Ovakvu Zvezdu navijači žele da gledaju

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.03.24. | 11:09

Nije baš normalno ni očekivano svaku utakmicu dobiti sa 5:0, ali...

Presek povratničkog mandata Vladana Milojevića, bar u većinskom delu zvezdaške javnosti, obaviće se krajem leta, posle kvalifikacija za Ligu šampiona (bilo u glavnoj ili u stazi nešampiona). Biće to glavni ispit za pedantnog stručnjaka iz Aranđelovca, ali deluje da će Vladan Milojević do tada sa vrlo dobrom, možda i najvišom ocenom, položiti kolokvijume.

Ima ispred sebe, do tog za Crvenu zvezdu hronično stresnog avgusta, Vladan Milojević nekoliko mikro ciljeva. Neke poput povratka na lidersku poziciju u Mozzart Bet Superligi je već ostvario. Sada je na talonu titula, potencijalno osvajanje duple krune (to nedostaje Vladanu Milojeviću) i pobeda u derbiju kako bi eventualno osvajanje važnijeg pehara imalo pravi sjaj.

Izabrane vesti

Ali video je Vladan Milojević, po onom ehu aplauza posle trijumfa nad kragujevačkim Radničkim, po brojnim dečijim osmesima na istočnoj tribini, kakvu Crvenu zvezdu žele da gledaju navijači. Nije baš normalno, niti očekivano svaku utakmicu dobiti sa 5:0, i da bi to Crvena zvezda uradila u Mozzart Bet Superligi potrebno je da se slože određeni preduslovi. Da protivnik želi da igra fudbal (poput Radničkog), da je teren brz i kvalitetan i da se iskoristi jedna od prvih šansi.

JAVILA SE INADŽIJSKA CRTA VLADANA MILOJEVIĆA – 17 VELIKIH ŠANSI ZA 180 MINUTA

Vladan Milojević za sve godine bavljenja trenerskim poslom nije se profilsao kao čovek avanturističkog duha. Voli da se osloni na sigurne adute i popravkama evidentnih mana, podigne nivo kompletnog tima. Ima u njemu, bar ovih meseci, neke buntovne i inadžijske crte, kojom želi da poništi sve one priče vezane da se samo i isključivo oslanja na defanzivu, koja donosi trofeje. U poslednje dve utakmice kao domaćin Crvena zvezda je stvorila, prema naprednoj statistici, 17 velikih šansi. Iskoristila je sedam, i utisak bi bio potpuniji da je prebacila još jednu loptu iza leđa golmana Partizana Aleksandra Jovanovića. Tu Vladan Milojević nije bio mudrovan, niti izumitelj podzemnih voda. Svestan činjenice da u ofanzivnom delu veznog reda i napadu ima veliki kvalitet, njegov fokus je bio na disciplini i igri bez lopte. To je bila ogromna mana Barakovog sistema, jer kod Izrealaca i kada se dobro trčalo, radilo se to kao posledica nekontrolisanih utakmica sa mnogo tranzicije i protivnikovog lakog pipanja Zvezdinog mekog trbuha. Čak su se i pojedinci iz stručnog štaba crveno-belih šalili na novinarsku konstataciju, posle utakmice sa Čukaričkim, da srpski šampion sada igra mnogo bolje iza lopte. I da rivalima u Mozzart Bet Superligi ne ostavlja mnogo prostora za šanse.

„To je zato što se sada ozbiljno bavimo fudbalom“, reči su jednog od Milojevićevih saradnika iz senke.

Još malo o taktičkim sitnim crevcima. Crvena zvezda pod Vladanom Milojevićem igra reaktivan fudbal, ima jaku reakciju na izgubljenu loptu, koristeći savršeno tehničke sposobnosti Mirka Ivanića, In Bom Hvana, i Gelora Kange. I povrh svega Crvena zvezda dobro trči. Malo ko je očekivao da će se to desiti, uzimajući u obzir dosadašnji opus Vladana Milojevića, ali dobri poznavaoci prilika u Ljutice Bogdana poručuju da se kreator velikih Zvezdinih pobeda promenio u prethodnih pet godina. I to na bolje... Ali taj sadržaj, koji je Crvena zvezda pokazala, uz želju da trči i grua loptu napred, bolja je pozivnica za navijače da dolaze u Ljutice Bogdana, od svih marketinških aktivnosti na društvenim mrežama.

Lepo je, čak i ravnodušnim posmatračima sa strane, bilo da vide na koji način cirkuliše lopta u napadu Crvene zvezde u 172. večitom derbiju i protiv kragujevačkog Radničkog. Srpski šampion je stalno bio u višku, eksploatisao prostore koje su kretanjima i usmerenim prijemima stvarali Mirko Ivanić i In Bom Hvan. Deluje lako, ali suštinski nije. Tačno se znalo koja strana protivničke odbrane se opterećuje. Naravno, sve navedeno važi za Mozzart Bet Superligu,a Evropa će biti merilo Crvene zvezde. Zna to i Vladan Milojević.

OD „MARŠ U TUNEL“ DO „FENOMENALNO IGRAŠ MI TI“

Još nešto je uradio Zvezdin šef stručnog štaba, što se ne može smatratiti pukom slušajnošću ili zbirom ozbiljnog individualnog kvaliteta koji poseduje u rosteru. Nije bilo davno kada su navijači sa severne tribine, razočaranim nepodnošljivom ravnodušnošću i govorom tela skupih pojačanja, igrače slali u svlačionicu uz povike: „Marš u tunel“... Duel sa kragujevačkim Radničkim završio se uz pesmu: „Fenomenalno igraš mi ti, fenomenalno samo nastavi“... Pokazao je tu Vladan Milojević da predstavlja i psihologa i duhovnika u jednom trenutku razorene svlačionice. Igrači Crvene zvezde imali su osmehe na licima i kada im nije išlo u večitim derbijima, primera radi Olajinka je dobro prihvatio ulogu džokera, iako svestan da bi kvalitetom mogao da ispuni sve zahteve Vladana Milojevića. I postane unapređena verzija El Fardu Bena. Zadovoljavajuće sveže deluje Milan Rodić koliko je to moguće posle sedam godina rudarenja i igranja bez adekvatne zamene, Marko Stamenić je zaličio na igrača sa početka boravka, trend napretka ima Uroš Spajić, dok je Šerif Endijaje posebna priča.

REHABILITACIONI CENTAR IZGUBLJENIH DUŠA – DRUGI ČIN

Uostalom, teško da je to slučajnost. U prvom mandatu Vladan Milojević je od Crvene zvezde napravio rehabilitacioni centar izgubljenih duša. Najbolji fudbal karijere u Beogradu su igrali Vujadin Savić, Milan Borjan, Filip Stojković, Nenad Krstičić, Branko Jovičić, Nemanja Radonjić, Ričmond Boaći, Le Talek, Donald, pa i Milan Rodić.

Zamislite kada bi to Vladan Milojević ponovio sa In Bom Hvanom, Stamenićem, Endijajom, Đigom i Piterom Olajinkom... Bila bi to Crvena zvezda kontinuiteta, onu koju navijači stalno žele da gledaju.

Samo još jednom da ponovimo: ključ je Evropa i kvalifikacije. To je sada postalo Zvezdino merilo.


tagovi

Vladan MilojevićHvan In BomBarak Bahar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara