Kol Palmer i Ansu Fati (Foto: Reuters)
Kol Palmer i Ansu Fati (Foto: Reuters)

Palmer postaje najskuplji Sitijev đak i seli se u London, Fati menja smer i karijeru nastavlja u Brajtonu

Vreme čitanja: 3min | čet. 31.08.23. | 01:15

Dva veoma interesantna transfera u Premijer ligi

Čelsi nastavlja basnosnovlo da troši. Potrošio je preko 400.000.000 evra na 11 pojačanja ovog leta i tu se neće zaustaviti. Kako stoje stvari, 12. pojačanje će biti mladi fudbaler Mančester Sitija Kol Palmer, a Fabricio Romano otrkiva da će Plavci za njegove usluge izdvojiti nešto manje od 53.000.000 evra sa bonusima (40.000.000 + 5.000.000 funti).

Kada se pogleda istorija prodaja Građana, dolazi se do zaključka da će Palmer postati najskuplji student Sitijeve akademije. Prethodno je taj epitet stajao uz Šona Rajta Filipsa koji je svojevremeno takođe prodat Čelsiju za 31.500.000 evra. Usvojeni sin legendarnog Ijana Rajta je sa 17 godina stigao u klub iz Notingem Foresta, ali je prošao akademiju.

Izabrane vesti

Palmer je ponikao u Sitiju kojem se priključio kao osmogodišnjak još 2010. Sa 18 godina je priključen prvom timu, ali se za razliku od mnogih mladih igrača nije selio na pozajmice sa Etihada. Dosad je ubeležio 41 nastup, očekivalo se da dobije veću ulogu kod Pepa Gvardiole, naročito nakon golova u borbi za Komnjuniti Šild protiv Arsenala i u Superkupu Evrope protiv Sevilje. Ipak, nije bio zadovoljan ulogom u Mančesteru i Čelsi mu je ponudio izlaz.

Kad se podvuče crta, Plavci su ovog leta pre Palmera angažovali Mojzesa Kaiseda, Romea Laviju, Kristofera Enkunkua, Aksela Disasija, Nikolasa Džeksona, Leslija Ugočukvua, Roberta Sančeza, Đorđa Petrovića, Dejvida Vašingtona i Brazilca Anžela, a sa pojačanje iz Sitija ukupan ceh će izaći na gotovo 470.000.000 evra.

Talentovanom Palmeru će mesto u timu ustupiti Kalum Hadson Odoi koji bi trebalo da se preseli u Notingem Forest, a jedna od opcija Plavaca da ojačaju konkurenciju po krilima je bio i Ansu Fati iz Barselone. Ipak, odlučili su se Plavci za momka iz Sitijeve škole, pa se Totenhem povezivao sa mladom nadom Blaugrane, ali je na kraju pobedu u trci za njegov potpis odneo - Brajton.

Naime, dok su se Sparsi premišljali, jer im je prva želja Brenan Džonson iz Foresta, Galebovi su poslali zvaničnu ponudu za pozajmicu i brzo ubedili Barselonu da je prihvati. Fabricio Romano prenosi da je ključnu ulogu u čitavoj priči odigrao trener Brajtona Roberto De Zerbi.

U pitanju je samo pozajmica do kraja sezone, a engleski klub neće imati pravo otkupa i pokrivaće veći deo primanja talentovanog fudbalera. Dve strane su postigle verbalni dogovor, a već je zakazan i let za Fatija koji bi do kraja dana trebalo da stigne u Englesku i zaduži opremu Brajtona.

Klub sa AmEks stadiona je ovog leta zaradio 187.450.000 evra od prodaja igrača, a potrošio je 101.200.000 na angažovanje napadača Žoaa Pedra iz Votorda, veziste Karlosa Balebe iz Lila, golmana Barta Ferbrugena iz Anderlehta, defanzivca Igora iz Fjorentina i 18-godišnje rumunsku krilo Adrijana Mazilua, dok su kao slobodni igrači stigli Mahmud Dahud i Džejms Milner. Nije poznato da li će platiti određenu sumu Barseloni za pozajmicu.


tagovi

Letnji prelazni rok 2023Kol PalmerAnsu Fati

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara