Slavlje crno-belih (©MN Press)
Slavlje crno-belih (©MN Press)

Partizan zaličio na veliki tim: Demonstracija sile protiv Čuke zapretila Voši

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.06.20. | 20:48

U Humskoj ubedljivih 4:1 i pečatirano zvanje vicešampiona Srbije

Dve stvari koje su Savi Miloševiću zadavale najviše problema većim delom sezone kao da su arhivirana posle injekcije samopouzdanja dobijene u pobedi nad Crvenom zvezdom u polufinalu Kupa Srbije. Odbrana je, kao i pre četiri dana u derbiju, i protiv Čukaričkog funkcionisala kao švajcarski sat, a kao retko kad i realizacija je bila skoro pa bezgrešna, pa je Partizan pobedom od 4:1 pečatirao status viceprvaka Srbije kolo pre kraja prvenstva i dozidao još jedan sprat na piramidi radosti čiji je temelj udaren baš u derbiju, a koja bi trebalo da bude zalivena peharom Kupa Srbije u finalu sa Vojvodinom.

Nije Partizan bio baš toliko bolji od Brđana, ali jeste apsolutno zasluženo slavio, a tri šuta u uvodnih 45 minuta bila su mu dovoljno da već posle prvog poluvremena ima i komfornih 3:0 za miran nastavak meča. Tako „nepravedan“ razvoj događaja – nepravedan iz ugla gostujućeg tima – iscrpeo je sav elan koji je bio primetan u Čukinoj igri u uvodnih 10 minuta meča. Kad na to dodamo da danas u timu nije bilo ni povređenog kapitena Marka Docića, pa ni Asmira Kajevića ni bolesnog šefa struke Aleksandra Veselinovića – jednostavno previše za mladi i neikusni tim sa Banovog brda.

Izabrane vesti

Sa druge strane, onih 1:0 iz derbija crno-belima je skinulo ogroman teret sa leđa, pa je Partizan, iako je Milošević odmarao Umara Sadika, Strahinju Pavlovića i Vladimira Stojkovića – šansu su od starta dobili Bojan Matić, Uroš Vitas i Nemanja Stevanović – delovao apsolutno siguran u sebe i sopstvene mogućnosti, čak i u trenucima kad se Čuka još nadala iznenađenju. Međutim, Brđanima polako prelazi u naviku da se sporo prebacuju iz faze odbrane u ofanzivu, pa su uglavnom napadali crno-bele samo sa trojicom ili četvoricom, previše se oslanjali na individualne kvalitete Veljka Birmančevića...

Partizan je pak isprva delovao emotivno ispražnjen, skoro pa ravnodušan, ali ispod toga se krilo uočljivo samopouzdanje, naraslo kao kvasac posle derbija. Pomoglo je i to što Brđani nisu odustali od već tradicionalne filozofije da igraju napadački fudbal, a takav otvoren stil savršeno odgovara Miloševićevom timu, selektiranom sa akcentom baš na brzinskim karakteristikama igrača.

Videlo se to najbolje u 17. minutu kada je Takuma Asano kao na mopedu proleteo pored Miladina Stevanovića i servirao loptu Bojanu Matiću za vođstvo od 1:0.

U tom trenutku situacija se okrenula za 180 stepeni, u gostujući tim se uvukao crv sumnje, a nema tu godina koje kazuju kako se s tim nosi. Čuka je tonula sve dublje, a Partizan je zaličio na – veliki tim. Da pojasnimo, veliki timovi osvajaju bodove i kad ne blistaju, jer koriste svaku šansu. Nije to baš bila karakteristika crno-belih ove sezone, previše su oni bodova ispustili i kad su možda mogli da ih uzmu, međutim, večeras u Humskoj Brđani su mogli da vide kako izgleda kad se svaka greška plaća.

I onaj faul na ivici kaznenog prostora, koji je Bibars Natho pretvorio u pogodak za TV špice savršeno plasiranom loptom preko živog zida, pa i konfuzija u odbrani kakva je prethodila pogotku Uroša Vitasa za 3:0 u poslednjim trenucima prvog poluvremena.

Drugi deo bio je formalnost. Šansa da odmori i Natho, da se rastrči i Sejduba Suma – on je na pas večeras veoma dobrog Matića pogodio za 4:0 – da debi u seniorskom timu upiše 18-godišnji Nikola Štulić, 188 centimetara visoki napadač Partizana.

Uspeo je u međuvremenu i Slobodan Tedić da postigne počasni gol za Brđane, ali su večeras gosti sasvim jasno mogli da vide da stalno forsiranje mladih igrača jednostavno ne može da traje bez rezultatskih posledica.

Partizan finiš sezone čeka ispršenih grudi, naelektrisan da je dovrši Kup trofejom za deset dana. U finalu ga čeka Vojvodina, mnogo iskusnija od Čukaričkog, ali posle ohrabrujućih izdanja u poslednja dva meča nemaju crno-beli čega da se plaše. Uz napomenu da nemaju ni osnova da se previše seire, jer samo je sedam dana prošlo otkako je manje-više isti tim poražen u Subotici nakon što je dva puta imao gol prednosti.

Jeste zaličio na veliki tim. Ali nije još tamo. Mada je na dobrom putu.

PARTIZAN - ČUKARIČKI 4:1 (3:0)

/Matić 17, Natho 39, Vitas 45, Suma 54 – Tedić 57/

Stadion Partizana

Sudija: Miloš Milanović

Partizan (4-2-3-1): N. Stevanović - Miletić, Ostojić (od 68’ Smiljanić), Vitas, Urošević – Zdjelar (od 80’ Pavlović), Šćekić - F. Stevanović, Natho (od 46’ Suma), Asano (od 58’ Ivanović) – Matić (od 69’ Štulić).

Čukarički (4-1-4-1): Petrović - Ćirković, Stevanović, Šapić, Veličković - Kovač – Vidosavljević (od 78’ Ergelaš), Mićin, Ndiaje (od 46’ Zorić), Birmančević – Tedić (od 84’Ortiz).

SUPERLIGA - 29. KOLO

Petak

Proleter NS – Javor 2:2 (1:1)

/Joković 44, Mirosavljev 70 – Pavišić 17, Petković 56/

Rad – Voždovac 0:2 (0:0)

/Hajdin 56, Stoisavljević 79/

Subota

Mačva – Spartak 1:4 (0:2)

/Zukanović 74 – Nikolić 10p, Vidaković 44, Bijelović 88, Dunđerski 91/

Napredak – Mladost Lučani 1:0 (1:0)

/Spremo 26/

Radnik - Radnički 2:4 (1:1)

/Đorđević 23, Makarić 77 - Mihajlović 42, 81, Kostić 71, Čumić 85/

Nedelja

Inđija - Vojvodina 2:0 (1:0)

/Bastajić 23, Purtić 89/

TSC - Crvena zvezda 2:1 (2:0)

/Varga 12, Silađi 18 - Milunović 78/

Partizan - Čukarički 4:1 (3:0)

/Matić 17, Natho 39, Vitas 45, Suma 54 – Tedić 57/



tagovi

Bojan MatićBibars NathoUroš VitasSejduba SumaSlobodan Tedić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara