Rikardo Gomeš (FK Partizan)
Rikardo Gomeš (FK Partizan)

Parni valjak stvarno melje: Rikardo 2+2, Živković zaslužan za tri gola, Jojićeva kapitenska partija

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.08.21. | 22:53

Crno-beli ubedljivi i protiv niškog Radničkog (4:0) za overu prvog mesta na tabeli pred reprezentativnu pauzu, Stanojević slavi 100. trijumf na klupi Partizana

Padala je kiša tokom celog vikenda u Beogradu, ali svima u Humskoj je oko srca toplo. Na prvu reprezentativnu pauzu odlazi Partizan u sjajnom raspoloženju, posle plasmana u grupnu fazu Lige konferencije overio je prvo mesto na superligaškoj tabeli i letnji ciklus utakmica okončao savršeno. Evropa i liderska pozicija u prvenstvu sedam godina nisu viđeni na crno-beloj strani Topčiderskog brda. Sad jesu.

Tim Aleksandra Stanojevića je na koncu nedeljnog programa sedmog kola savladao Radnički (4:0), učvrstio se na vrhu i mirne duše može da konstatuje kako je na premijernom preseku znatno bolji nego lane. Pravi Parni valjak. Melje. Nijednom protivniku u Srbiji nije ostavio gram nade, iako se čini da su ga baš Nišlije najviše namučile od starta trke za bodove.

Izabrane vesti

Najveća razlika u odnosu na prethodnu sezonu je što Partizan u ovoj ima špica. Onog koji daje golove. Uvek i svugde. Već je Rikardo Gomeš na „koti 11“ kad se obračunaju kvalifikacioni i prvenstveni mečevi. Pre nego što su đaci pošli u školu napadač sa Zelenortskih Ostrva je ispunio zadatak koji mu je tokom priprema u Sloveniji dala struka. Tad je nagovešteno da bi Stanojević bio zadovoljan sa deset pogodaka povratnika. Plan je nadmašen, a popularni Riki deluje nezaustavljivo u protivničkom kaznenom prostoru. Naročito kad može da se osloni na kvalitetan centaršut. U koprodukciji sa desnim bekom Markom Živkovićem, Afrikanac je dvaput u razmaku od sedam minuta matirao Damira Kahrimana i do velikog odmora omogućio domaćinu veliku prednost.

Akcije kao po indigu. U oba slučaja Živković je otišao „visoko“, savršeno ubacio loptu na glavu 29-godišnjeg centarfora, a od njegovih projektila iz vazduha ponekad nema odbrane. U prvoj situaciji lopta nije dotakla mrežu (Momčilo Marković u VAR sobi signalizirao da je prešla celim obimom zamišljenu liniju), u drugoj je Rikardo tukao tako snažno kao da nije želeo da ostavi dilemu i favorit je vodio 2:0 iako se činilo da nije ušao u meč odvažno kao na nekim prethodnim.

Tačno je da je Miloš Jojić – sa kapitenskom trakom oko ruke gazdovao sredinom terena i bio pokretač niza napada – pogodio stativu, da je iskusni vezista pokušao i dvaput sa distance i da je Bibars Natho podelio nekoliko korisnih lopti, potvrđujući da se u Superligi oseća komfornije nego u Evropi, ali je isto tako istina kako je Radnički u prvih pola sata ostavio vrlo dobar utisak, ako se zna da je u Beograd došao sa balastom samo jedne pobede u gostima tokom 2021.

Borko Duronjić po levom krilu, Miljan Škrbić u špicu, Japanac Rijohi Mićibući na poziciji „desetke“ i bonus Stefan Mitrović oslonili su se delom na trkačke sposobnosti, delom na veštinu dodavanja, bilo je trenutaka kad su crno-belima sakrili loptu, u jednom času imali su gosti veći posed, međutim, Nemanji Stevanoviću nisu zapretili. Sve što su pokušali da urade na prepad, koristeći fizičku i emotivnu potrošnju crno-belih posle revanša sa Santa Klarom, može da stane u konstataciju „veliki promet – mala zarada“. Za prinudnog trenera Vladimira Đorđevića pohvalno je što je želeo da igra fudbal, a ne da iskopa dva rova pred Kahrimanom kao većina superligaša kad se pojavi u Humskoj, međutim, posle tih prvih pola sata, pogotovo kad je Rikardo pogodio za inicijalno vođstvo Parnog valjka, elan sastava sa Čaira srozao se na najnižu tačku.

U takvim okolnistima Partizan je preuzeo kontrolu dešavanja na terenu, počeo da liči na sebe, brzom razmenom pasova i smislom za kombinatoriku Miloša Jojića lomio rivala. Akcija koju je sjajnim pasom u dubinu pokrenuo Živković – na ovoj utakmici i te kako učinkovit, zaslužan za tri gola – nastavio Rikardo nesebičnim proigravanjem Bibarsa Natha, a Izraelac dovršio četvrtim pogotkom ove sezone pokazatelj je kakvo zajedništvo vlada u timu. Rikardo je prvo ime ovog susreta, pošto je do kraja drugom asistencijom omogućio rezervisti Nemanji Joviću da pečatira još jedan ubedljiv trijumf (peti sa četiri data gola).

Ubijeni u pojam, gosti su tokom drugih 45 minuta kreirali samo jednu opasnu situaciju pred Stevanovićem. Japanac Mićibući jeste bio raspoložen, mada nedovoljno da zatrese mrežu, niti da pokvari jubiljej Aleksandra Stanojevića – 100. pobedu na klupi Partizana.

PARTIZAN - RADNIČKI 4:0

/Rikardo 36 i 43, Natho 63, Jović 70/

Stadion: Partizana. Gledalaca: 2.000. Sudija: Milan Mitić

PARTIZAN: Stevanović, Živković, Saničanin, Vujačić, Urošević - Šćekić, Jojić - Terzić (od 55. Marković), Natho (od 69. Pavlović), Holender (od 55. Jović) - Rikardo

RADNIČKI: Kahriman - Bjeličić, Micibući, Škrbić (od 67. Kasalica), Duronjić (od 67. Spasić), Vujadinović (od 46. N. Stevanović), Pejović, Mitrović (od 72. Tomić), Arsić (od 56. Ilić), Todorovski, Aksentijević


tagovi

Rikardo GomešMiloš JojićMarko Živković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara