Starteri crno-belih protiv Flore u Ligi konferencije (© Star sport)
Starteri crno-belih protiv Flore u Ligi konferencije (© Star sport)

Partizan u ovom veku bolji od Zvezde 22 boda, najviše doneo Srbiji od osamostaljenja

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.10.21. | 09:32

UEFA koeficijenti iz crno-belog ugla

Crvena zvezda je bolja poslednjih pet, a Partizan 15 godina pre toga. I Zvezdan Terzić i Ivica Iliev su u pravu, večiti rivali najviše se zaslužni za skok Srbije na UEFA rang listi i projektovanu šansu za dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od leta 2023.

Tačne su izjave generalnog direktora crveno-belih i prvog čoveka sportskog sektora Parnog valjka, jer svako gleda i tumači brojke na svoj način. Terzićevo izlaganje odnosilo su se na doprinos aktuelnog prvaka tokom vladavine ovdašnjim fudbalom, a reči nekadašnjeg krilnog napadača na širu sliku.

Izabrane vesti

Kad se posmatra celokupan doprinos srpskom fudbalu jasno je da je više vukao Partizan, pošto je u ovom veku od ukupno 310 osvojio 130 bodova, naspram 108 Zvezdinih (ostatak su pokrili Vojvodina, Čukarički, Spartak, OFK Beograd itd). Primera radi, od sezone 2001/02 crno-beli su se dvaput plasirali u Ligu šampiona, devet u Ligu Evope (prethodno UEFA kup ili Liga UEFA kupa) i jednom u Ligu konferencije. Što im je omogućilo da u poslednjih 20 sezona u više od polovine (11) budu bolji od najvećeg takmaca. Zanimljivo, najveća razlika nije ostvarena u godinama kad se njihov barjak vijorio u Ligi šampiona, već u takmičarskoj 2015/16 kad je za dlaku izmaklo prezimljavanje u Ligi Evrope, ali je u grupi sa Bilbaom, AZ Alkmarom i Augzburgom skupljeno 10,5 bodova po UEFA kriterijumima, dok je Crvena zvezda ostala zakucana na nuli, pošto je u prvom kolu kvalifikacija za isto takmičenje eliminisana duplim porazom od Kairata. Crno-bele hrabri i činjenoica da nikad nisu ostali bez konkretnog doprinosa, dok je većiti rival nulu zabeležio i godinu ranije zato što nije ni učestvovao u međunarodnim kupovima usled gubitka licence.

Dakle, Partizan je od 20 sezona bio bolji u 11 (računajući i aktuelnu gde je zasad odnos 8:7,5), Crvena zvezda u šest, a dve su završene barabar. Zato u Humskoj imaju pravo kad potenciraju svoju ulogu u građenju nacionalnog koeficijenta, značajnog za što lakšu prohodnost ka grupnim fazama.

Niko da se zapita zbog čega nismo bili ranije među 15 najboljih (država u Evropi, op. au). Zbog toga što je ranijih godina vukao Partizan, a Zvezde nigde nije bilo. Ne kroji se istorija onako kako nekom odgovara. Iz Zvezde, kad im odgovara, pričaju o istoriji u poslednjih pet godina, a kad im odgovara drugačije, onda pominju šta je bilo pre 30 godina. Jasno mi je da Terzić brani interes Zvezde, ali kad to radi, dobro bi bilo da ne omalovažava druge i da barata činjenicama umesto što se dodvorava navijačima“, istakao je Ivica Iliev.

Ako bi se gledao doprinos u samostalnoj Srbiji, opet je Partizan bolji. Bez jednog plasmana u Ligu šampiona (2003) i prvog prezimljavanja bilo kog našeg kluba u takmičenjima UEFA (2004/05) bolji je na obračunu minulih 15 sezona. Odnos u bodovima u tom peirodu je 96:83,5. Od tih 15 godina crno-beli su više vukli u čak devet navrata, klub iz Ljutice Bogdana u pet, a dvaput je doprinos bio identičan. Nevolja je što Srbija u tom periodu nije mogla da se pomeri dalje od 21. mesta, čak je tri godine provela na 27. poziciji UEFA rang liste i nije imala beneficije kakve joj se sad nude, pod uslovom da večiti nastave da beleže ohrabrujuće rezultate i tokom jeseni u grupnim fazama Lige Evrope i Lige konferencije.

A sad je 12.

Kako UEFA nacionalni koeficijent i položaj klubova na žrebovima određuje na osnovu učinka u poslednjih pet sezona postaje jasno zbog čega je Zvezdan Terzić potencirao doprinos crveno-belih u tom periodu. Aktuelni prvak je u tom ciklusu nadmašio crno-bele, pošto vodi 56:31,5.

„Nije korektno da se kaže da su Zvezda i Partizan doprineli što je Srbija danas 12. u Evropi i da ćemo od 2023. godina imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Nisu tome doprineli uspesi Zvezde i Partizana, nego Zvezde, koja je donela ove bodove i koeficijente. Partizan je pobedio Floru i Anortozis... Mi jurimo petu uzastupnu titulu i petu sezonu igramo u Evropi. Mi smo doneli koeficijente, a ne Partizan. To mi smeta, jer se ne vrednuje na pravi način šta je donela Zvezda. Zvezda ide na petu titulu, pobegnemo Partizanu za 15-20 bodova, nismo ispred za bod ili gol razliku... Kako nas stavljate u isti koš“, zapitao se generalni direktor kluba sa Marakane i izazvao polemiku u sportskoj javnosti.

Čini se da će i dalje trajati, bez obzira na brojke. Kod nas ionako sve zavisi od ugla gledanja.


tagovi

UEFALiga konferencijeuefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara