Tim TSC-a (©Starsport)
Tim TSC-a (©Starsport)

Ovako se stvaraju mitovi

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.09.20. | 11:21

Do sledećeg viđenja. Bilo je uživanje

Beše ono čudesno veče kad je Vojvodina usred Italije posramila Sampdoriju. Beše i Spartakova rapsodija protiv Sparte. A onda bi i TSC. Doduše sa nesrećnim krajem. Mada bismo onih istorijskih 6:6 protiv FCSB-a mogli da okarakterišemo i kao – novi početak. Jer ovako se stvaraju mitovi. Ovako se ulazi pod kožu fudbalskim fanaticima. Ovako nastaju klubovi. Oni pravi. Sa armijom navijača koji vole. Koji neretko i pate. Ali znaju zbog čega.

A nemojte se sumnjate. Ono sinoć u Senti jeste bila utakmica koja ulazi u legendu. Utakmica koja će se prepričavati ne godinama, nego decenijama. Prva utakmica u više od njih 24.000 u evropskim takmičenjima –ne računajući Intertoto kup – u kojoj su oba kluba postigla najmanje po pet golova. TSC i FCSB su ih dali po šest.

Izabrane vesti

Na kraju, penal rulet je odlučio u korist gostiju iz Rumunije. To je fudbal. Neko mora i da izgubi. Bitno je samo da teren napusti uspravljene glave. Igračima Topolskog sportskog kluba glave treba da su ponosne. Kupili su srca svih ljubitelja fudbala u Srbiji. Platili su – srcem.

Dali su dva gola sa igračem manje. Dali su još dva sa dvojicom igrača manje. Trčali su i kad nisu mogli da hodaju. Na kraju su zajedno plakali.

Ovakvu utakmicu nisam doživeo ni kao igrač, ni kao trener, da sa dva igrača manje uspemo da stižemo protivnika“, rekao je posle meča trener Topolskog sportskog kluba Zoltan Sabo kome treba odati priznanje na tome što je u naizgled bezizlaznim situacijama umeo da iznenadi rivala lukavim guranjem Mihajla Banjca, pa čak i Gorana Antonića u sam špic da tamo kupe duge lopte.

Uspeli su četiri puta da se vraćaju iz mrtvih. Objasnili šta zaista znači ona fraza kad „ostaviš srce na terenu“. Čisto da je ostali ne rabe praznim floskulama koje u praksi ništa ne donose. Videlo se to i kad je Borko Duronjić stavio ruke na glavu nakon što je morao da iz taktičkih razloga bude žrtvovan posle isključenja Dejana Ponjevića. Videlo se i na Ponjevićevim suzama. I kad je Antonić šepao do protivničkog kaznenog prostora na skok, kad je kapiten Saša Tomanović u grču slavio jedan od tri pogotka koji inače nisu njegova prvenstvena obaveza. Videlo se kad su posle promašenog penala jedan drugom pali na ramena.

Iz jedne neshvatljive greške smo primili prvi gol, nakon čega je izgledalo da se u ekipu uvukao strah i nismo igrali kako treba. Nažalost, posle isključenja Dajana Ponjevića smo bili prinuđeni da se branimo, ali je dobro bilo što smo posle svakog njihovog gola mi odgovorili našim golom i momcima svaka čast na tome. Nismo odustajali i uspeli smo da rezultatski stižemo FCSB. Posle produžetaka, kada su na red došli penali, koji su nažalost lutrija, gostujuća ekipa je imala više sreće“, nemoćno sleže ramenima Sabo.

Istorijska sezona u Evropi biće upamćena po istorijskoj utakmici. Ali u Bačkoj Topoli bi trebalo da se prisete one stare: u fudbalu kao juče ne postoji. Takođe, iako se igra srcem, glava donosi rezultat. I ovaj poraz treba iskoristiti da se izvuku lekcije. I da se više ne ponove tri crvena kartona u dve evropske utakmice. Svaki je bio naivan, bespotreban.

Treba takođe biti realan. FCSB je zbog korona virusa u ekipi igrao bez devetorice prvotimaca i kompletnog stručnog štaba. Golman Razvan Dukan (19), na čiju dušu bi mogla da idu četiri gola srpskog predstavnika, igrao je prvi takmičarski meč za FCSB, inače je četvrti izbor među stativama. Prve minute u ovoj sezoni za FCSB su igrali i 17-godišnji levi bek Aleksandru Pantea, koji je u Senti igrao u vezi, te godinu stariji Ovidiju Perijanu. Zadnji vezni Gabrijel Simion je u Bukureštu od 2016, a i on je odigrao samo jedan meč za FSCB i to u Liga kupu u sezoni 2016/2017. U Senti je prinudno igrao kao štoper. Rezerviste da ne pominjemo. Ovidiju Horšija (19) je igrao prve minute u sezoni, isto važi i za Adrijana Petrea, Robert Jon (20) je odigrao tačno jedan minut pre TSC-a. Objektivno, dalje je otišao – bolji tim.

Ne želimo ovime nikako da umanjimo lavovsku borbu Topolskog sportskog kluba. Naprotiv. Ali jedino što u TSC-u ne bi smeli da urade jeste da ostanu u ovom trenutku. Treba da budu svesni da su još daleko od evropskog nivoa, kao uostalom i Superliga kao takva. A to je posebno važno za Topolski sportski klub. Jer oni kao retko ko imaju temelj na kome bi mogli da izgrade zaista ozbiljan klub


tagovi

TSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara