(©Reuters)
(©Reuters)

Osveta za progon i šut kartu! Lids boli duša zbog prečke, Sautempton u Premijer ligi! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 18:04

Sveci se ekspresno vratili i prekinuli crni niz na Vembliju

Kada je Danijel Farke prvi put kročio na Ostrvo i preuzeo Norič, jedan od prvih poteza bila mu je šut karta za čoveka koji je devet godina bio prvotimac, prošao sito i rešeto i sakupio preko 300 nastupa u žito-zelenom dresu. Iznačio je Rasela Martina kao nepotrebno, proterao ga je sa Kerou rouda. Vratilo mu se to na Vembliju kao bumerang.

Rasel Martin je čekao i – dočekao! Osvetio se Danijelu Farkeu za to što ga je precrtao. Lepši scenario nije mogao da zamisli. Upravo preko leđa nemačkog trenera vratio je Sautempton u Premijer ligu. Ponovo će Sveci, posle samo jedne sezone u Čempionšipu, biti deo engleske elite. Adam Armstrong je po ko zna koji put bio heroj, pokupao je snove Lidsa, čije navijače će minimum godinu dana duša boleti zbog prečke Danijela Džejmsa – 1:0 (1:0).

Izabrane vesti

Nosio je kapitensku traku Rasel Martin u Noriču, bio je deo kluba dok je tavorio u trećoj diviziji. Među najzaslužnijima je u tim prvim godinima za uspon. Uživao je na Kerou roudu, bio je to Škotu rođenom u Brajtonu drugi dom... Dve dok vrata svlačionice nogom nije otvorio Danijel Farke i poručio da mu nije potreban, da može bez njega.

Nemac je imao pokriće u vidu dve promocije u Premijer ligu, ali ostala je rana na srcu Rasela Martina. Danas ono titra od sreće, jer u trenerskoj karijeri napravio je prvi veliki rezultat. A, smeši mu se brk i zato što je do njega došao baš pobedivši Danijela Farkea.

Sveci su se ekspresno vratili i prekinuli crni niz na Vembliju. U hramu engleskog fudbala su izgubili osam od deset prethodnih puta, pet puta zaredom bili su neuspešni – gledajući sva takmičenja kada su do kultnog stadiona dolazili – i potvrdili da im Lids i te kako leži. Da je Škot dobro prostudirao Nemca. Jer, u osnovnom delu sezone tukao je tim iz Jorkšira dva puta! Pa na sve to još i u bici za promociju i 157.000.000 evra.

(©Reuters)(©Reuters)

Nije to nešto štpo će na Eland roudu lako preboleti, naročito jer je klub koji je u vlasništvu Dragana Šolaka – srpski biznismen bio na tribinama – opasno visio u završnici, mogao je da ispusti prednost. Centimetri su delili Lids od pogotka.

Sautempton je u drugom poluvremenu bio bez udarca u okvir gola, grčevito se branio u finišu i uspeo da odbrani prednost koju mu je sredinom prvog dela doneo najbolji strelac kluba – Adam Armstrong. Podvalio mu je loptu Vilijam Smolboun, bio je to trenutak inspiracije Irca koji je u polufinalu pogodio protiv Vest Bromvič Albiona. Servirao mu je loptu, izbacio ga u situaciju jedan na jedan, a engleski napadač kada u jednu takvu dođe – ne prašta.

I, suštinski, to je manje-više bilo sve od Sautemptona. Dobio je Rasel Martin šta je želeo. Jer, na Vembliju se u poslednjih deset godina zna: ko prvi primi gol u finalu baraža, može da se pozdravi sa promocijom.

Uglavnom su traljavi bili pokušaji Lidsa, čestitih nije bilo sve do završnice kada se Danijel Džejms dva puta uhvatio za glavu. Prvo pet minuta pred ulazak u nadoknadu. Raspalio je sa distance, zategao svom silinom van kaznenom prostora i – uzdrmao prečku! Da bi mu u dubokoj nadoknadi golman Aleks Makarti skinuo udarac. Bio je to prvi koji je klub iz Jorkšira uputio u okvir gola...

(©Reuters)(©Reuters)

ČEMPIONŠIP - FINALE (VEMBLI)

Nedelja

Lids – Sautempton 0:1 (0:1)

/Armstrong 24/



tagovi

Dragan ŠolakPremijer ligaČempionšipSautemptonLidsAdam ArmstrongDanijel DžejmsDanijel FarkeRasel Martin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara