Trener Flamenga na rukama igrača (©Reuters)
Trener Flamenga na rukama igrača (©Reuters)

Ovo u Srbiji ne bi moglo da prođe: U Brazilu dozvoljena samo jedna smena trenera u sezoni

Vreme čitanja: 2min | čet. 25.03.21. | 11:52

Propis važi od naredne takmičarske godine

Fudbalski savez Brazila doneo je istorijsku promenu propisa koja će od naredne sezone važiti za tu zemlju, a izazvala bi veliki zemljotres širom sveta kada bi je FIFA uvrstila u svoje regule.

Kako javljaju brazilski mediji, od naredne sezone u toj zemlji će biti dozvoljeno klubovima da izvrše samo jednu smenu trenera tokom takmičarske godine! Dakle, nema više vrteške, da se na klupi smene po četvorica-petorica stručnjaka, jer nervozna uprava rešenje svih problema vidi u neprestanim rotiranjima trenera.

Izabrane vesti

Klubovi u Brazilu će sada morati mnogo pažljivije da biraju sa kim će početi sezonu, ali i kada je pravo vreme, kad do njega dođe, za promenu trenera i izbora drugog. Vrlo zanimljiva odluka...

Cela odluka glasi da jedan trener ne može da vodi više od dva kluba u sezoni i da jedan klub ne može da ima više od dvojice trenera. Ako se desi da i drugi stručnjak dobije otkaz, onda na klupu može da sedne samo neko ko je već zaposlen u klubu i tu je duže od šest meseci.

Poznato je da u propisima FIFA stoji da jedan fudbaler ne može da igra za više od dva kluba tokom jedne sezone, pa bi bilo krajnje interesantno da prihvati i ovu brazilsku promenu. Iako se možda tako ne čini na prvu loptu, ova odluka bi učinila uslugu i klubovima, jer se sada dešava, kao recimo u Interu, da je na platnom spisku po pet-šest smenjenih trenera, koji moraju uredno da budu isplaćivani dok ne nađu drugi posao.

Da neko ovakvu promenu predloži u Srbiji, teško da bi mogla da prođe, jer brojne smene trenera su jedan od znakova raspoznavanja Superlige. Ali važi to i mnogo šire, čak ni pojedini klubovi italijanske Serije A ne zaziru od toga da izvrte po trojicu-četvoricu stratega, ako im ne ide tokom sezone.


tagovi

Braziltrener

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara