Svetozar Marković ispred Veljka Ilića, golmana TSC-a (© Star sport)
Svetozar Marković ispred Veljka Ilića, golmana TSC-a (© Star sport)

Partizan već danas može da obezbedi kvalifikacije za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.11.23. | 09:03

Crno-beli bez Mateusa Saldanje i sa motivisanim, novim rešenjem u špicu čekaju TSC (18.30, TV Arena premium 1)

Dešavala su se u sportu razna čuda, ali niko razuman ne bi mogao da poveruje u scenario da jedan tim ispusti čak 17 bodova prednosti. Na tu udaljenost može da ode Partizan u poređenju sa TSC-om zbog čega derbi 16. kola Mozzart Bet Superlige (18.30, TV Arena premium 1) dobija na značaju i vredi više nego što se na prvi pogled čini.

Na talonu stadiona u Humskoj biće bodovi koji bi crno-bele, za slučaj da ih osvoje, stavili u komotnu poziciju na aktuelnog viceprvaka i najbližeg pratioca mestima koja naredne godine vode srpske timove u kvalifikaciju za Ligu šampiona. Za one koji ne znaju, a možda i takvih ima, prvak će učestvovati u poslednjem eliminacionom kolu pre grupne faze, drugoplasirani kreće od trećeg kola, a imajući u vidu da ta mesta drže Partizan i Crvena zvezda, teško je očekivati da večite ugrozi bilo ko. Makar i prošle sezone odlični TSC, jer 17 bodova viška, koliko bi sastav Igora Duljaja imao ako slavi, predstavljaju ozbiljan kapital.

Izabrane vesti

Sad će se javiti mnogi da kažu „da li vi to znate nešto što mi ne znamo“, „kako vas nije sramota“, „pita se valjda nešto i TSC“, što je tačno... Kao što je tačno da je Parni valjak skliznuo sa drugog mesta na početku trenerskog mandata Igora Duljaja skroz na četvrto za samo nekoliko meseci. Tu je i matematika, koja kaže da, bez obzira na ishod prvog kola drugog kruga takmičenja, svaki tim ima da odigra još 15 utakmica do kraja osnovnog dela prvenstva i još sedam u plej-ofu. No, isto tako je jasno da Partizan baš pod Duljajevim vođstvom sad izgleda drugačije, uverljivije, takmičarskije nego proletos. Za razliku od TSC-a i(li) Čukaričkog, iza kojih je završio minulu trku.

Naravno, osnovni cilj u Humskoj je titula, sve više se ta reč i među Grobarima pominje, naročito usled skoro savršenog dosadašnjeg dela prvenstva (13 pobeda, uz nerešeni ishod baš sa TSC-om). Drugi najmanji zadatak je plasman u Ligu šampiona. Ono što je izmaklo crno-belima u minlom pokušaju. Zato sad sličan propust ne smeju da dozvole, bez obzira na ishod obračuna sa Crvenom zvezdom.

Kad se to ima u vidu jasno je da bodovi iz sudara sa TSC-om imaju specifičnu težinu. Naravno, valja ukalkulisati opciju po kojoj bi gosti pobedom „otvorili“ trku za mestom u redizajniranoj Ligi šampiona u sezoni 2024/25. Dodajte na to i ultra zanimljiv okršaj iz Bačke Topole (domaćin vodio, Partizan okrenuo na 2:1, imao i 3:2, a završilo se 3:3 pogotkom Nemanje Stojića u završnim sekundama) i jasno je da su svi preduslovi za derbi kola ispunjeni.

Crno-belih čekaju jedinu ekipu koju dosad nisu pobedili, međutim, hrabri ih činjenica da su svakoj dali makar po gol. Što bi Španci rekli, u tom smislu, „nikome nisu oprostili“. Između ostalog zato što su računali na raspoloženog Mateusa Saldanju, autora deset golova (i to na deset različitih utakmica), ali sad je glavno pitanje ko će odemniti kažnjenog (usled kartona) Brazilca. Opcija ima, samo je pitanje za koju će se opredeliti stručni štab.

 Nemanja Nikolić protiv Jedinstva (© Star sport) Nemanja Nikolić protiv Jedinstva (© Star sport)

Najrealnije deluje da u konkurenciji Kvinsija Meniga (možda bi neko razmislio o prekomandi Holanđanina na mesto centralnog napadača) ili Andrije Pavlovića (ove sezone nijednom u protokolu prvenstvenih utakmica), u startera bude promovisan Nemanja Nikolić. Iako je tokom sezone pokazao da je isplativiji kao džoker, bilo da daje ili namešta golove, povratnik iz Vojvodine će ovoga puta preuzeti barjak iz ruku Saldanje i povesti crno-bele prema projektovanom trijumfu. Zapravo, sve što je Nikolić dosad uradio u vidu pogodaka ili asistencija bilo je popto bi ulazio s klupe. Sad je vreme da počne utakmicu, kao što je bio slučaj u Ubu, kad je protiv Jedinstva obezbedio Partizanu mesto u osmini finala Kupa Srbije.

Biće popularni Taki specijalno motivisan, jer je TSC jedan od retkih timova kojima nije zatresao mrežu u karijeri. I jedan od malog broja protiv koga se nije radovao pobedi, a da se sreo najmanje triput. Doduše, jednom je igrao u dresu Spartaka, triput u opremi Vojvodine i jednom sa crno-belima u julu ove godine. Ako je na talonu Liga šampiona, onda...

Projektovani sastav Partizana trebalo bi da dejstvuje u formaciji 4-2-3-1: Jovanović – Filipović, Marković, Ilić, Antić – Kanute, Belić – Kalulu, Natho, Zahid – Nikolić.

MOZZART BET SUPERLIGA, 16. KOLO:

Petak:

IMT - Spartak Subotica 0:1 (0:0)

/Bijelović 80/

Subota:

14.00: (20.45) Radnik Surdulica (3,10) Mladost Lučani (3,15)

16.00: (8,00) Vojvodina (4,70) Crvena zvezda (1,40)

18.30: (1,55) Partizan (4,10) TSC (6,25)

Nedelja:

13.00: (2,15) Radnički 1923 (3,35) Novi Pazar (3,45)

15.00: (2,30) Javor (3,30) Voždovac (3,20)

15.00: (2,85) Radnički Niš (3,20) Čukarički (2,55)

18.30: (2,10) Železničar Pančevo (3,40) Napredak (3,60)





tagovi

TSC Bačka TopolaNemanja NikolićFK PartizanMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara