Gabigol (Reuters)
Gabigol (Reuters)

Pao idol Brazila: Nije hteo da pokaže penis i suspendovan je na dve godine

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.03.24. | 22:18

Gabigol prekršio protokole tokom davanja uzorka na doping kontroli

Gabrijel Barbosa, popularniji po nadimku Gabigol, suspendovan je danas na dve godine zbog pokušaja prevare prilikom testiranja na doping supstance.

Napadaču Flamenga je Brazilska antidoping agencija danas presudila zbog slučaja iz aprila prošle godine. Tada su kontrolori nenajavljeno posetili trening Flamenga uoči derbija protiv Fluminensea i izabrali sve igrače za uzorak.

Izabrane vesti

Gabigol je tom prilikom prvo ignorisao kontrolore, pokazao nepoštovanje prema njima, odbio testiranje i otišao na ručak. Potom je ipak pristao da obavi test na svoj način. Uzeo je bočicu za uzorak bez znanja kontrolora, svađao se sa njim i vređao ga. Kada je kontrolor krenuo za njim u toalet da prisustvuje davanju uzorka, Gabigol nije hteo da mokri u njegovom prisustvu, niti da mu pokaže penis, okrenuo se od njega i na kraju je vratio otvorenu bočicu sa uzorkom protivno instrukcijama i protokolu. Protokol kaže da kontrolor mora da ima očigledan uvid u davanje uzorka i da uzorak mora biti zapečaćen.

Iako je pomenuti uzorak bio negativan, Gabigol je prijavljen za „pokušaj prevare tokom doping kontrole“ i pokrenut je postupak protiv njega. Od tada je trajao postupak, a Gabigol je imao pravo da se takmiči. Njegova odbrana je tvrdila da agresivno ponašanje ne može biti ključni dokaz da je sportista hteo da izbegne doping i pozivali su se na rezultate uzorka.

Nakon višemesečnog postupka i na kraju saslušanja samog igrača, sudije su glasale 5:4 da je igrač kriv. On još ima pravo žalbe Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani. Ali trenutno ostaje na snazi suspenzija do aprila 2025. godine uz mogućnost da bude produžena na još godinu dana ako tužilac istraje u nameri da se ne računa period suđenja.

Gabigol je zvanično najskuplja kupovina u istoriji brazilskog fudbala pošto ga je Flamengo paltio 17.500.000 evra Interu u januaru 2020. Produkt je čuvene škole Santosa (Pele, Klodolado, Robinjo, Dijego, Nejmar, Rodrigo...) iz kojeg je kao veliki talenat došao u Inter leta 2016. za skoro 30.000.000 evra. U Interu nije ništa pokazao, kao ni na pozajmici u Benfiki pa je vraćen u Brazil gde ga je pozajmio tamošnji najpopularniji klub Flamengo.

U dresu Rubronegra je lansirao karijeru i postao idol navijača širom Brazila. U prvoj sezoni je doneo Flamengu skoro 40 godina čekani trofej Kopa Libertadores sa dva gola u ludom finalu protiv Rivera. Manje od 24 sata posle tog finala, Flamengo je osvojio i titulu prvaka Brazila čekanu 10 godina, a Gabigol je sezonu završio kao prvi strelac i igrač brazilskog prvenstva, najbolji strelac Kopa Libertadores i najbolji igrač Južne Amerike.

U narednih nekoliko godina je osvojio skoro sve što se moglo osvojiti sa Flamengom, još po jednu titulu u Brazilu i Kopa Libertadores, Kup Brazila, Rekopu, Superkup Brazila, brojna individualna priznanja, vratio se u reprezentaciju... Bez dileme je bio najpopularniji igrač Brazila, idol miliona navijača i najplaćeniji igrač u ligi. Najmlađi je igrač u istoriji brazilskog šampionata koji je došao do prvenstvenih golova. Ukupno je za Flamengo dao 143 gola na 261 utakmici.

Ali sada ga čeka duže odsustvo iz fudbala... Gabigol ima 27 godina.


tagovi

Gabrijel Barbosa GabigolFlamengoantidoping agencija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara