Dragan Šolak sa najbližim saradnicima (©Reuters)
Dragan Šolak sa najbližim saradnicima (©Reuters)

Pao dogovor sa Lobanjom oko nagomilanih potraživanja, Dragan Šolak kupuje bugarskog velikana

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.10.22. | 13:00

Transakcija bi mogla da bude definitivno završena pre kraja kalendarske godine

Crnim danima Levskog iz Sofije polako se bliži kraj. Posle višemesečne drame, jedan od najvažnijih klubova bugarskog fudbala prelazi u ruke spasioca - Dragana Šolaka. Većinski vlasnik investicionog fonda Sport Republik uspeo je definitivno da postigne dogovor sa doskorašnjim vlasnikom Levskog, kontroverznim biznismenom Vasilom Božkovim oko nagomilanih potraživanja koja su klub umalo dovela do gašenja, što je mesecima unazad bila glavna prepreka za realizaciju transakcije.

Bugarski sajt Blic pod vinjetom “ekskluzivno“ otkriva da je u ponedeljak bio održan ključni sastanak na kojem je dogovoren model po kojem se rešavaju potraživanja Božkova, poznatijeg pod nadimkom Lobanja. Dug prema čoveku povezivanom sa raznim vidovima kriminala, inače najbogatijim Bugarinom, iznosi 7.000.000 evra, mada se sada pominje da su hitni dugovi Levskog preko 8.000.000 evra.

Izabrane vesti

Mozzart Sport je još u maju pisao o mogućnosti da Šolak sa svojim poslovnim partnerima kupi Levski, tada je do detalja objašnjeno i da je Božkov glavni kreditor kluba zbog čega je u samom finišu prošle sezone postojala mogućnost da se proglasi bankrot i krene od nule, po modelu Glazgov Rendžersa. Tada se još pisalo da je Sport Republik spreman da postavi klupski budžet na sumu od 15.000.000 evra.

Nedelja, 19.30: (9,00) Septemvri Sofija (4,40) Levski Sofija (1,35)

Spas je stigao u poslednji čas, jer je Dragan Šolak uspeo da izdejstvuje rešavanje celog spora. Božkov, inače stacioniran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde se krije od američkih vlasti zbog izdate poternice, potpisao je sa Šolakom sporazum po kojem je ugovorena isplata Božkovu u nekoliko tranši zaključno sa 31. januarom naredne godine. Takođe je i Nacionalna agencija za prihode dobila garancije od Šolakovog fonda da će dugovi biti zaista izmireni pošto preuzme rukovođenje Levskim.

O svemu je obavešten i trenutni predsednik Levskog Nasko Sirakov, kome je Božkov prebacio vlasništvo nad klubom onog trenutka kada je prebegao u Dubai, iako je on ostao alfa i omega iz senke.

Prvi potezi novih vlasnika biće da se potpiše novi ugovor sa trenerom Stanimirom Stoilovim. Radi se o igračkoj legendi kluba, sada treneru koji je tokom svog prvog mandata u Sofiji ređao pehare, da bi ovog proleća doneo i prvi trofej u klub posle 13 godina čekanja. On navodno mesecima radi bez ikakvih primanja zbog ljubavi prema klubu. Ideja je i da se Nasko Sirakov učini počasnim predsednikom kluba, a najavljuje se i potpisivanje unosnog sponzorskog ugovora koji bi postavio zdrave temelje za dalji razvoj Levskog.

Podsetimo, Šolak ima velike poslovne interese u Bugarskoj. Njegova kompanija Junajted grupa je u Bugarskoj vlasnik najvećeg telekomunikacionog operatera Vivakoma, koji je još od ranije naslovni sponzor stadiona Levskog. Radi se o kompaniji koja je nekada bila u državnoj svojini. Pored toga, Šolakova Junajted grupa je vlasnik i TV grupacije Nova koja u sastavu ima 10 televizijskih kanala, 12 internet portala, pet radio stanica i dnevne novine i reč je o lideru na medijskom nebu Bugarske.

Dragan Šolak je sa svojim poslovnim partnerima većinski vlasnik Sautemptona, a poslednjih meseci dovodio se u vezu sa kupovinom još nekoliko klubova širom Evrope, od Istre, do Brede...

Levski trenutno zauzima šestu poziciju na tabeli bugarskog prvenstva i na granici je za učešće u šampionskom plej-ofu.


tagovi

Dragan ŠolakLevski Sofija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara