine će Srbija se naći na Evropskom prvenstvu ako ne izgubi od Bugarske za mesec dana – 3:1. Strepela je Srbija dobar deo utakmice, ali srećom pa ima tog nemilosrdnog egzekutora Mitrovića, majtora sa brojem 10 Tadića i tog specifičnog Sergeja kojem Piksi kako zna i ume mora naći mesto i maksimalno ga iskoristiti.

Izabrane vesti

Obojica selektora su iznenadili startnim postavama. Piksi nikada nije izveo defanzivniju formaciju. Veljković se vratio u štopersku trojku, Mladenović je zamenio Terzića na levom beku, a srednji red je napunjen sa igračem više nego obično sa namerom da se valjda dobije prevaga na sredini terean. Autogol. Mitrović i Tadić su bezbroj puta širili ruke čekajući pravi pas. Uz Gudelja i Lukića, Stojković je konačno dao pravu šansu Ivanu Iliću. I prevario se...

Crnogorski selektor Mijo Radulović je uprkos svim suspenzijama i povredama (Vujačić, Šipčić i Rubežić su trojica štopera koji su mu falili) ostao veran odbrani sa trojicom pozadi i najveće iznenađenje napravio jer je malo poznati Marko Tući iz Južne Koreje startovao uz Savića i Tomaševića. Hrabro je gurnuo i Edvina Kuča u vezni red posle dobrog debija pre nekoliko dana, a ostalo je bilo očekivano sa Vukčevićem i Marušićem po bokovima, Jankovićem i Camajom u sredini i napadačkim tandemom Jovetić – Krstović.

Klupa u Budimpešti je probudila žar u Dušana Tadiću koji je posle tri minuta odigrao minijaturu sa Živkovićem po desnom boku ali je centaršut bio previsok za Mitrovića. Kada već nije mogla da mu se servira šansa, najbolji srpski strelac u istoriji ju je sam izmislio. Ibrahimovićevski! Tako je to delovalo... Kako je na malom prostoru cimnuo i prevario Stefana Savića, a onda spoljnom zavio lepoticu u suprotan ugrao...

Imali su Srbi idealan početak utakmice i bacili ga niz vodu. Omogućili su Crnoj Gori da se ekspresno regeneriše prepustivši joj sredinu terena. Jovetić je majstorskom loptom prema Krstoviću najavio da je došao da igra fudbal. U svakom njegovom potezu se video dodir klase.

Imala je Srbija još jednu šansu za 2:0, kada je lopta se levog brzo došla na desni bok. Mladenović za Mitrovića, ovaj za Tadića koji je osetio Živkovićevo ubacivanje i lansirao ga u šansu ali je Nišlija iz prve šutirao tik pored suprotne stative.

Kako su minuti prolazili, Sokolovima su rasla krila, a Orlovima se savijala. Srbija je prestala da igra fudbal, Ilić i Lukić se krili od lopte, Tadić uzalud mahao i raspoređivao kada je selektor očigledno tražio nešto drugo. Ni povreda Vukčevića nije usporila rast u igri Crne Gore. U 33. minutu je Mladenović u poslednjem momentu izbacio u korner i otklonio veliku opasnost. Ali je zato sve uprskao tri minuta kasnije. Odigrao je užasan pas prema Lukiću, Kuč ga je pročitao i otvorio kontru Crnogoraca preko Jankovića i Marušića. Mladenović je izašao visoko i ispao, a Marušić  brzo pronašao Jovetića u špicu. Sevnula je klasa crnogorskog kapitena i strela u mrežu Srbije.

Šutirao jel ljutiti Piksi flašice pored klupe ali mogao je i ranije da zaključi da stvari ne funkcionišu i da nemamo igru. Srbija je Marakanu prepustila Crnoj Gori. To što je Strahinja Pavlović krenuo u solo prodor u finišu poluvremena kroz celu gostujuću ekipu i uneo makar malu dozu straha, dovoljno govori o igri i kombinatorici srpskog tima. 

I dok su se gostujući navijači čuli u većem delu prvog poluvremena, domaći su orkestrom zvižduka da pauzi rekli selektoru i igračima šta misle o prvih 45 minuta. Piksi nije više terao inat i neprimetnog Ilića i grešnika Mladenovića je zamenio Kostićem i Sregejem.

Dale su izmene na poluvremenu neki impuls anemičnoj Srbiji i preselili igru na polovinu protivnika. Pritisak sa više igrača u završnici, poneki prekid i baš akcija Kostića i Sergeja su izazvali najveći huk domaće publike posle sat vremena igre. Ali minuti su brže prolazili za razliku od prvog poluvremena koje je Srbija poklonila. Tako to ide kada se jure greške...

Sat je već otkucavao da se vadi kestenje iz vatre, Crnogorci su se povukli i zbili redove, ulazili čvrsto u duele, po dvojica napadali loptu, a Srbiji je ostalo samo da dugim loptama i beskonačnim centaršutevima proba da izbunari nešto. Jedan od dobrih je bio Kostićev u 72. minutu ali je Mitrović šutirao preko gola.

Kada je delovalo da smo osuđeni na bezsupešno probijanje bunkera, usledio je Sregejev momenat magije, štikla za Tadića, a kapiten je na tacni servirao Mitroviću koji je bacio Crnu Goru u nokdaun. Dok su crnogorski huligani divljali u kavezu, reprezentaciju im je dotukao Dušan Tadić tako zasluženim golom večeras za sve što je pokazao.

Proključala je Marakana u tim trenucima i posle dve decenije osetila miris evropskog prvenstva. Mnogo toga nije bilo dobro večeras, ali Srbija ima bolje igrače od Crne Gore i pokazala je to u obe utakmice. Selektoru Stojkoviću sledi ozbiljna analiza jer ono što je za skromnu Crnu Goru dovoljno za neke ozbiljnije ekipe na Evropskom prvenstvu neće biti. Ovoga puta ima dovoljno vremena da ne uživa samo na lovorikama rezultata već da se ozbiljnije spremi nego posle Lisabona. Za početak protiv Bugarske, a onda i za Nemačku.

SRBIJA - CRNA GORA 3:1 (1:1)

/Mitrović 9, 74, Tadić 77 - Jovetić 36/

Beograd.

Stadion: Rajko Mitić.

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska).

Žuti kartoni: Gudelj (Srbija), Savić, Jovović, Tomović (Crna Gora).

Srbija (3-4-2-1): V. Milinković Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković (od 90+1. Babić), Gudelj (od 68. Maksimović), Lukić (od 79. Samardžić), Mladenović (od 46. Kostić) – Tadić, Ilić (od 46. S. Milinković Savić) – Mitrović.

Crna Gora (3-5-2): Mijatović - Tući (od 85. Mugoša), Savić, Tomašević - Marušić, Janković (od 85. Osmajić), Kuč (od 85. Raičković), Camaj (od 73. Jovović), Vukčević (od 31. Radunović) - Jovetić, Krstović.


tagovi

Aleksandar MitrovićDušan TadićDragan Stojković PiksiSergej Milinković SavićStevan JovetićEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara