©AFP
©AFP

Ovo se čekalo 36 godina: Moćna Kanada stigla do Mundijala uz 54 postignuta gola (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.03.22. | 00:02

Veliko slavlje za selekciju Milana Borjana

Prvi put od Svetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine, Kanadu ćemo gledati na Mundijalu. Na izuzetno dominantan način, kolo pre kraja završne faze kvalifikacija u KONKAKAF zoni, pobedom od 4:0 na Jamajkom, selekcija na čijem golu stoji kapiten Crvene zvezde Milan Borjan izborila je učešće na završnoj smotri svetskog fudbala.

Kanađani su delovali impresivno tokom čitavih kvalifikacija, na putu do Katara postigli su 54 gola i prošli kroz cilj pre ozbiljnih selekcija kao što su Sjedinjene Američke Države i Meksiko. Selekcija Džona Herdmana je do te cifre stigla u tri faze kvalifikacija. Prvu je okončala sa četiri pobede i gol-razlikom 27:1 u konkurenciji Surinama, Bermuda, Arube i Kajmanskih Ostrva. U drugoj su u dvomeču eliminisali Haiti ukupnim rezultatom 4:0, a onda su usledili ozbiljni protivnici u trećoj fazi. Ipak, ni oni nisu imali rešenje za ovaj sjajan tim. Kanada je na 13 mečeva imala skor od osam pobeda, četiri remija i samo jednog poraza, uz gol-razliku 23:6.

Izabrane vesti

Slabašnu Jamajku večeras je sačekao i ozbiljan mraz u Torontu, temperatura od četiri stepena celzijusa ispod nule, uz vetar koji je duvao gotovo 40 kilometara na čas. Ipak, mnogo veći problemi za selekciju Pola Hola bili su prisutni na samom terenu. Gosti su osetili raznovrsnost napada domaće selekcije. Kanada je bila prebrza u kontranapadima, što se na najbolji način moglo videti u 13. minutu, kada je sjajni Kajl Larin postigao vodeći gol, ali i pakleno nezgodna u prekidima kada su mrežu gostiju pogađali Tejdžon Bjukenon i Džunior Hojlet.

Na kraju, nemoćna Jamajka je i sama sebe nokautirala u 88. minutu, kada je posle kontranapada neumornog Sema Adekugbea konačan rezultat meča postavio nespretni Adrijan Marijapa.

Kanađani će za tri dana biti u prilici da dodatno porave bilans kada su u pitanju bodovi, ali i golovi, pošto potpuno rasterećeni odlaze na noge Panami. Džon Herdman će biti u prilici da isproba još neke kandidate za startnu postavu, a možda i neku novu formaciju. Mada je ova dosadašnja dala perfektne rezultate, pa nema potrebe za prevelikim eksperimentima.

Mundijal u Meksiku 1986. godine jedini je u istoriji na kojem je učestvovala Kanada. Međutim, nije imala šta da traži u konkurenciji snažnih protivnika kao što su Sovjetski savez, Francuska i Mađarska, mada se nije ni obrukala. Ipak, nije uspela da postigne pogodak (0:5) što će u Kataru morati da učini. Ovoga puta će biti nepoželjan protivnik za mnoge selekcije na turniru, jer deluju kao potpuno nepredvidiv i nezgodan rival, a ubitačnom tranzicijom.

KONKAKAF, KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO – 13. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Kanada - Jamajka 4:0 (2:0)

/Larin 13, Bjukenen 44, Hojlet 83, Marijapa 88ag/

Salvador - Kostarika u toku

Ponedeljak

01.00: (1,48) SAD (4,10) Panama (7,50)

01.05: (9,00) Honduras (4,60) Meksiko (1,38)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Milan Borjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara