Sikan slavi pogodak vredan pobede (© Reuters)
Sikan slavi pogodak vredan pobede (© Reuters)

Ovakvu Barsu je teško gledati: Ćavi obećao ofanzivu, a vadio se na travu u Hamburgu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.11.23. | 20:38

Šahtjor priredio još jedno čudo i ozbiljan je kandidat za plasman u osminu finala - 1:0

Teško za gledanje, teško za razumevanje. Niko ne može da shvati na šta je Barselona ličila u poslednje dve utakmice. U San Sebastijanu se spasla poraza, iako je igrom Real Sosijedad zaslužio za slavi – čak dobila minulu utakmicu Primere pogotkom Ronalda Arauha u nadoknadi – a u Hamburgu tresnula glavom o travu, za koju trener Ćavi reče da nije dobro podšišana. Tamo ju je spustio fenomenalni Šahtjor, kreiranjem još jednog iznenađenja u Grupi H Lige šampiona – 1:0.

Ako je uopšte iznenađenje ono što radi ukrajinski tim.

Izabrane vesti

Pomalo na prepad ga je na istom mestu savladao Porto, potom je otišao u Antverpen i savladao prvaka Belgije, pa primio „samo“ dva gola na Monžuiku, čak jedan postigao zapretivši Kataloncima, kojima je presudio u taktički zreloj utakmici na neutralnom terenu u Nemačkoj, gde igra mečeve grupne faze elitnog takmičenja, pošto je u izbeglištvu. A to mu ne smeta da se ponaša hrabro, drčno, skladno, mudro, čak i efikasno. Da bude sve što je Barselona htela, a nije. Iako bi bodom – da ga je osvojila – potvrdila plasman u eliminacionu fazu. Ovako, sa šest bodova na kontu uoči poslednja dva kola, imaće Rudari priliku da mimo svih prognoza prođu u osminu finala.

Verovatno će tamo i Barselona, mada je njeno izdanje u Hamburgu bilo je u raskoraku sa ambicijama kluba, kvalitetom, ujedino i rečima trenera Ćavija Ernandesa, neposredno pre početka utakmice:

„Videćete prepoznatljivu Barsu. Imamo jasnu ideju kako da napadamo, izuzetno smo ofanzivni, takav tim smo poslali na teren“.

Doduše, sve što je rekao, nije se ocrtalo na travi stadiona Folkspark. Barsa je izgledala „mrtvo“, sa manjkom kreacije, bez plana igre, oslanjajući se na pokušaje individualaca kao što su Gundogan i Rafinja. Zapravo su njihovi udarci, koje su blokirali „domaći“ igrači bili jedini pokušaji vredni pomena. Sve ostalo – skromno. Toliko negledljivo da je prvak Španije okončao prvi deo utakmice bez udarca u okvir gola koji čuva Dmitro Rižik.

Teško da će navijači „svariti“ takvu malodušnost i manjak trčanja, otkrivanja, uklizavanja ili neke smislene akcije. Kao što će malo ko „progutati“ Ćavijeve zamerke na račun podloge u Hamburgu.

„Trava je nejednako podšišana“.

Teško je reći da li je baš to uticalo da njegovi izabranici budu statični pet minuta pre kraja prvog poluvremena. Sjajnu dijagonalu, preko pola terena, poslao je Georgi Sudakov za Giorgija Gočoleišvilija, Gruzin centrirao, ubačaj je bio savršen – za razliku od postavljanja Andreasa Kristensea – taman da skoči Danilo Sikan i opet pogodi! Opet, jer je dvaput bio strelac na gostovanju Antverpu, kad je režirao preokret u Belgiji (3:2).

Razočaravajuće izdanje gostiju, u kombinaciji sa rezultatskim zaostatkom, izbacilo je iz takta Ćavija, da je malo pre isteka sata igre povukao sa terena Markosa Alonsa, Oriola Romeua, Rafinju i Ferana Toresa. Ruku na srce, pravo je čudo kako su izdržali dotad. A još veće iznenađenje što njihove zamene nisu ništa doprinele da bi se situacija na terenu promenila. Priliku su dobili Balde, Pedri, Jamal i Žoao Feliks. Kasnije se i Fermin Lopes pojavio u igri. I opet okolo, okolo, okolo... Uzalud. Na desetine besmislenih dodavanja, bez lopte za Roberta Levandovskog, koji maltene nije ušao u šansu. Jedinu izglednu za favorita imao je Žoao Feliks, ali mu je realtivno lako odbranio Rižik. Sve ostalo u izvedni Barselone bilo je užasno.

Čak Katalonci mogu da „pevaju“ što su izgubili samo 0:1, jer je Šahtjor imao izglednije prilike u drugom poluvremenu. Samo što je počeo taj deo utakmice pojavio se u završnici akcije Gočoleišvili, ali mu je odbranio Mark Andre ter Štegen, kasnije ukrotio još jedan pokušaj Sikana, savladao ga je Neverton, ali tek pošto je utvrđeno da se Brazilac nalazio u ofsajdu. Nemac je bio jedini na visini zadatka među favoritima. Svi ostali – bledi. Kao boja Ćavijevog lica.


ŠAHTJOR DONJECK - BARSELONA 1:0 (1:0)

/Sikan 40/

Stadion: Folkspark (Hamburg).

Sudija: Kristijan Dingert (Nemačka).

Žuti kartoni: Arauho (Barselona)

ŠAHTJOR (4-1-4-1): Rižik - Gočoleišvili, Bondar, Rakitski, Matvijenko - Stepanenko (od 73. Nazarnja) - Zubkov, Kriskiv, Sudakov, Neveton - Sikan (od 62. Kelsi).

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Kanselo, Arauho, Kristensen, Markos Alonso (od 60. Balde) - Gundogan, Romeu (od 60. Pedri), Gavi (od 81 F. Lopes) - Rafinja (od 60. Džamal), Levandovski, Feran Tores (od 60. Feliks).


LIGA ŠAMPIONA

GRUPA H

Šahtjor – Barselona 1:0 (1:0)

/Sikan 40/

21.00: (1,35) Porto (4,90) Antverpen (9,50)




tagovi

Šahtjor DonjeckBarselonaLiga šampiona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara