Slavlje fudbalera Liverpula (©Reuters)
Slavlje fudbalera Liverpula (©Reuters)

Opet penali i opet Liverpul! Neko je prokleo Čelsi, Klopu knedla u grlu zbog Salaha, Van Dajka i Robertsona

Vreme čitanja: 5min | sub. 14.05.22. | 20:36

Redsi osvojili FA kup, ali potencijalno izgubili trojicu važnih igrača za finale Lige šampiona u Parizu

Liverpul ostaje u igri za sve titule na raspolaganju! Posle Liga kupa, Redsi su osvojili i FA kup, opet preko Čelsija i opet posle boljeg izvođenja penala i tri sata drame, međutim ako se ispostavi da je ovo utakmica u kojoj je izgubio trojicu važnih igrača Jirgenu Klopu neće biti dobro...

Crveni deo Vemblija slavi Kostasa Cimikasa koji je u sedmoj seriji materijalizovao prethodnu intervenciju Alisona koji je tom prilikom zaustavio pokušaj Mejsona Maunta, ali nikom na Enfildu neće biti previše do slavlja jer postoji opasnost da finale Lige šampiona zbog povreda propuste Mohamed Salah, Virdžil van Dajk i Endi Robertson. Ili bar neko od njih... Trojica standardnih prvotimaca pretrpeli su povrede zbog kojih su prinudno morali napolje i niko od njih nije izgledao dobro u momentu kada su napuštali teren. Salahu je crna mačka prešla put već posle samo pola sata igre kada je izgleda stradala prepona, pa ga je na terenu zamenio Diogo Žota, Van Dajk je morao napolje u 91. minutu i to je, verovali ili ne, prvi put ove sezone u svim takmičenjima da je stameni Holanđanin zamenjen! Na sve to došla je povreda Robertsona koga je zamenio Cimikas i to se ispostavilo kao veliki potez Jirgena Klopa. Nije realno ni imao potrebu da nekog drugog uvodi na levi defanzivni bok osim grčkog internacionalca koji je Čelsiju presudio sa kreča i Liverpulu doneo prvi trofej u FA kupu posle 16 godina čekanja.

Izabrane vesti

Čelsi je neko prokleo i zasad je 2022. košmarna za prošlogodišnjeg šampiona Evrope! Posle uvođenja embarga čime je Roman Abramovič prisiljen da proda klub i tako završi eru dugu bezmalo dve decenije, Čelsi je u razmaku od nepuna tri meseca ostao bez dva trofeja, bez mogućnosti da se bori za novu titulu prvaka Evrope i od ranije vladara Premijer lige.

Čelsiju trofej osvajača FA kupa izmiče iz ruku čak četvrti put u poslednjih šest godina! Ne računajući 2019. kada je Mančester Siti razneo Votford (6:0) i osvojio triplu krunu, Čelsi je bio finalista najstarijeg fudbalskog takmičenja u čak pet navrata od 2017. godine i samo je jednom uzpeo da se domogne pehara. Bilo je to protiv Mančester junajteda 2018. kada je strelac sa penala bio Eden Azar, s tim da je godinu ranije pretrpljen poraz od Arsenala, zatim ponovo od Arsenala 2020, pa od Lestera prošle i Liverpula ove godine. Neverovatno!

Naučio je Tomas Tuhel važnu lekciju od prošlog puta i sada se nije kockao sa Kepom Arizabalagom u 119. minutu, ali ni to mu nije donelo uspeh, pa je tako Romanova misija u Zapadnom Londonu definitivno završena osvajanjem Interkontinentalnog kupa čime je simbolično zaokružena celina u kojoj je ovaj londonski velikan osvojio sve dostupne trofeje... Umesto Kepe penal triler dočekao je Eduard Mendi koji je i večeras branio na gornjoj granici svojih mogućnosti, ali jednostavno nije se moglo više protiv ovog Liverpula. Dvaput je Senegalac imao na prstima lopte koje su ipak tresle mrežu, a onda je odbranio udarac u petoj seriji kojom je spasao kapitena Cezara Aspilikuetu koji je omanuo već u drugom izvođenju. Mane je ove sezone bio strelac mnogih važnih golova, čak i sa bele tačke, ali je večeras mogao da bude apsolutni tragičar. Nije uspeo da pogodi jedanaesterac ni u finalu Kupa afričkih nacija protiv Egipta u prvom delu utakmice, ali je onda pogodio odlučujući udarac u penal seriji, a i danas mu se noga zatresla kod udarca pošto ga je sunarodnik lako zaustavio.

---------------------------

FA KUP – FINALE

LIVERPUL – ČELSI 0:0 (6:5)

Stadion: Vembli;

Gledalaca: 90.000;

Sudija: Kreg Poson.

LIVERPUL (4-3-3): Alison – Aleksander Arnold, Konate, Van Dajk (od 91. Matip), Robertson (od 111. Cimikas) – Keita (od 74. Milner), Henderson, Tijago – Salah (od 33. Žota), Mane, Dijaz.

Penali: Milner, Tijago, Firmino, Aleksander Arnold, Mane (X), Žota, Cimikas.


ČELSI (3-4-2-1): Mendi – Čaloba (od 106. Aspilikueta), Silva, Ridiger – Džejms, Žoržinjo, Kovačić (od 66. Kante), Alonso – Maunt, Pulišić (od 106. Loftus Čik) – Lukaku (85. Zijeh).

Penali: Alonso, Aspilikueta (X), Džejms, Barkli, Žoržinjo, Zijeh, Maunt (X).

---------------------------

Nije ovog puta bilo 11 serija kao pre dva i po meseca, ali jeste dosta kvalitetnih udaraca sa obe strane, dobrog fudbala i opasnosti. S tim što je Čelsi opet imao veću tremu. Tačnije, posle kapitena koji se možda sa ovim finalom oprašta od dresa u kojem je osvojio sve, neprecizan je bio i Mejson Maunt. Dete kluba imalo je najbolju nameru, pucalo solidno, ali je Alison intervenisao kao mačka i učinio da supertalentovani vezista utakmicu završi u suzama.

U analima svetskog fudbala ostaće zapisano da su Liverpul i Čelsi odigrali dva velika finala i da u istim nisu postigli nijedan gol sve do penal ruleta, a da su pritom uputili tačno 58 šuteva ka golu! Finale Liga kupa prošlo je sa četiri poništena gola, sada je lopta ostajala na stativama... Živce su pokidali svojim navijačima Dijaz i Robertson kada su u manje od jednog minuta pred sam odlazak u produžetke dvaput pogađali isto mesto! Mendi je bio matiran, ali je desna stativa bila njegov najveći saveznik...

Nisu to bile jedine situacije kada su stative sprečavale loptu da zatrese mrežu. Osim toga što je Aspilikueta gađao isto mesto u drugoj seriji, već u 14. minutu utakmice Kristijan Pulišić je primio tačno dodavanje u šesnaestercu i pucao, ali je pogodio levi deo okvira!

Utakmica je obilovala šansama na obe strane, Čelsi je mnogo veći pritisak i bolje šanse imao na počecima oba poluvremena, da bi Liverpul poslednjih pola sata do produžetaka imao nekoliko opasnih udaraca, ali sve su to bili pokušaji koji nisu išli dalje od stative... Koliko je ovo finale bilo važno najbolje govori to da su oba trenera na teren poslali sve najbolje što imaju. Za razliku od onog u Liga kupu izvršene su minimalne promene. Klop je odlučio da Alison zamenio Kelehera na golu, Tijago je ušao umesto Fabinja, dok je Ibrahima Konate odmenio Džoela Matipa koji je znatno kasnije morao na teren umesto Van Dajka... Tuhel je umesto Kaija Haverca u napad poslao Romelua Lukakua koji nije imao preterano zapažen uticaj na dešavanja, Ris Džejms je počeo desno umesto Aspilikuete, dok je Žoržinjo imao prednost ispred Ngola Kantea.

Liverpul sada može da slavi, mada će biti neizvesnosti zbog zdravstvenog stanja trojice asova, dok Čelsi sada može da se okrene planovima za budućnost. Novi vlasnik Tod Boli pokušao je da podstakne ekipu da zasedne na tron, posetio je igrače u trening centru pre meča, ali je ipak video poraz... Biće jako zanimljivo videti ko će u Čelsiju ostati posle leta u svim strukturama, dok Liverpul može da sanja velike snove...


tagovi

ČelsiLiverpulFA kupKostas CimikasMejson Maunt

Obaveštavaj me

Čelsi
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara