Foto: Starsport
Foto: Starsport

Partizan deluje stabilnije i čvršće, Zvezda ima bolje individualce

Vreme čitanja: 6min | ned. 27.02.22. | 10:07

Superligaški treneri detaljno o večitom derbiju

Jedini debitant u Partizanovom timu na stadionu Crvene zvezde ima šansu da potvrdi koliko je napredovao

Oči čitave domaće fudbalske javnosti danas su usmerene ka 166. večitom derbiju. Duel najvećih rivala okarakterisan je od strane većine kao prekretnica u borbi za šampionski tron, a činjenica da Partizan u Ljutice Bogdana dolazi sa pet bodova prednosti razlog je zbog kojeg je današnji meč pred domaćom publikom za Crvenu zvezdu biti ili ne biti. Zavisno od današnjeg ishoda crveno i crno-beli će u poslednje izazove ući sa dva, pet ili osam bodova razlike, a superligaški treneri saglasni su u stavu da bi eventualno uvećanje razlike predstavljalo i kraj trke.

Izabrane vesti

Uoči fudbalskog praznika na Topčiderskom brdu, stratezi superligaša su u razgovoru za Mozzart Sport izneli svoja predviđanja i očekivanja od utakmice zakazane za 18 časova.

"Partizan deluje stabilnije i čvršće. Veoma su čvrsti u defanzivnom bloku, šestorica igrača je praktično uvek iza lopte, dok su četiri igrača orijentisana ka protivničkom golu. Igraju direktno, konkretni su i vidi se strategija trenera Stanojevića koji je idejni tvorac ovog Partizana. Kada je u pitanju Zvezda, postoje poteškoće rezultatski. Ne dolaze lako do povoljnog rezultata, ali imaju ozbiljan individualni kvalitet i značajno iskustvo trenera Dejana Stankovića koji je bio igrač i dokazao je rezultatima u Evropi da je vrhunski strateg", rekao je Aleksandar Linta.

Šef stručnog štaba Voždovca naglasio je da uspesi na međunarodnoj pozornici potvrđuju kvalitet Zvezde i Partizana.

"Drago mi je zbog uspeha u Evropi oba tima zbog napretka srpskog fudbala. Uspeh reprezentacije u vidu plasmana na Svetsko prvenstvo, kao i rezultati Zvezde i Partizana potvrđuju da mi imamo dobre igrače i trenere. To raduje sve nas. Nisam ni sumnjao da imamo talentovanu decu, ali je uvek lepa potvrda koja dođe u vidu rezultata. Iz male zemlje, sa skomnim budžetom, uspeli smo da uđemo među 10-15 najboljih u Evropi, to je za poštovanje i pohvalu. Rezultati potvrđuju ispravnost i kvalitet rada Stanojevića i Stankovića".

Aleksandar Linta, Foto: StarsportAleksandar Linta, Foto: Starsport

Linta nije želeo da detaljnije analizira taktike večitih rivala kako eventualno ne bi otvorio karte nekog od kolega.

"Taktika je veoma važna, ali derbi je specifična utakmica i ukoliko nemate onaj izraziti motiv za nadmetanjem taktika vam nečće mnogo pomoći. Jaka želja će sigurno biti prisutna sa obe strane, ali će veća inspiracija usmeriti tok utakmice. Greške su veoma bitan segment jer golovi u najvećem procentu padaju iz njih te ih treba svesti na minimum. A golovi značajno menjaju tok utakmice. Koliko god ekipa igrala dobor, primljen gol potpuno menja igru, daje protivniku samopouzdanje i to je nemoguće promeniti izuzev na poluvremenu. Zato je košarka dobra jer ima tajm-aut tokom kojeg možete da razmrdate igrače i date nove instrukcije".

Na kraju, strateg Zmajeva osvrnuo se na rasplet šampionske trke zavisno od današnjeg ishoda.

"Ukoliko Partizan trijumfuje i dođe do osam bodova prednosti onda će to već biti nemoguća misija za Zvezdu. Pet bodova mešutim ostavlja Zvezdi velike šanse. Ubeđen sdam da će Zvezda i Partizan, kao i sve ekipe, gubiti neke bodove, a ostaje pitanje samo koliko će koji rival izgubiti bodova, a u igri je i još jedan derbi. Minus osam je ipak gejm over, ta razlika uništila bi Zvezdu psihološki", kazao je Linta.

Jedini trener koji može da se pohvali da je ove sezone uz Stankovića otkinuo bodove Partizanu trenutno je Dušan Bajić, strateg Proletera koji je uspeo je da namuči i drugog pretendenta na titulu, a za Mozzart Sport otkrio je očekivanja.

"Ulog je veliki, očekuje nas takmičarski duel dvojice trenera kojima je nadmetanje u krvi, a obojica su pokazala taktičko znanje. Biće vrlo interesantno jer oba tima imaju svoj način igre, u Zvezdi se ističu individualci, igrači koji mogu da igraju van šablona, dok sa druge strane Partizan ima disciplinu iz koje kreacijom i individualnim kvalitetom Rikarda i ostalih igrača u ofanzivi dolazi do suštine", kazao je perspektivni stručnjak i dodao:

"Susreću se dve najbolje ekipe u prvenstvu i verujem da će važnost rezultata uticati na lepotu. Poznavajući obojicu trenera mislim da će staviti rezultat u prvi plan, što je normalno".

Dušan Bajić, Foto: StarsportDušan Bajić, Foto: Starsport

Iz ličnog iskustva Bajić je otkrio recept za neuutralisanje kvaliteta crveno i crno-belih.

"Partizan će morati da skrati prostor za igru Zvezdinim glavnim adutima Mirku Ivaniću, Aleksandru Kataiju, Geloru Kangi i napadačima. Sa druge strane crveno-beli moraju da vode računa o tranziciji protivnika koji ima brze igrače poput Kvinsija Meniga, Rikarda Gomeša i Lazara Markovića. Zvezda ima tim koji može da dođe do prilike kroz posed, dok Partizan ume da dođe do završnice kroz posed, ali i tranziciju. Partizan je u psihološkoj prednosti jer i ako ne napravi dobar rezultat opet je u nekom plusu. Zvezdi ipak mora da bude prioritet pobeda kojim bi uhvatila direktan priključak. Remi smatram da bi ostavio šanse crveno-belima, ali sama činjenica da Zvezda ulazi sa minus pet u derbi nosi veći pritisak na domaćina", rekao je šef stručnog štaba Novosađana.

Saglasan sa kolegom iz Proletera je i Ivan Stefanović, strateg Napretka.

"Zvezda nema prava na grešku. Rasplet će zavisiti od rane faze utakmice. Rani gol bi doneo goleadu, međutim ukoliko se utakmica ne otvori golom sledi tvrda igra. Partizan je u prilici da reši dobar deo dilema u šampionskoj trci", kazao je kormilar Kruševljana.

Bodovna prednost, ali i treutna forma na strani su gostiju.

"Crno-beli igraju dobro i trenutno su u boljoj formi, međutim s obzirom na težinu i važnost utakmice prethodni učinak nema veliki značaj. Glavni adut Partizana je Rikardo koji igra fenomenalno, a Stanojevićev tim značajno se pojačao tokom zime i u veznom redu. Dolaskom Jevtovića su dobili mnogo, a imaju i odlične igrače na bokovima. Mnogo je više igrača u fotmi među crno-belima, dok Zvezda još traži formu. Kada su raspoloženi Katai i Ivanić oni na individualni kvalitet donose rezultat, a neretko je i Pavkov značajan adut, međutim pitanje je da li će biti u startnoj postavi".

Svoje predviđanje o utakmici Crvene zvezde i Partizana izneo je i Nebojša Vučković, novi trener Spartaka.

"Partizan samo u slučaju pobede dolazi na korak do titule. Nerešen ishod ne rešava šampionat jer kasnije u plej-ofu može svašta da se desi. U velikom derbiju nikad nije bilo favorita i to je dokazala istorija. Partizan može da igra na remi, ali time ne rešava šampionat i smatram da bi povučeni Partizan teško odolio Zvezdinim napadima s krilnih pozicija. Takođe treba uzeti u obzir da je Partizan tri dana pred derbi večitih igrao vrlo tešku utakmicu protiv Sparte. Očekujem da će Partizan ući u otvorenu borbu s Crvenom Zvezdom i da ćemo gledati vrhunski fudbal", kazao je nekadašnji član PSV-a.

Nebojša Vučković, Foto: Lična arhivaNebojša Vučković, Foto: Lična arhiva

Pri analizi kolega sa klupa večitih rivala Vučković je imao samo pozitivne impresije.

"Dekiju Stankoviću je definitivno sledeća stanica Serie A gde ima status legende, Zvezdu koja kao uspeh priznaje isključivo samo prvo mesto je kao trener preuzeo u momentu nakon nekoliko uzastopno osvojenih šampionata i plasmana u grupne faze evropskih takmičenja. Smatram da je kao trener ispunio očekivanja, donosi bodove, igra karakterističan fudbal, ali ne zaboravimo da je ovo sezona u kojoj Partizan privlači pažnju igrom, pasom, završnicom, lakoćom, a to su zasigurno i zasluge kolege Stanojevića koji iza sebe ima ozbiljne godine iskustva i ovakvim vođenjem ekipe zasigurno je kandidat za ozbiljan transfer u neki evropski, kineski ili arapski klub".

Kada su u pitanju potencijalni junaci i individualci koji mogu da reše utakmicu strateg Spartaka je izbegao konkretna imena.

"Mislim da će ovaj derbi biti velika predstava s puno golova, a presudno bi moglo da bude Partizanovih 180 minuta protiv Sparte, upravo zbog toga, smatram da će Zvezda će biti svežija i time zadnjih pola sata dominantnija. Oba tima imaju niz klasnih igrača i svaki od njih može da reši derbi ili zablista u njemu", rekao je Vučković.

Pišu: Ivan Džodić i Jovan Terzić


tagovi

FK Crvena zvezdaFK Partizan166. večiti derbiAleksandar LintaIvan Stefanović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara