Crno-beli protiv Kolubare (© Star sport)
Crno-beli protiv Kolubare (© Star sport)

Partizan na Spartu i Zvezdu sa trojicom štopera

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.12.21. | 08:51

Dodatno uigravanje tokom priprema na Kipru

Navijači su već počeli da razglabaju o prelaznom roku nadajajući se pojačanjima, struka je posvećena pre svega taktici. Na osnovu završnog obraćanja Aleksandra Stanojevića u kalendardskoj godini deluje da velikih promena u Partizanovom kadru tokom zime neće biti, međutim, u postavci igre – hoće.

Način na koji mu je tim delovao u nekim utakmicama jesenjeg dela sezone daje mu za pravo da odstupi od uobičajene formacije (4-2-3-1). Za neke od najvažnijih susreta u prvim mesecima 2022. planira da kao dominantno rešenje instalira formaciju sa trojicim štopera. Čak je i poslednji meč ovog dela sezone, sa Kolubarom, pokazao da trener crno-belih razmišlja u tom pravcu.

Izabrane vesti

Minule subote u odbrani su počeli Nemanja Miletić, Igor Vujačić i Siniša Saničanin. Samo nekoliko dana ranije ista ekipa obezbeđivala je prostor u i oko šesnaesterca na gostovanju Metalcu. Postavka je bila identičnan i u Gentu. Na tim mečevima Parni valjak je primio samo jedan gol i mada je teško vrednovati učinak u Superligi i Ligi konferencije, u „Zemunelu“ deluju zadovoljno kako se pokazala ideja sa trojicom centralnih defanzivaca, pa planiraju da je tokom zimskih priprema na Kipru dodatno razviju i unaprede. Sve sa ciljem da, kad se vrate za Beograd, to postande trend, ne imrovizacija.

S obzirom da bi prvih pet zvaničnih utakmica moglo značajno da utiče na konačni ishod (premijera u Nišu, dvomeč sa Spartom, zicer sa kragujevačkim Radničkim i večiti derbi), izvesno je da će se u Humskoj baviti različitim taktičkim rešenjima. Mada, kako sad stvari stoje, blizu su odluke da najatraktivnije utakmice, sa Česima u šesnaestini finala Lige konferencije i gostovanje Crvenoj zvezdi na stadionu „Rajko Mitić“ počnu sa trojicom štopera.

O Sparti sam se samo informisao, nisam još analizirao njene utakmice. Znam samo da nema strance, ali hoću da vidi kako igra protiv 3-5-2 sistema, a kako reaguju na 4-2-3-1“, predočio je Aleksandar Stanojević, iz čijih reči se može zaključiti da uveliko razmišlja da Miletića, Vujačića i Saničanina promoviše u startere na početku drugog dela sezone.

Famozni plan o promeni formacije trebalo je da se realizuje letos, samo nije bilo vremena, jer se Partizan zaokupljen evropskim kvalifikacijama više bavio rezultatom nego postavkom. Još tokom priprema u Sloveniji se govorilo da je dolazak Siniše Saničanina otvorio širok prostor za kombinatoriku, jer se bivši štoper Vojvodine bolje služi levom nogom i može, po potrebi da se preseli i na beka ili započne akcije iz poslednje linije. Ideja je dobila na značaju kad se iz Saudijske Arabije vratio Nemanja Miletić, ali pošto je dugo odsustvovao nije odmah korišćen. U drugom delu jeseni sve češće je dobijao šansu i tako ponudio alternativnu opciju, jer je prvi mandat završio kao desni bek. Štoper mu je izvorna pozicija i zbog toga je Aleksandar Stanojević procenio da je bi tek u situciji kad će Nemanja Miletić proći prve pripreme pod njegovom palicom, idealan trenutak za varijacije na temu kako se postaviti u odbrani.

Koje će bekove koristiti – da li ofanzivne (Marka Živkovića ili Ivana Obradovića), odnosno defanzivne (Aleksandra Miljkovića ili Slobodana Uroševića) stvar je afiniteta i načina igre protivnika, ali obrisi trojice štopera u odbrani već se ukazuju.

Za Spartu i večiti derbi.


tagovi

FK PartizanIgor VujačićNemanja MiletićSiniša SaničaninAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara