Partizan domaćin u eventualnom plej-ofu: Ako prođe Belgijance čeka Leh ili Apolon

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.09.20. | 14:22

Završen žreb u Nionu

Najpre su bili Letonci, pa Moldavci, narednog četvrtka na programu su Belgijanci, a ukoliko Partizan savlada Šarlrou u gostima, na završnom stepeniku do grupne faze Lige Evrope čekaće ga Kiprani ili Poljaci.

Žrebom u Nionu odlučeno je da se bolji iz duela crno-belih i lidera Pro lige sudari sa pobednikom okršaja Apolon - Leh i tako se dobije tim koji će igrati u drugom po kvalitetu UEFA takmičenju. 

Izabrane vesti

Leh je po kvalitetu blagi favorit u ovom duelu, ali Kiprani će imati prednost domaćeg terena što je u njihovim uslovima i te kakva prednost. Videli smo nedavno na primeru Omonije i Crvene zvezde. Zato veće šanse za prolaz dajemo Apolonu.

Apolon je nama u Srbiji najpoznatiji kao "fantomski klub" koji su prethodnih za svoje kombinacije u mutljavine koristili poznati menadžeri Pini Zahavi i Fali Ramadani odvodeći mlade igrače iz Srbije i Rumunije. Oni su samo fiktivno odlazili u klub iz Limasola i vodili se kao njegovi članovi pre nego što bi ekspresno potpisivali ugovore sa klubovima iz jačih liga. Tako su članovi Apolona postajali: Mijat Gaćinović, Nikola Maksimović, Nikola Aksentijević, Marko Pavlovski, Kristijan Manea, Luka Jović i Andrija Živković. Apolon je pre toga bio klub sa solidnom tradicijom na Kipru, ali nikad jak i popularan kao APOEL, Omonija, Anortozios, pa čak ni gradski rival AEL. Pre tri godine su bili vicešampioni, a poslednju od tri titule su osvojili 2006. godine. Trofej u Kupu Kipra su podizali devet puta, a poslednji put pre tri godine. Četiri puta u poslednjih sedam godina su bili učesnici grupne faze Lige Evrope, ali nikada nisu prošli u nokaut fazu. Pobeđivali su ekipe poput Lacija i Marselja, igrali nerešeno sa Lionom, Atalantom, Evertonom...

Trener aktuelnog tima je mladi domaći stručnjak Sofronis Avgusti kojem je ovo drugi mandat na klupi kluba iz Limasola. Kao i većina kiparskih ekipa, Apolon je krcat stranacima. Do trećeg kola došao je zahvaljujući pobedama nad gruzijskim Saburtalom u prvom kolu (5:1) kod kuće i sinoćnjem trijumfu u gostima protiv grčkog OFI-ja (1:0). U gomili stranaca su i trojica srpskih fudbalera. Nekadašnji Partizanov vezista Saša Marković je ponajbolji i najvredniji igrač u ekipi. Tu je i Đorđe Denić koji igra kao pozajmljen fudbaler Rozenborga, nedavno je došao i povremeni srpski reprezentativac, golman Aleksandar Jovanović. Tu su još igrači iz Grčke, Španije, Rumunije, Argentine, Švedske, Portugalije, Švajcarske, Mađarske...

Leh iz Poznanja je jedan od najpopularnijih klubova u Poljskoj koji se često oslanja na fanatičnu podršku navijačke armije. Sedam puta je bio šampion države, poslednji put 2015. Prošlu sezonu završio je kao vicešampion, ali ovu je krenuo slabo i nema pobedu u prva tri kola prvenstva. Trener ekipe je nekada solidni štoper Tomaš Žurav koji je odigrao preko 150 mečeva za Hanover, ali trenerska karijera mu je skromna i tek se u Lehu za njega čulo kao za trenera. U klubu je od 2018. godine i ima kontinuitet. U prvom kolu kvalifikacija, Leh je kao domaćin sa 3:0 pregazio letonsku Valmiru koja je odolevala skoro sat vremena igre. Preksinoć je kao gost u drugom kolu savladao Hamarbi u Švedskoj sa 3:0, ali nije bilo lako kao što rezultat govori. Poljaci su poveli u 55. minutu, ubrzo dobili igrača više, a pobedu su overili u 89. i 93. minutu.

Leh nema zvučnih imena u ekipi, ali ima nekoliko jako talentovanih domaćih igrača kojima se previđaju ozbiljne karijere: Krilo Jakub Kaminski (18 godina), centralni vezni Jakub Moder (21) i ofanzivni vezista Filip Marčvinski (18). Ekipa je preuna mladih igrača, mada većinu startne postave čine stranci. Među njima je ponajbolji igrač španski vezista Dani Ramirez, a u startnoj postavi je i srpski štoper Đorđe Crnomarković koji se nekada pominjao kao želja Partizana. Ovog leta su prilično oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu. Najbolji napadač Kristof Gitkjer im je otišao u Moncu, najkreativniji igrač Kamil Jozvjak za 4.500.000 evra prešao u Derbi Kaunti, a levi bek Gumni je za 2.000.000 otišao u Augzburg. Od pojačanja najviše očekuju od krila Jana Sikore koji je od praške Slavije kupljen za 700.000 evra.

Utakmice trećeg kola kvalifikacija igraju se sledećeg četvrtka 24. septembra, dok su plej-of mečevi zakazani za 1. oktobar. U obe runde igra se samo na jednu utakmicu.

Podsećamo, klub iz Humske je eliminacione borbe počeo od prvog kola, pre tri sedmice tukao RFS iz Rige, sinoć bio bolji od Sfintul Georgea, a u oba slučaja presudio je gol iz jedanaesterca, u režiji Bibarsa Natha.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, PAROVI PLEJ-OFA

Staza šampiona:

Jang Bojs (Švajcarska) – Tirana (Albanija)

Florijana (Malta)/Flora (Estonija) - Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Jurgarden (Švedska)/Kluž (Rumunija) – KuPS (Finska)/Suduva (Litvanija)

Ararat (Jermenija)/Celje (Slovenija) – Crvena zvezda (Srbija)

Dinamo Brest (Belorusija) - Ludogorec (Bugarska)

Sarajevo (BiH)/Budućnost (Crna Gora) - Riga (Letonija)/Seltik

Legija (Poljska)/Drita (tzv. Kosovo) - Karabag (Azerbejdžan)

Šerif (Moldavija)/Dandalk (Irska) - KI Klaksvik (Farska Ostrva)/Dinamo Tbilisi (Gruzija)

Glavna staza:

Hapoel Ber Ševa (Izrael)/Madervel (Škotska) – Plzenj (Češka)/Sonderjiske (Danska)

Rozenborg (Norveška)/Alanja (Turska) – Mura (Slovenija)/PSV Ajndhoven (Holandija)

Sent Galen (Švajcarska)/AEK (Grčka) – Volfzburg (Nemačka)/Desna (Ukrajina)

Bazel (Švajcarska)/Anortozis (Kipar) – CSKA Sofija (Bugarska)/B36 (Farska Ostrva)

Sporting Lisabon (Portugal)/Aberdin (Škotska) – LASK (Austrija)/Dunajska Streda (Slovačka)

Šarlroa (Belgija)/Partizan (Srbija) – Apolon (Kipar)/Leh (Poljska)

Bešiktaš (Turska)/Rio Ave (Portugal) – Milan (Italija)/Bodo (Norveška)

Kopenhagen (Danska)/Pjast (Poljska) – Rijeka (Hrvatska)/Kolos Kovalivka (Ukrajina)

Malme (Švedska)/Lokomotiva Zagreb (Hrvatska) – Granada (Španija)/Lokomotiva Tbilisi (Gruzija)

Škendija (Makedonija)/Totenhem (Engleska) – Rostov (Rusija)/Makabi Haifa (Izrael)

FCSB (Rumunija)/Slovan Liberec (Češka) – APOEL (Kipar)/Zrinjski (BiH)

Standard Lijež (Belgija)/Vojvodina (Srbija) – Fehervar (Mađarska)/Rems (Francuska)

Viljem drugi (Holandija)/Glazgov Rendžers (Škotska) – Galatasaraj (Turska)/Hajduk Split (Hrvatska)


tagovi

FK Partizankvalifikacije za Ligu EvropeLiga Evrope

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara