©MN Press
©MN Press

Osam godina kasnije: Isto mesto, isti ulog...

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.05.23. | 10:36

Ali ovaj put protiv drugog rivala (doduše jednako dominantnog kao crno-beli tada)

Osam godina posle ubedljivo najsvetlijeg trenutka u istoriji Čukarički se plasirao u finale Kupa Srbije. Aktuelna generacija igrama prikazanim u dosadašnjem delu sezone potvrdila je kvalitet i stigla na korak od uspeha koji je postigla četa Vladana Milojevića u sezoni 2014/15 i tako se zlatnim slovima upisala u arhivu na Banovom brdu. Trijumf nad Partizanom 20. maja 2015. godine golom Slavoljuba Srnića ispostavio se kao dovoljan da tim Zorana Milinkovića bude zaustavljen i sa stadiona večitog rivala ispraćen praznih šaka, dok su Brđani istovremeno postigli supeh nedostižan narednim generacijama.

Do danas jedini trofej u vitrinama Čukaričkog predstavljao je nagoveštaj perioda u kojem je ovaj klub postao praktično redovni učesnik evropskih kvalifikacija i tim sa najvećim kontinuitetom ne računajući Crvenu zvezdu i Partizan. Proizveli su Brđani u međuvremenu nekoliko desetina internacionalaca, ostvarili dvocifren broj transfera teških sedam cifara, ali nikada nisu bili ni blizu da ponove uspeh i osvoje trofej koji je u međuvremenu završavao na samo tri adrese - u Ljutice Bogdana, Humskoj i na stadionu Karađorđe. Nije superligaš sa Banovog brda uspevao čak ni da stigne do finala, dok su u dominantnoj trci večitih rivala u prvenstvu svi ostali klubovi bili uskraćeni čak i za san o čudu i tituli.

Izabrane vesti

Danas, od 21 čas, izabranici Dušana Kerkeza imaće priliku da taj post prekinu i da protiv branioca trofeja ukrase sezonu koja je već ponela epitet jedne od najuspešnijih. Gledajući isključivo sa stanovišta uloga koji je osvojen najmanje trećim mestom u Mozzart Bet Superligi, Čukarički je već obezbedio najmanje 3.000.000 evra priliva iz UEFA fondova (što je prethodnih sezona bio iznos dovoljan da zatv ore finansijsku računicu za čitavu godinu) i 2,5 bodova za klupski koeficijent, odnosno pola boda više nego u najuspešnijim sezonama do sada. Iz te perspektive, klub je napravio nezapamćeni iskorak, posebno jer će čitavu privilegiju upotpuniti barem osam međunarodnih utakmica, ali je Kerkez pred finale pokazao da ima jasnu predstavu o utakmici koja sledi. Jer, iako će se pamtiti prva sezona u kojoj su Brđani igrali grupnu fazu nekog evropskog takmičenja čak ni to nije dostignuće u rangu sa osvojenim trofejem.

“Nikakva premija, bonusi i novci, ne mogu da donesu sutra motiv. Trofeji i medelje su satisfakcija zbog koje se žrtvujete kroz čitavu karijeru", rekao je strateg Čukaričkog i tako svojim izabranicima poslao suštuinsku poruku pred gostovanje Crvenoj zvezdi.

Najbolju potvrdu kerkezovih reči predstavlja praksa, odnosno činjenica da se i osam godina kasnije svedoci dešavanja na domaćoj sceni sećaju generacije kojom je komandovao Vladan Milojević. Ekipa koja je uspela da zaustavi Partizan u periodu dominacije, u tom momentu osvajača sedam od poslednjih osam titula, nije igrala galaktički fudbal. Izuzev voždovca koji su rutinirali u polufinalnom dvomeču, Brđani su stepenike preskakali uglavnom uz gol razlike. Takmičarski, u stilu koji je potom Milojević primenio i do istorijskih rezultata sa Crvenom zvezdom, Čukarički je stigao do trofeja.

Iz tog ugla, moguće je napraviti paralelu dve generacije s obzirom na to da su i Kerkezovi izabranici uspevali da do povoljnog ishoda dođu i kada nisu blistali. Prelazio je Čukarički stepenik po stepenik istovremeno fromiravši jezgro ekipe. Čak i pri osvrtu na igrački kadar očigledna je sličnost između istorijske i aktuelne generacije na Banovom brdu. Biseri večitih koji nisu uspeli da se nametnu u matičnim sredinama - nekada braća Srnić, Filip Stojković i Rajko Brežančić, a danas Vladimir Lučić, Nemanja Tošić i Aleksa Janković. Iskusni igrači na čelu sa Igorem Matićem, čiju ulogu danas nosi Marko Docić i stranci koji zaista imaju povod da zauzmu mesto ispred domaćeg igrača.

Gledajući sve segmente i poredeći sa prethodnim godinama Čukarički je danas u najboljoj poziciji da iznenadi Zvezdu i sezonu ukrasi trofejem, ali ukoliko se sagleda samo prikazano protiv crveno-bellih u susretima ove sezone razloga za optimizam gotovo da nema. Padali su Brđani protiv crveno-belih ove sezone praktično u prvom poluvremenu, ali tada je ulog bio znatno manji, a Zvezda ozbiljno nameračena na šestu titulu u nizu. Motiv u vidu mesta u istoriji Čukaričkog ali i srpskog fudbala očekuje se da bude dovoljan je da gosti danas pokažu drugačije lice i najzad namuče Miloša Milojevića, stratega na izlaznim vratima u Ljutice Bogdana...

KUP SRBIJE 2014/15 - FINALE

ČUKARIČKI - PARTIZAN 1:0 (1:0)

/S. Srnić 39/

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Vlado Glođović

ČUKARIČKI: Stevanović, Stojković, Brežančić, Ostojić, Rendulić, D. Srnić, Regan (od 64. Todorović), S. Srnić (od 90. Mandić), Bojić, Matić (od 83. Pavlović), Stojiljković.

Trener: Vladan Milojević

PARTIZAN: Ž. Živković, Bandalovski, Balažic, B. Ilić, Volkov (od 67. Vulićević), Drinčić, Brašanac, Babović, S. Ilić (od 59. Kojić), Grbić (od 69. Ninković), A. Živković.

Trener: Zoran Milinković


tagovi

Kup SrbijeČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara