©Starsport
©Starsport

Partizan u svetskom vrhu u izvozu fudbalera, Zvezda mu za stopama

Vreme čitanja: 1min | uto. 31.10.23. | 14:01

Crno-beli na 12. mestu po broju mladih igrača u najjačih 48 liga na svetu, crveno-beli na 16. poziciji

Nisu među vodećima kao pre dve ili pet godina, ali i dalje su najveći srpski klubovi u svetskom vrhu kada je reč o klubovima "izvoznicima" fudbalera. Novo veliko istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) kaže da je Partizan na 12. mestu po broju mladih igrača koji trenutno igraju u jednoj od 48 najjačih liga u svetu, dok se Crvena zvezda nalazi na 16. poziciji po istom parametru.

Valja naglasiti da CIES u mlade fudbalere ne računa igrače koji su samo ponikli u klubu, već one koji su u periodu od 15. do 21. godine proveli makar tri godine u datom klubu. Parni valjak je "proizveo" 71 igrača, a večiti rival sedam manje.

Izabrane vesti

Donekle očekivano, lider je Ajaks sa 86 fudbalera, drugo mesto je zauzela Benfika sa 85, dok gradski rival Sporting ima 84 "predstavnika". Naredne dve pozicije pripale su južnoameričkim klubovima, urugvajskom Defensoru (82) i argentinskoj Boki Juniors (81), a među prvih deset našao se i zagrebački Dinamo sa 74 igrača u 48 različitih liga.

Kada je reč o klubovima sa najviše mladih igrača u najjačih pet evropskih liga, bez premca je Real sa 44 fudbalera. Barselona je druga sa 40, Lion treći sa 31, Valensija ih ima 29, a Pari Sen Žermen 28.


tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezdaCIES

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara