Lukas Nmeča daje gol Portugalu (Reuters)
Lukas Nmeča daje gol Portugalu (Reuters)

Opet Nemci gospodare Evropom! Nmeča doneo treći pehar od 2009. godine (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.06.21. | 22:55

Portugalcima paklena tehnička potkovanost nedovoljna protiv čvrste, organizovane i fizički dominantne mini pancer divizije

Treći put u poslednjih 12 godina U21 reprezentacija Nemačke popela se na krov Evrope, drugi put na prethodna tri šampionata. Portugalci su veći deo prvenstva odigrali sigurno, ubedljivo, dominantno, ali na posledjoj prepreci naišli su na boljeg od sebe - 1:0.

Ako se vratimo u 2009. godinu i prvu generaciju Nemaca koja je osvojila kontinentalno takmičenje, bili su tu Nojer, Boateng, Humels, Ozil, Kedira... Kako stvari stoje ozbiljne karijere očekuju i nekolicinu igrača ovog šampionskog tima, pre svega Florijana Virca, Niklasa Dorša, odnosno Lukasa Nmeču čiji je bljesak sa početka drugog poluvremena doneo trofej mini pancer diviziji.

Izabrane vesti

Sada više nema sumnje. Španske i nemačke fabrike talenata uglavnom garantuju trofeje na U21 nivou - na poslednjih sedam prvenstava po tri pehara podizali su i jedni i drugi.

Da su Portugalci pravi mali đavoli sa loptom, nema sumnje. Tehnički potkovani do tančina, ali večeras ne i sposobni da to pretoče u prvi trofej na Evropskim U21 prvenstvima. Naišli su na Nemačku, maltene identičnih sposobnosti sa loptom u nogama, ali disciplinovaniju, spremnu da diktira tempo. To je uglavnom i činila u prvom poluvremenu, u drugoj polovini narednog, Portugalci su bili usredsređeni na izjednačenje praktično od starta drugog dela.

Ostao je prvotimac Volfzburga Ridle Baku kao i protiv Holandije, defanzivnije nego inače, na desnom beku umesto na krilu, ali nije izgubio na oštrini. Nije trpeo napadački potencijal momka koji je minule sezone postigao šest i namestio devet golova za Vukove. U 49. minutu je pustio loptu u prostor za Lukasa Nmeču, fudbaler Anderlehta na pozajmici iz Mančester sitija obišao Kostu i ćušnuo loptu u mrežu.

Pre dve godine Nmeča je takođe igrao finale Eura, doduše kao rezervista kada su Nemci morali da se pomire sa porazom od Španije (2:1). U međuvremenu je napravio sjajan potez kada je prošlog leta otišao u Brisel. Tamo je za Ljubičaste u svim takmičenjima postigao 21 pogodak na 41 utakmici, a prosečno je davao golove na svaka 163 minuta. Dočekao je Euro za mlade u odličnoj formi, iskristalisao se kao najbolji strelac sa četiri gola i što je najbitnije rešio finale.

Nešto bolji početak selekcije sa zapada Pirineja preseako je Vric prečkom u 15. minut, vrlo brzo Nemci su još jednom zapretili i kao da su dali znak rivalu da ustukne koji je on bespogovorno prihvatio. Pitanje je kako bi se utakmica kretala da se Vitinja u finišu prvog dela nije zaigrao u kaznenom prostoru rivala. Posle jednog vrhunskog driblinga počeo je da komplikuje i sam sebe ubacio u ringišpil na koji je prethodno postavio defanzivce Nemačke. Propala je ozbiljna gol-šansa.

Posle primljenog gola iz 49. minuta, Portugalaci su češće držali loptu u posedu, pokušavali da izbor produžetak, ali ne može se reći da su bili naročito blizu. Za to vreme Nemcima su otvarali kontre, rezervista Adejemi je pokušavao u dva navrata, ali ga je zaustavljao Košta, kao i Nmeču iz daljine između Adejemijevih pokušaja.

Selektor Štefan Kunc je potvrdio da radi vrhunski posao sa mladom reprezentacijom. Od 2016. godine kada je seo na klupu, nije propustio finale evropskog prvenstva.


tagovi

Nemačka U21EURO U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara