Čelsi čeka novog vlasnika (©Reuters)
Čelsi čeka novog vlasnika (©Reuters)

Panika međ’ navijačima Čelsija i gazdama Njukasla: Saudijci uz Romana, a profit 2.000%

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.03.22. | 09:22

Priprema se prodaja londonskih Plavaca

Glavna tema engleskog fudbala – odluka Romana Abramoviča da proda Čelsi. I mada uslovi nisu idealni, jer je Abramovič u cajtnotu zbog ruske invazije na Ukrajinu, deluje da će Roman ne samo da vrati novac koji je uložio u Plavce, nego će i nešto da zaradi.

I mada je već rekao da će sav profit da usmeri za pomoć stradalima od rata, valja podsetiti da je Abramovič kupio Čelsi 2003. godine za 140.000.000 funti. Sada bi prema najpesimističnijim procenama mogao da ga proda za 2.000.000.000. Kažu da traži 4.000.000.000, a da ima nekoliko ponuda vrednosti od oko 3.000.000.000 funti, odnosno nešto više od 3.600.000.000 evra. Nešto više nego 20 puta od onoga što je investirao kada je preuzimao klub. Jeste da je nešto – i ne malo – i uložio u razvoj tima, ali već duže vreme londonski klub prilično dobro posluje, a od ovog novca bi trebalo da se namiri.

Izabrane vesti

Trenutno se najveće šanse daju konzorcijumu koji bi predvodili švajcarski milijarder Hansjor Vis i Amerikanac Tod Boli, akcionar bejzbol kluba LA Dodžersa. Njih dvojica su uvereni da će uskoro zaključiti posao. I da će naravno oboriti cenu koliko god mogu. Abramoviču neće pomoći politički pritisak, pa ni to što stadion Stamford Bridž prima skromnih 42.000 ljudi.

Engleski biznismen Džim Retklif, vlasnik sezonske karte za utakmice Plavaca, već je objavio da neće pokušati da kupi klub, dok je novo ime na listi potencijalnih investitora Egipćanin Lutfi Mansur. I on ima sezonsku kartu, a ima i gigantsku Mansur grupu sa godišnjim obrtom od 7.500.000.000 dolara. Dileri su vozila Dženeral Motorsa, Katerpilar mašina, zastupnici kompanija kakve su Mekdonads, Ševrolet, Red Bul, drže megamarkete u Egiptu…

20.45: (1,20) Inter (7,75), Salernitana (16,0)

Očekuje se da na Abramovičevu adresu stigne još nekoliko ponuda, pa da on probere najbolje. Dok se navijači plaše da bi sve moglo da se otegne toliko da ugrozi kvalitet tima, koji na kraju sezone ostaje bez Antonija Ridigera (hoće ga Bajern), Andreasa Kristensena, Cezara Aspilikuete (Barselona)…

Najbrži dogovor je potrajao 10 dana. Moglo bi možda i brže, ali obično prodaja traje nekoliko nedelja i zavisi od komleksnosti posla. Ako je sve čisto može da bude relativno brzo. Ali kad je vlasnik sankcionisan u Velikoj Britaniji, ne znam kako će to funkcionisati”, kaže izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters.

Nisu ni samo navijači zainteresovani za temu. U vreme kada Rusi trpe strašnu diskriminaciju zapadnog sveta mnogi su se javili i sa zahtevom da Premijer liga pooštri uslove za kupovinu njenih klubova. Među njima, Amnesti Internešnal  traži da se uvede pravilo po kome nikome neće biti dozvoljeno da uđe u Premijer ligu ako ima bilo kakvih sumnji u njegovo poštovanje ljudskih prava, bilo gde na svetu.

Premijer liga ima obavezu da promeni pravila… i spreči da prva liga engleskog fudbala bude korišćena za PR onih koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava”, rekao je portparol Feliks Džakens.

Čim su čuli ove reči svi su prvo pomisli ne na Abramoviča koliko na saudijske vlasnike Njukasla, pa se na jednom kongresu u organizacija Fajnenšl Tajmsa oglasila i predstavnica kraljevske porodice iz Arabije Amanda Stejvli. Naravno, stala je na Romanovu stranu, ne što ga voli, već zato što je i ona sama svesna da bi u zavisnosti od geopolitičke situacije to isto moglo da zadesi i njene poslodavce.

Uvek ćemo imati geopolitičke probleme. Ovaj svet nikada neće biti lišen toga i znam da je vrlo teško i vrlo sam tužna što će nekome (Romanu Abramoviču) biti oduzet fudbalski klub (Čelsi) zbog odnosa koje je možda imao sa nekim (predsednikom Rusije Vladimirom Putinom). Da budem iskrena, ne mislim da je to pošteno”, rekla je Stejvlijeva pre no što je iskoristila situaciju da odmah pripremi teren za buduće kritike Njukaslovih gazdi.

Ljudska prava tek tamo se ne poštuju. Ali, svako ima svoj ugao gledanja. I svoj sebičan interes.

Moramo da imamo na umu da je Saudijska Arabija neverovatno velika, važna zemlja. Zemlju koju ja volim. Volim ljude tamo. To je mlad, živahan narod i svedočila sam koliko su se Saudijci promenili. Ne govorim ovo perspektive Njukasla, govorim lično… Radije bih da svi budemo uzbuđeni zbog fudbala, nego da se uključujemo u rat”.

Znamo ipak svi da to baš i nije istina, već da Amanda štiti investiciju Saudijaca i svoj profit. I ne zameramo, većina bi isto postupila. Ali onda nema kukanja kad se desi ovo što se desilo Romanu i ko zna kome već sledećem.


tagovi

Roman AbramovičAmanda Stejvli

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara